Article de Europa Press
Les noves condicions desplacen els hàbitats d’alguns animals salvatges, facilitant intercanvis virals
A mesura que el clima de la Terra continua escalfant-se, els investigadors prediuen que els animals salvatges canviaran els seus hàbitats, probablement a regions poblades per humans, augmentant significativament el risc d’un salt en humans que podria conduir a la pròxima pandèmia.
Aquesta relació entre el canvi climàtic i la transmissió viral és publicada en la revista Nature per un equip de recerca internacional dirigit per la Universitat de Georgetown.
Reestructuració del viroma mundial
En trobar-se amb altres mamífers per primera vegada, l’estudi preveu que compartiran milers de virus. Diuen que aquests desplaçaments suposen majors oportunitats perquè virus com el de l’ébola o els coronavirus sorgeixin en noves zones, la qual cosa fa més difícil el seu seguiment, i en nous tipus d’animals, la qual cosa facilita que els virus saltin a través d’una espècie «graó» cap als humans. Preocupa que els hàbitats dels animals es desplacin de manera desproporcionada en els mateixos llocs que els assentaments humans, creant nous focus de risc de desbordament. Una altra troballa important és l’impacte que tindrà l’augment de les temperatures en les ratapinyades, que representen la major part dels nous intercanvis virals.
La seva capacitat de volar els permetrà viatjar llargues distàncies i compartir la major part dels virus. A causa del seu paper central en l’aparició de virus, es preveu que les majors repercussions es produeixin en el sud-est asiàtic, un punt calent mundial de diversitat de ratapinyades. Atès que els virus comencen a saltar entre espècies hoste a un ritme sense precedents, els autors afirmen que les repercussions en la conservació i la salut humana podrien ser sorprenents. «No és clar com afectaran exactament aquests nous virus a les espècies implicades, però és probable que molts d’ells es tradueixin en nous riscos de conservació i alimentin l’aparició de nous brots en humans».
«Quan una ratapinyada brasilera de cua lliure arriba als Apalatxes, deuríem saber quin virus ho acompanyen», subratlla Carlson. «La pandèmia del COVID-19, i la propagació anterior del SARS, l’Ébola i el Zika, mostren com un virus que salta dels animals als humans pot tenir efectes massius. Per a predir el seu salt als humans, necessitem conèixer la seva propagació entre altres animals», apunta Sam Scheiner, director de programa de la Fundació Nacional de la Ciència dels Estats Units, que va finançar la recerca. «Aquesta recerca mostra com els moviments i interaccions dels animals a causa de l’escalfament del clima podrien augmentar el número de virus que salten entre espècies».