L’assignatura Història del Periodisme ofereix un panorama històric i cultural del periodisme a Catalunya des del darrer terç del segle XIX, etapa que internacionalment dóna pas a la premsa de masses, fins a l’actualitat. Té per objectiu conèixer les grans personalitats del periodisme internacional i contextualitzar el periodisme català a través de les publicacions periodístiques més importants.
«A la web de la UVic, pots veure la informació més acadèmica»
PROFESSORAT
El professor que imparteix l’assignatura és en Josep Burgaya Riera, també professor de Fonts d’Informació i Història Contemporània. La seva passió per la comunicació i la història és clau per aprendre i conèixer el contingut sobre l’assignatura.

Josep Burgaya Riera és professor universitari i assagista. És Doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i és l’actual degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC.
CONTINGUT
El contingut de l’assignatura es divideix en tres grans blocs teòrics: De la Revolució Industrial a la Guerra Gran; L’agonia de la Restauració i la primera dictadura del segle XX; i La Segona República i la guerra civil. Aquest contingut anirà acompanyat d’un contingut pràctic que cada estudiant elaborarà. Al llarg de l’assignatura es fa una presentació sobre un personalitat important del periodisme, una presentació sobre una publicació internacional rellevant i un assaig d’un llibre, en el nostre cas, de Byung-Chul Han.
CÀRREGA DE FEINA
L’assignatura no suposa gaire càrrega de feina ni molta implicació diària. És important seguir les classes i el contingut teòric i pràctic exposat pel professor i els companys perquè és informació que sortirà a l’examen però, en general, el nivell de feina és accessible i no demana gaire dedicació.
AVALUACIÓ
L’examen val un 50% de la nota de l’assignatura i s’ha d’aprovar obligatòriament per superar l’assignatura. El 50% restant surt de les dues presentacions que es realitzen i de l’assaig sobre la lectura.
VALORACIÓ
L’assignatura té dues valoracions.
+ És una assignatura molt enriquidora si t’agrada la història i el periodisme. És interessant conèixer els grans professionals del periodisme que no són de l’actualitat però que han aportat l’essència i una base important del que és ara el periodisme.
– L’assignatura és molt teòrica i, a vegades, desconectes del que s’està exposant a classe. Se sembla més a una assignatura de tipus “classe magistral” i no pràctica.