Karin van Veen va iniciar el projecte de La Reciclària amb l’objectiu de sumar gestos senzills i útils que aportin un impacte positiu pel medi ambient. Es tracta d’un local situat al barri del Remei de Vic que agrupa diversos serveis. Per una banda, té el restaurant de cuina flexivegetariana i, per l’altra, acull tallers, xerrades i un espai de bricolatge basat en la idea de reciclar i reaprofitar els objectes que no fem servir.
La Reciclària no només ofereix un menú vegà o vegetarià, sinó que també ofereixen carn ecològica a la seva carta, per adaptar-se a la demanda dels vigatans. Tot i així, Karin van Veen afirma que “la intenció és que vagin pujant les receptes veganes o vegetarianes. La propietària creu que en un parell d’anys hi haurà més consciència en la societat per una dieta saludable i alhora respectuosa amb la terra i els animals.
Creus que Osona, terra de càrniques i embotits, és una mala comarca per la gent vegana?
Sí i no. Jo m’he fet vegetariana aquí, des de fa 7 anys. També pot despertar consciència el fet de veure passar tots aquests camions. Potser aviat serà un lloc on hi haurà més moviment pel benestar animal.
Com va sorgir la idea de crear aquest local que uneix àmbits tan diferents des del bricolatge fins a la cuina?
Jo crec que he plasmat les meves pròpies necessitats. Justament m’havia fet vegetariana, tenia nens i em vaig preguntar “què puc fer jo mateixa per millorar l’impacte en el planeta?”. Tenim ganes de fer coses, veiem que anem cap a una direcció que no volem anar i no podem estar esperant que algú altre ho faci. Hi ha moltes coses útils i petites que podem fer. A la cuina és molt fàcil perquè reduint les proteïnes animals ja tenim un impacte molt positiu en el medi ambient, a la nostra salut no li fem cap mal i, a més a més, hi ha el benestar animal. I pel que fa al bricolatge, crec que sempre abans de comprar ens hem de preguntar si realment ho necessitem o si ja existeix en algun lloc i no ens cal tornar a fabricar-ho.
Quin tipus de taller crida més l’atenció dels participants?
Fa només dos anys que vam obrir i encara estem experimentant. De moment tenim centrat l’interès en xerrades sobre educació conscient perquè crec que és on comença tot, poder donar hàbits diferents. També potenciem els tallers de cuina perquè canviar els hàbits alimentaris és una bona idea però no és fàcil. Des d’aquí intentem aportar les eines perquè des de casa es pugui aplicar al canvi.
Quins són els plats estrella del restaurant?
El restaurant té propostes veganes, vegetarianes i també amb carn ecològica. Un plat que ens funciona molt bé és un cremós que es fa amb anacards en remull i després es tritura i dona la sensació d’un formatge cremós. Ho posem en un pa deshidratat fet amb lli, amb verdures, amb panses. Aquest pa té molta energia i vitamines perquè no està cuit a alta temperatura. Després hi ha un postre, el cremós de chia, que ara es ven a molts llocs. I el que té més èxit són els woks i les hamburgueses. Tenim wok de shiitake vegà, un altre amb tofu i també de carn. I el mateix amb les hamburgueses, en tenim de veganes, vegetarianes i de pollastre i vedella ecològica. La nostra intenció és que vagin pujant les receptes veganes o vegetarianes.
Com és el client habitual de la reciclaria?
És bastant variat. Tenim molta clientela familiar perquè tenim un espai pels nens. A les nits oferim música en directe, que és menjar per l’ànima. Potser el que tenen en comú tots els que venen és la inquietud per canviar les coses i per compartir.
Creus que ha sigut un inconvenient pel restaurant el fet d’acotar la proposta?
Jo penso que al cap de setmana no perquè realment donem opcions i existeix la curiositat de probar. De fet potser la gent que ja és vegana o vegetariana, la proposta els hi queda una mica curta. Entre setmana ens ha costat més i de moment hem decidit no obrir i esperar un any o dos. La tendència és que a tot Europa les ciutats més grans estan buscant menjar saludable i cuidar la terra. Nosaltres ho hem intentat però no és una ciutat tan gran i ho hem deixat en repòs. Esperem tornar-hi aviat entre setmana.
El 26 d’abril feu una xerrada d’Open Arms. Com seleccioneu la temàtica d’aquestes xerrades?
L’objectiu del projecte era tenir-ho molt obert a associacions i a gent amb interessos socials i polítics. En aquest cas són els d’Open Arms que ens han demanat fer servir el local i estem molt contents que vinguin. Per altres xerrades sí que busquem nosaltres els ponents, contactem amb ells i tenim la sort que sovint ens venen a trobar.
Un servei curiós que oferiu és una biblioteca d’eines. Com funciona?
La filosofia és la de compartir. Si tu tens una escala molt llarga a casa i només la fas servir un cop l’any és una llàstima. Nosaltres reunim aquests objectes i, igual que vas a la biblioteca a buscar un llibre, demanes si pots tenir uns dies un objecte concret que trobaràs dins d’un llistat. És l’ús col·laboratiu de les coses.
La dieta vegana sempre està al centre del debat si és saludable o no. Què en penses?
Jo penso que val la pena llegir sobre el tema. Us aconsello el llibre de Julio Basulto “Más vegetales, menos animales”. No ens hi podem posar, a ser vegetarià o vegà, sense llegir res. Has de seguir una dieta equilibrada i no només menjar pasta o pizza sense res. Hi ha mites com el de la llet, el iogur, que si no no en mengem sembla que ens morirem però investigant una mica hi ha molts països d’Àsia, per exemple, que no mengen tants làctics. No és fàcil deixar-ho quan hi estem acostumats, però hi ha alternatives. L’únic punt que cal vigilar o compensar és la vitamina B12.
0 comments on “Entrevista a Karin van Veen de La Reciclària” Add yours →