El moviment en contra del canvi climàtic i a favor de la biodiversitat té lloc aquest dissabte
L’Hora del Planeta apaga, una vegada l’any, ciutats i pobles al voltant del món per conscienciar sobre la cura del medi ambient. A més, convida els ciutadans a unir-se a aquest moviment amb concentracions i activitats, però aquesta edició, que es fa dissabte, opta per cridar a l’acció des de la llar per adaptar-se a la pandèmia. EL PAÍS se suma, un any més, a aquesta iniciativa.
El dissabte, entre les 20.30 i les 21.30, tindrà lloc aquest esdeveniment, que posa el focus en el paper decisiu que juga la natura en les nostres vides, tal com ha posat de relleu la crisi sanitària de la covid-19. Els organitzadors de l’Hora del Planeta, World Wide Fund for Nature (WWF), proposen que el major moviment mundial contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat sigui digital. Per això, han preparat diverses activitats i materials al seu web que permeten connectar-se al moviment i a la sexa Xarxa de Natura.
Una recepta del xef Joan Roca per evitar el desaprofitament alimentari a la nostra cuina, calcular la petjada mediambiental segons la pròpia alimentació, meditacions a la natura sense sortir de casa, escoltar el primer episodi de Somos Naturaleza, el podcast de WWF, viatjar als paradisos del món amb el naturalista David Attenborough i la sèrie Our Planet o descobrir com pots fer que casa teva sigui un lloc més connectat amb la natura són algunes de les propostes.
EL PAÍS dona suport a aquesta nova edició com a reflex del seu compromís amb el medi ambient. Fa un any també va crear la secció digital de Clima i Medi Ambient, dirigida a potenciar la informació sobre aquests temes i contribuir que la pandèmia no fes oblidar altres emergències, com és la crisi climàtica i l’impacte que té en l’àmbit global. La seva tasca se suma a la que ja havia anat desenvolupant Materia, que aporta anàlisis profundes i rigoroses sobre aquests temes, a més de ciència, salut o tecnologia.
Aquest any és, a més, especialment rellevant per al planeta, ja que tindran lloc dos grans esdeveniments relacionats amb el medi ambient. Al maig, a Kunming (Xina), se celebra la 15a Cimera sobre la Biodiversitat, que estava prevista per al 2020 i que es va haver de retardar per la pandèmia. També es va ajornar la Cimera sobre el Clima 2021, que tindrà lloc al novembre a Glasgow (Regne Unit).