Coneix el funcionament de Ràdio Silenci

Ràdio Silenci és una ràdio relativament jove, fa 19 anys que existeix i actualment esta dirigida per Eduard Mas. Tens ganes de saber-ne més?…

Clicant aquí trobaràs una notícia relacionada amb Eduard Mas que dona informació sobre Ràdio Silenci.

A partir d’unes preguntes que li vam fer al director de Ràdio Silenci, vam averiguar moltes coses noves que no sabiem i tampoc imaginàvem, tens ganes d’aprendre més?

 

Amb quants col·laboradors compten? I treballadors en plantilla?

La col·laboració és de 60 persones i la part professionalitzada compta amb 4 persones; el director, el tècnic de so i dos periodistes.

Eduard Mas considera que tant les col·laboradors com els professionals són bàsics perquè funcioni bé la ràdio. La informació de proximitat l’ofereix i la crea la part professionalitzada i els col·laboradors aporten informació nova d’altres zones també de proximitat però no necessariament de La Garriga.

Com s’organitzen?

  • Director: és qui ho decideix tot, els programes que s’emeten, el contingut i l’estructura dels programes. Bàsicament és el que ordena els temes.
  • Tècnic de so: és el que marca que tot soni bé, sense ell no es podria dur a terme el contingut dels programes.
  • Andrea (treballa a Ràdio Silenci): és una antiga estudiant de Comunicació Audiovisual de la Uvic i en la ràdio fa una mica de tot. Busca publicítate, grava capsules, crea contingut…Dona suport a totes les potes
  • Col·laboradors: Escolleixen els programes que s’emeten

Hi ha jerarquia en el funcionament de l’emissora?

En les ràdios locals com en totes, sí que hi ha jerarquia a l’hora d’organitzar-se. Eduard Mas ens va comentar que els directors són els que ordenen els temes, qui ho decideixen tot.

 

T’agradaria treballar en una radio local? Llegeix aquest text que trobaràs a continuació si tens curiositat per saber què necessites per treballar-hi.

Hi pot col·laborar qualsevol persona, però ha d’acceptar uns principis. Qui va a col·laborar firma un document que accepti seriositat, periodicitat, busquen veus per saber si saben locutar i comprovar si els hi agrada.

Si t’agradaria treballar sí que és un requisit tenir estudis en comunicació perquè d’aquesta manera la persona ja sap com funciona la ràdio i l’equip s’asegura que farà bé la seva feina.

 

Ràdio Silenci rep ajuda de l’Ajuntament?

És una radio municipal. En l’Ajuntament la part d’Urbanisme de mitjans de comunicació els ajuden. Les dos noies de comunicació de l’Ajuntament i la ràdio també.

El 70% és el que aporta l’Ajuntament (sense ells la ràdio no podria existir, els hi donen gairebé tot el finançament).

El 2 i pico gairebé 30% ens ho finança la ràdio a través de publicitat d’empreses d’aquí, els diners que facturen a la xarxa de comunicació local i les peces informatives que ofereixen.

Quin equip es necessita pel funcionament de Ràdio Silenci?

És necessari un equip tècnic, taula de so, ordinadors (tenen 4), aparells que condensen el so, emissor, antena, taula de so professional. Tot està digitalitzat. És un estudi ben muntat. Tenen ràdio online i el web és molt actiu (actualitzat).

Website Ràdio Silenci 

Ràdio Silenci ofereix 15 programes setmanals i l’audiència majoritària és de persones entre 35 i 55 anys. Per què?

És el que acostuma a ser a la majoria de ràdios. És lo normal, a partir de 30 anys la gent es torna a enganxar la ràdio, perquè el jovent escolta bàsicament emissores musicals.

Clica aquí per trobar els programes que ofereix.

I tu, en quin moment del dia creus que s’escolta més Ràdio Silenci?

Eduard Mas ens explica que als migdies, entre el magazine i el informatiu. Hi ha programes de nit que també se’ls escolta molta gent, tenen molta audiència.

Quin programa creus que té més audiència?

A través de l’entrevista a Eduard Mas, vam constatar que és el el Magazine. Però, en èpoques electorals l’informatiu, perquè és el que dona la informació. El que té més audiència és el Magazine perquè és el doble de temps (magazine 2 h/informatiu 2h).

Sembla mentida però el Pla municipal també és molt escoltat. El Magazine i l’Informatiu són els dos programes mes vius que tenen perquè a més de que son els que proporcionen informació local, molta gent s’escolta a ella mateixa, passa a entitats, hi ha molt moviment de gent.

 

 

Si t’ha agradat Ràdio Silenci, escoltals online!!

 

Gèneres radiofònics

Quins són el gèneres radiofònics?

Gèneres informatius: 

-Noticiari: El que fa és informar, recrear, interessar, estimular sentiments, cridar a la reflexió i formar opinió, es reforza utilitzant la dramaturgia, també ha de ser versátil, àgil i precís.

-Entrevista: És un dels gèneres més eficaços per donar a conèixer la informació. Aquest gènere ofereix possibilitats expressives.

Les entrevistes poden ser en directe o gravades, a l’estudi o a l’exterior

Hi ha informatives, de personalitat, profundes, pregunta-resposta…

-Reportatge: És el gènere que conté més informació a nivel radiofònic, ja que es pot combinar la narració i els recursos sonors per acompanyar la informació: testimonis, so ambiental dels fets, música…

-Didàctics: Aquests programes estan enfocats a la educació per donar-li una cultura a persones que no tenen la possibilitat d’escolaritzar-se.

Gèneres interpretatius:

-Debat: Les idees es posen sobre la taula i de forma natural els temes es van desenvolupant amb el moderador que és el que el guía.

-Comentari: És una forma de donar opinió sobre un tema de manera totalment subjectiva

Documental: Es semblant a un reportatge, inclou entrevistes, notícies i altres. Inclou dramatitzacions, testimonis, poemes, fragments de cançons… Amb la finalitat de fer-lo atractiu i interessant.

El director de Ràdio Silenci parla sobre la importància de les ràdios locals

Cada vegada més les ràdios locals reben importància i són més escoltades, per molt que sembli el contrari, que s’estàn perdent en els pobles.

Eduard Mas, director de Ràdio Silenci, considera que Ràdio Silenci, la ràdio de La Garriga, és una ràdio jove, viva, que funciona molt bé i que és molt escoltada i no només a La Garriga. Clica aquí i veuràs un estudi d’audiència que van fer Ràdio Silenci l’any passat. Treballen amb escoles periòdicament i els instituts visiten l’estudi sovint, Mas opina que “és vital que els nanos coneguin i vegin la ràdio del seu poble”.

El director ens explica que a l’estudi compten amb 4 professionals, el director, el tècnic de so i dos periodistes. Remarca que el tècnic de so és l’encarregat de marcar que tot soni bé i que sense ell l’elaboració dels programes no seria possible.

Ràdio Silenci és una ràdio jove, fa 19 any que existeix. Es va crear als anys 80 però es va aturar i més tard va tornar a emetre. Actualment 9.000 persones del poble garriguenc escolten Ràdio Silenci. Si t’interessa la seva història… Llegir més.

La història de la ràdio com a mitjà de comunicació

Segons estudis “El 14 de maig del 1897 Guglielmo Marconi va fer la primera transmissió de ràdio de la història. El 1903 va establir als Estats Units l’estació WCC per a transmetre missatges d’est a oest, en la inauguració de la qual van creuar missatges de salutació el president Theodore Roosevelt i el rei Eduard VIII del Regne Unit.

La música i l’humor incrementaren l’audiència i la publicitat, però el paper preponderant el seguia tenint de la política. La ràdio va evidenciar el seu poder el 30 d’octubre de 1938, quan Orson Welles va emetre per ràdio La guerra dels mons, generant alarma per la falsa retransmissió d’una invasió alienígena.” 

 

Coneix Ràdio TeleTaxi a fons

Hem parlat amb l’equip de RàdioTeleTaxi  i n’hem tret idees bàsiques pel funcionament d’una ràdio!

És una ràdio que es troba a Santa Coloma de Gramenet, al barri on resideix una de les col·laborades del blog.

Aquesta ràdio es pot considerar una ràdio metropolitana degut a que conté un gran número de freqüències arreu de Catalunya:

  • Barcelona97.7 FM
  • Mataró90.2 FM
  • Penedès-Garraf101.9 FM
  • Calella94.2 FM
  • Osona105.3 FM
  • Catalunya Central88.5 FM
  • Lloret93.7 FM
  • Girona105.1 FM
  • Olot94.2 FM
  • Ripoll97.6 FM
  • Cerdanya90.3 FM
  • Alt Empordà93.6 FM
  • Baix Empordà89.6 FM
  • Tarragona92.9 FM
  • Baix Penedès88.5 FM
  • Ebre99.0 FM
  • Lleida89.8 FM
  • Sort91.1 FM
  • Tremp89.8 FM
  • Andorra-Pirineus90.1 FM

El equipo está formado por ;

-Miguel Ángel Molinero

– Robert Espada

-Maria José Cordero

-Juan Carlos Gil

-Jesús Olmo

-Jaime Guaza

-Richard Bertomeu

Per a més informació dels membres de l’equip consulteu-ne aquí: https://www.radioteletaxi.com/programacion/

És una emissora amb un índex de fidelitat per part dels espectadors més alt que el de la resta. Conté entrevistes a famosos de gran interés, aquest en un punt molt a favor de l’emissora.

 

Colònies de Ràdio musical

Aprendre com funciona un programa de ràdio. Com fer de DJ i els secrets de la música electrònica de la mà de RÀDIO FLAIX FM.

3h al dia amb l’equip de DJ i locutors de Ràdio FlaixFMJordi Vèliz (de Flaix Matí) coordinen tot l’equip de DJ, locutors i col·laboradors de l’emissora que  ensenyaran a mesclar, a fer producció musical, a saber com preparar una sessió, com captar l’interès dels oients/public, com fer els nostres remakes, etc..

https://www.propostes.com/empreses/eix-estels-s-l-/programa-comunicate.html

Característiques d’una bona història per ràdio

A través d’aquest video podràs veure com identificar una bona història per la ràdio: 

Resum del video:

Què és una bona historia per a ràdio?

Una bona història és una cosa que tots hem dit o explicat alguna vegada als nostres amics, familiars o coneguts, i la reacció per part d’ells ha sigut molt positiva, ja sigui rient o donant peu a parlar d’aquesta història. Es necessita una situació inverosímil, amb acció i l’explicació ha de ser sorprendent i creible. Una historia que arribi a la gent, que sigui autèntica i que s’expliqui amb un llenguatge capaç d’arribar al major nombre de persones. Sempre ha de passar un fet que enganxi al públic i cridi l’atenció d’aquest. Seguir les històries a temps real, fer entrevistes, documentació prèvia, dades rellevants… Per explicar una història ha d’haver sempre una bona pregunta, per poder respondre-la i saber el que significa. La persona que l’explica té el paper més important, ja que depenen de la seva forma de parlar arribarà a la gent d’una manera o una altre.

En què es diferencien de les ràdios locals i les regionals

Si vols saber en què es diferència aquests tipus de ràdios de les dues anteriors, aquest és el teu post per documentar-te!

Les ràdios metropolitanes son les que abarquen molt més públic que no pas les locals i les regionals. Van dirigides a tota una província, com per exemple podria ser que estiguessin dirigides a tota Barcelona, com és el cas RAC1, Ràdio Marca, Europa FM, Catalunya Ràdio, Ràdio FlaixBac, etc.

Les ràdios que tenen més audiència, que es dirigeixen a un públic més ampli, tenen més treballadors col.laborant perquè funcioni i l’audiència s’interessi, contenen una quantitat de programes superior a les locals per exemple i els horaris són molt més amplis.

Catalunya Ràdio per exemple, una ràdio que arriba a totes les províncies de Catalunya, té una audiència diàra aproximada de 664.000 persones i cada any es va superant. Depèn dels horaris i els programes que es transmeten l’audiència varia. Segons un estudi “el matí de Catalunya Ràdio” amb Mónica Terribas té 500.000 oients cada matí, i és el més escoltat.  Aquesta emissora conté una llarga llista de programes, en concret 20, i per a cada programa consta de diferents presentdors, col.laboradors i tècnics.

 

 

Quin material es necessita per formar una emissora de ràdio?

Gràcies a la tecnología streaming han canviat les coses i ara montar una ràdio és més fácil que mai.

Amb l’arribada del streaming, tots els mitjans de comunicación arriben a molta més gent i surgeixen noves formes per utilitzar el mitjà.

Per a la realització de qualsevol tipus de programa radiofònic que inclogui locució múltiple en directe (tertulies, entrevistes…), que seria el suposat que voldria més material, hauràs de comptar amb el següent equip segons la seva distribució tradicional:

Segons informa el web Flumotion es necesita:

“Locutorio:

  • Monitores y sus soportes para la visualización de los tiempos de producción y de la continuidad de la emisión.
  • Auriculares con automute para que los locutores monitoricen las fuentes externas al locutorio y las órdenes del control de realización. Debe primar la nitidez en la escucha y es interesante que tengan piezas como cables y almohadillas intercambiables.
  • Amplificador para auriculares; necesario ya que el mezclador del estudio suele disponer solo de una salida Jack para la monitorización y se suele contemplar la presencia de más de un locutor por lo que es necesario amplificar la señal.
  • Reguladores de auriculares.
  • Un piloto de señalización (On-Air).
  • Micrófonos (con sus soportes de mesa). Para la locución radiofónica suelen ser dinámicos cardioides porque son unidireccionales y porque resultan la mejor opción frente al zumbido electromagnético. En la web de alguno de los principales fabricantes hay herramientas que facilitan la escucha de ejemplos y fichas técnicas muy detalladas

Equipamiento del estudio:

  • Mezclador.  Dependiendo del modelo incluyen más o menos canales y un monitor en TFT, si no, deberemos adquirirlo a parte. También existen en el mercado soluciones  modulares que nos permitirán ajustar el presupuesto a nuestro proyecto.
  • Matriz con las entradas y salidas de las fuentes de señal  y con sus correspondientes paneles digitales y analógicos para la conmutación.
  • Auricular y micrófono (pueden ser iguales que los del locutorio).
  • Brazo soporte para que el micrófono no suponga una interferencia sobre los controles y sea más accesible.
  • Un ordenador de producción.
  • Pantallas para monitorizar el control de la continuidad de la emisión a través del software de producción para emisión online”.

 

Rac1: La ràdio més escoltada a Catalunya

Aquesta ràdio porta fent récord en quant a audiència molts anys. Pràcticament consta de 850.000 oients cada dia. Mai ninguna ràdio havia estat tan escoltada, lídera 23h de les 24h del dia.

Jordi Basté i el seu programa “El món a RAC1” són els més escoltats, amb 660.000 oients fidelitzats.

El programa “Versió RAC1” amb Toni Clapés consta de 241.000 oients i “Islandia” presentada per Albert Oms cada dia es supera havent actualmente 139.000 oients diaris.

Per informació més concreta visiteu la página web de la ràdio. Puncheu aquí.