Hi ha memes que no passen de moda, “y lo sabes”

La societat actual es troba en un procés de digitalització constant i aquesta fa que el paper de la tecnologia tingui un paper més important dia rere dia a les nostres vides, per tant, no és d’estranyar que el món del meme, el qual té la funció d’evadir-nos dels nostres problemes, hi sigui present.

Imatge de recopil·lació de diferents memes populars

Un meme és una imatge, vídeo o text, generalment distorsionat amb finalitats caricaturesques, que es difon principalment a través d’internet. El seu origen es data l’any 2000, on a partir de l’ús d’internet aquests eren compartits pels seus usuaris, i més endavant han sigut publicats a diferents xarxes socials com Instagram, Buzzfeed o Reddit entre d’altres. No obstant el feedback que es rep per part dels consumidors del contingut de les xarxes també s’ha creat una plataforma anomenada Know Your Meme especialitzada la història dels memes, és a dir, una Wikipedia per a aquesta comunitat.

També, a part de crear, publicar i compartir memes, tant imatges com videos, s’ha posat de moda reaccionar a aquest contingut de caire humorístic, i molts youtubers coneguts ho fan, com és el cas d’Ibai o de El Rubius.

Deixant enrere el context del concepte i la seva distribució farem una comparativa entre diferents memes clàssics, i que avui en dia encara perduren a les nostres memòries i ens fan riure cada cop que ens topem amb ells, ja sigui per nostàlgia o pel que expressen.

“Y lo sabes”

Julio Iglesias és el protagonista d’aquest meme, sorgit dels temps daurats del cantant espanyol. El seu context no és del tot clar, però el seu posat seductor dels anys setanta i vuitanta ho diu tot, fent que es viralitzes modificant la imatge original amb texts que busquen expressar prepotència.

El 2015 va fer una entrevista amb la revista ¡Hola! on opinava de forma positiva cap als seus memes; no obstant això no se’n coneixen més opinions al respecte.

“Los conozco, son simpáticos y si hacen gracia a la gente… pues me parece bien, siempre que no sean ofensivos”

JULIO IGLESIAS
L’abans i l’ara del cantant Julio Iglesias

“Disaster girl”

Zoë Roth és la protagonista d’aquest meme, el qual va sorgir a partir de la fotografia feta pel seu pare, David Roth, al 2005 davant d’un incendi controlat al seu barri de Carolina del Nord, als Estats Units. El pare de la nena de quatre anys li va demanar que somrigués deixant retractat aquest posat malèvol davant d’un incendi. La fotografia es va viralitzar quan, tres anys més tard, van enviar-la a un concurs en el qual va acabar en la portada d’una revista, presentant al món: Disaster Girl.

Aquesta imatge va donar peu a edicions per part dels usuaris de les xarxes. Per una banda, inserint text a la imatge aportant humor al posat de la nena o retractant-la en situacions de desastres, com explosions, atemptats o l’enfosament del Titanic.

Mai he tingut por que algú es pensi que soc una espècie de dimoni que causa desastres.

Zoë roth

Actualment, Zoë té vint-i-dos anys i assegura que el fet de convertir-se en un meme viral no li ha creat cap trauma, fins i tot, no obstant el pas del temps, continua tenint fama per a ser la Disaster Girl, tenint més de 20.000 seguidors a Instagram.

L’abans i l’ara de Zoë Roth (Disaster girl)

Per últim, s’ha de destacar que aquesta fotografia es va vendre al 2021 en format NFT (non fungible tokens) per la generosa quantitat de 415.000€, però la seva família continua tenint els drets d’autor de la imatge i un 10% de futures transaccions en relació amb la imatge.

“Grumpy cat”

Tartar Sauce, posteriorment coneguda com a Grumpy cat, és la gata protagonista d’aquest meme. Aquesta gata va néixer a Arizona al 2012 amb un trastorn en el creixement dels teixits durant el desenvolupament del fetus, és a dir, el responsable de la seva maloclusió a la mossegada, altrament coneguda com ”estar de morros”. I tot i l’aparença malhumorada que mostrava tenia un caràcter carinyós.

La gata va ser adoptada per Tabatha Bundesen, de la qual el seu germà al veure el curiós aspecte de la felina va fer-li una fotografia i la va publicar a la plataforma de Reddit amb el nom de ”Meet Grumpy Cat”, i a partir d’aquesta publicació es va començar a viralitzar com a meme. La seva fama la va portar a ser el primer gran influencer animal i a rebre el premi de ”Meme de l’any”, per part de BuzzFeed.

La composició del seu meme es basa en qualsevol imatge on aparegui la gata i amb l’ús del text posen frases malhumorades de to sarcàstic.

Malauradament la felina va morir amb set anys a causa d’una complicació per la seva discapacitat, fet que va causar un gran dol a les xarxes fent que els seus seguidors publiquessin imatges d’ella donant les condolences. Però, tot i la seva mort, continua tenint una gran presència a les xarxes mitjançant el seu perfil d’Instagram amb més de dos milions de seguidors i amb diferents col·laboracions i amb productes de marxandatge a la venda.

“Success kid”

Sammy Griner és el protagonista d’aquest meme, basat en una fotografia feta per la seva mare a una platja de Florida quan tenia onze mesos d’edat. Aquest es va viralitzar al 2007 quan es va penjar a la xarxa i continua essent un èxit. El seu posat de satisfacció amb els gestos facials i la seva mà en forma de puny va aconseguir que quan Sammy va fer deu anys va poder recaptar diners per a una operació renal del seu pare.

Estic molt feliç que la meva foto pugues ajudar al meu pare. No ho vaig entendre en aquell moment, però estic molt content de que ara estigui bé.

Sammy griner

La creació del meme, sorgit de la fotografia, va ser construït amb un fons de tonalitats liles i diferents textos blancs en negreta amb la figura del nen al mig. I aquests textos reflecteixen l’esperit plenament satisfactori que desprèn el protagonista.

L’ara i l’abans de Sammy Griner (Success kid)

Actualment, Sammy té quinze anys i la seva presència a les xarxes socials no és notable, però la seva mare penja fotografies de la seva família constantment.

“Bad luck Brian”

Kyle Craven és el protagonista d’aquest meme, i el seu origen sorgeix a partir d’una fotografia d’anuari feta al seu institut, la qual va ser viralitzada pel seu amic, Ian Davis, al 2012, quan la va penjar a la plataforma de Reddit. La fotografia mostra un jove Kyle sortint malament de forma intencionada, fet que va provocar malestar al centre, ja que ell ho feia per tal de ridiculitzar el concepte d’anuari. No cal dir, que ni ell ni ningú s’esperava el gran èxit que tindria.

La creació del personatge de ”Brian” va ser ideada pel seu amic, per tal de no posar el nom real del seu company, i d’aquí va sorgir ”Bad luck Brian”, el qual s’utilitza per a retractar, juntament amb el posat desafortunat del protagonista situacions ridículament desfavorables per al mateix.

L’abans i l’ara de ”Brian”

Actualment, Kyle té trenta-dos anys i viu amb la seva familia a Ohio, i gràcies a la seva fama sent un meme va aconseguir guanyar al 2015 entre 15.000 i 20.000 dòlars. A mesura que passa el temps aconsegueix ser més Kyle i deixar enrere la figura de ”Brian”.

Per a saber-ne més…

La secció de BuzzFeed Video anomenada ”I Accidentaly Became A Meme” té un recull dels diferents protagonistes dels memes més coneguts mundialment, i a partir de vídeos individuals sobre els personatges es pot aprofundir de forma directa en les seves històries. És una forma divertida de conèixer el seu origen i història mitjançant la seva pròpia veu.

La comunitat del meme es troba en constant creixement i diariàment apareixen noves figures humorístiques de diferents àmbits: esports, animals, celebritats, polítics, desastres… Això és degut al fet que, com s’ha mencionat a l’inici del post, busquem no pensar, però a l’hora busquem expressar la nostra opinió sobre certs temes amb la clau de l’humor, i d’aquesta manera li volem treure serietat als problemes, com podria ser el cas de la guerra a Ucraïna. I es que l’ús del meme com a arma intel·lectual en la societat actual és un tema important de reflexió.

Voldria acabar aquest post parlant sobre un meme del moment, extret dels esdeveniment que van succeir a la passada gal·la dels premis Oscars, quan Will Smith va donar-li una bufetada a Chris Rock, qui va fer una broma desafortunada en relació a la malaltia que pateix la dona de l’actor, posteriorment guanyador al premi a millor actor per a King Richard. Aquest tema a generat molta controvèrsia a les xarxes socials, on a part del debat social pertinent hi ha hagut una gran allau de memes sobre l’instant de la bufetada, els quals busquen mostrar la violència del moment en quant a diferents temàtiques.

Meme recent sobre la bofeta de Will Smith a Chris Rock

Personalment, opino que l’humor és essencial com a eina en una societat com la nostra, on, amb situacions com la pandèmia que estem vivint va bé riure una mica. No obstant les figures contràries als memes, les quals els classifiquen com absurds, trobo que es tracta d’un tipus de contingut molt enginyós i que gràcies al seu ampli ventall de temes a tractar i els seus diferents formats poden arribar a molta gent i fer que cada dia sigui una mica millor.

Webgrafia i bibliografia

BBC NEWS MUNDO. (2021). NFT: la historia detrás del famoso meme de la “niña desastre” que acaba de venderse por US$500.000 (https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-56938953) [29 de març]

DIN BEAT. (2021). La sorprendente historia de Grumpy Cat, la gata más famosa de internet (https://www.dinbeat.com/historia-gata-famosa-grumpy-cat/ ) [29 de març]

EL CONFIDENCIAL. (2020). La protagonista del meme de ‘Disaster Girl’ explica cómo surgió la foto del incendio (https://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2020-11-17/como-me-converti-meme-disaster-girl-viral_2835535/) [29 de març]

EL PERIODICO EXTRA. MARÍA ARAGÓN (2019). El origen de los 7 memes más famosos de Internet 

(https://www.elperiodico.com/es/extra/20191204/memes-redes-sociales-origen-virales-7625393 ) [29 de març]

ENCYCLOPEDIA TITANICA. (2022) SIGNIFICAT DE MEME(QUÈ ÉS, CONCEPTE I DEFINICIÓ) – TECNOLOGIA I INNOVACIÓ – 2022 (https://ca.encyclopedia-titanica.com/significado-de-meme) [29 de març]

¡HOLA!.COM. (2015). ¿Qué opina Julio Iglesias de sus ‘memes’? (https://www.hola.com/actualidad/2015010976098/julio-iglesias-memes/ ) [29 de març]

LAVOZ. Oscar 2022: los mejores memes del cachetazo de Will Smith a Chris Rock (https://www.lavoz.com.ar/vos/cine/oscar-2022-los-mejores-memes-del-cachetazo-de-will-smith-a-chris-rock/ ) [29 de març]

LOW POST. (2020). Los 10 memes más originales de la historia de Internet y su origen

(https://lowpost.com/los-10-memes-mas-originales-de-la-historia-de-internet-y-su-origen/ ) [29 de març]

T13. (2020). Así luce en la actualidad el niño del meme “Success Kid”: Tiene 13 años

(https://www.t13.cl/noticia/tendencias/actualidad-nino-meme-success-kid-21-08-20) [29 de març]

20 MINUTOS. (2015) Qué ha sido de Kyle Craven, famoso por ser la cara del meme Bad Luck Brian (https://www.20minutos.es/noticia/2342551/0/que-fue-de/bad-luck-brian-kyle-craven/memes/) [29 de març]

IMATGES

Imatge de recopil·lació de diferents memes populars: La más completa enciclopedia de memes – Periodismo . com [27 de març]

Fotografia original Julio Iglesias:El español Julio Iglesias se reinventa – DIARIO AHORA [29 de març]

Meme 1 Julio Iglesias: ▶ 10 memes graciosos de Tinder en español (tuexpertoapps.com) [29 de març]

Meme 2 Julio Iglesias: (236) Pinterest  [29 de març]

Meme 3 Julio Iglesias: (236) Pinterest [29 de març]

Fotografia abans Julio Iglesias:El español Julio Iglesias se reinventa – DIARIO AHORA [29 de març]

Fotografia ara Julio Iglesias: Julio Iglesias reaparece por sorpresa en España y revela la verdad sobre su estado de salud (lecturas.com) [29 de març]

Fotografia original Zoë Roth: The ‘Disaster Girl’ Meme Just Sold For Nearly $500,000 As An NFT (moneymade.com)  [29 de març]

Meme 1 Zoë Roth: No me dieron dulces La PRÓXIMA vez me DARÁN todos – Disaster Girl | Meme Generator [29 de març]

Meme 2 Zoë Roth:  La próxima vez no me dejes en visto – Disaster Girl | Meme Generator [29 de març]

Meme 3 Zoë Roth: Disaster Girl Meme Explains What Was Really Happening – UNILAD  [29 de març]

Meme 4 Zoë Roth: [Image – 134] | Disaster Girl | Know Your Meme [29 de març]

Meme 5 Zoë Roth: Disaster Girl Meme Explains What Was Really Happening – UNILAD [29 de març]

Fotografia abans Zoë Roth: The ‘Disaster Girl’ Meme Just Sold For Nearly $500,000 As An NFT (moneymade.com) [29 de març]

Fotografia ara Zoë Roth:  ‘Disaster Girl,’ who’s now 21 years old, sells meme for $500,000 at auction (yahoo.com) [29 de març]

Fotografia ‘’Grumpy cat’’: Funny Pet Instagrams | Best Pet Instagrams – SHEfinds  [29 de març]

Meme 1 ‘’Grumpy cat’’: (236) Pinterest [29 de març]

Meme 2 ‘’Grumpy cat’’: 40+ Grumpy Cat Memes That You Will Love! | FallinPets [29 de març] 

Meme 3 ‘’Grumpy cat’’: (236) Pinterest [29 de març]

Meme 4 ‘’Grumpy cat’’: i like the sound you make when you shut up – Grumpy Cat 2 | Meme Generator [29 de març]

Meme 1 Sammy Griner: What Does The Boy From The ‘Success Kid’ Memes Look Like Now? (yahoo.com) [29 de març]

Meme 2 Sammy Griner: Meme: El niño del ‘success kid’ pide ayuda para salvar a su padre (e internet se la da) | Verne EL PAÍS (elpais.com) [29 de març]

Meme 3 Sammy Griner: fui a la clase de español sabía la diferencia entre ser y estar – Success Kid | Meme Generator [29 de març]

Meme 4 Sammy Griner: Success Kid Meme | List of the Best Success Kid Photos (ranker.com)  [29 de març]

Fotografia ara i abans Sammy Griner: Teenage Success Kid Tells His Story | Know Your Meme [29 de març]

Meme 1 ‘’Brian’’: Bad Luck Brian: La historia detrás del meme de la mala suerte – Para Los Curiosos [29 de març]

Meme 2 ‘’Brian’’: Bad Luck Brian Meme – Imgflip [29 de març]

Meme 3 ‘’Brian’’: Estúpidos padres en proceso de divorcio (cuantocabron.com) [29 de març]

Meme 4 ‘’Brian’’: Gets invited to play a game saw – Bad Luck Brian – quickmeme[29 de març]

Fotografia abans i ara ‘’Brian’’: El origen del meme: ¿Cuál es la historia de “Brian mala suerte”? | Crónica | Firme junto al pueblo (cronica.com.ar) [29 de març]

Meme Will Smith i Chris Rock: https://www.lavoz.com.ar/vos/cine/oscar-2022-los-mejores-memes-del-cachetazo-de-will-smith-a-chris-rock/ [29 de març]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.