Ingredients:
- 5 ous
- 500gr. de patates
- 1 ceba
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
- Olives
- Tomàquet
La truita de patates o truita espanyola és un dels plats per excel·lència de la gastronomia espanyola. Per fer-la només necessitem 3 ingredients: ous, patates i oli. Agrada a grans i petits. Es prepara a gairebé totes les cases, però com totes les receptes populars cadascú prepara la truita de patates a la seva manera: uns amb ceba, altres sense ceba, sucosa, molt feta… alguns calenta acabada de fer i altres freda. Per acompanyar, nosaltres hi hem afegit olives i tomàquet.
Primer pas: Talla la ceba en trossos petits. Escalfa una paella amb 2 cullerades soperes d’oli d’oliva. Salta la ceba uns segons a foc fort, i quan comenci a daurar-se, afegeix-hi la patata tallada un xic gruixuda. Afegeix-hi sal i deixa que també es dauri lleument.
Segon pas: Abaixa el foc i tapa’l. La patata s’ha de coure a foc lent. A part, en un bol, barreja els dos ous i posa’ls al punt de sal. Un cop la patata sigui cuita, eixuga-la de l’excés d’oli de la paella, i ho barreges tot amb l’ou.
Tercer pas: Escalfa la paella. Tira un raig d’oli d’oliva, i aboca-hi els ous i la patata. Reparteix-la amb un moviment circular i deixa que faci crosta.
Quart pas: Abaixa el foc al mínim, fins que vegis que l’ou gairebé hagi quallat. Impregna un plat amb oli, i tapa la paella cap per avall amb el plat. Afegeix-hi un drap i posa’l al damunt del plat.
Cinquè pas: Exerceix-hi una lleu pressió, i amb l’altra mà al mànec de la paella, gira tot el conjunt sobre el plat. Torna a apujar el foc de la paella, i deixa lliscar el contingut del plat. Deixa que es faci crosta per aquesta banda i ja ho podràs servir.
Els mercats municipals
Una bona opció per comprar productes de proximitat per fer les nostres receptes són els mercats municipals. Sempre tenen una gran varietat d’oferta de productes, a un preu assequible respecte a la seva qualitat. El més conegut és la Boqueria de Barcelona:
Font de la fotografia destacada: https://massamassasg.wordpress.com/2021/01/22/la-meva-truita-de-patates/