Article d’Andrés Vicente a El Español
En 2019, durant la Cimera del Clima de les Nacions Unides, es va presentar el Full de ruta del clima exponencial, un full de ruta que descriu 36 solucions que podrien aplicar-se en diferents sectors per a reduir a la meitat les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle. per a 2030.
Moltes d’aquestes solucions estaven directament relacionades amb la informació i la comunicació.
El motiu és que, en primer lloc, es calcula que actualment les TIC suposen un gens menyspreable 1,4% del total de les emissions de carboni a l’atmosfera i un 4% del consum energètic global. En segon lloc, que molts dels informes amb els quals es va elaborar Exponential Climate Action Roadmap confirmen que les solucions associades a les TIC poden reduir les emissions mundials de carboni fins a un 15% per a 2030. L’últim Mobility Report d’Ericsson, signat al novembre de 2021, va calcular que en 2027 hi hauria 4.400 milions de mòbils connectats a les xarxes 5G, i a aquests telèfons mòbils se li haurien de sumar els innombrables aparells que estaran connectats al conegut com a «Internet de les Coses». Aquests faran un ús intensiu de les xarxes.
La xarxa 5G és més verda
Entre totes optimitzaran l’apagat i encès dels recursos en funció de la demanda de trànsit i permetran reduir, o fins i tot evitar, el consum de recursos no estrictament necessaris per a proporcionar un servei, amb el consegüent estalvi d’energia. De fet, segons l’última anàlisi publicada per Ericsson en la seva informe Connectivitat i Canvi Climàtic, l’ús de la tecnologia 5G en quatre sectors d’altes emissions a Europa pot arribar a reduir entre 55 i 170 milions de tones d’emissions CO2 a l’any. Això és equivalent a eliminar les emissions de 35 milions de cotxes. Gràcies a un programa que es recolza en la realitat augmentada, s’han aconseguit reduir les emissions de CO? en un 8,2% per contenidor.
Per part seva, en matèria d’energia, segons l’ONU, en 2050 el 85% de l’energia haurà de procedir de fonts renovables. Això suposarà una enorme transformació per als operadors i distribuïdors d’energia, que necessitaran una major visibilitat i control de les seves xarxes de distribució. Així, amb una xarxa 5G correctament desplegada i sabent que dues hores de videoconferència en un telèfon intel·ligent consumeixen deu vegades menys energia que un cotxe recorrent un quilòmetre, gràcies a la telemedicina podríem evitar els desplaçaments i centenars de quilòmetres diaris dels metges rurals en visites no imprescindibles. En un sector que representa el 21% del total de les emissions mundials, el 5G i l’anàlisi de dades ajudaran de manera inestimable a l’hora de reduir les emissions a gran escala.
Gràcies a les xarxes 5G podrem, per exemple, controlar grans flotes de vehicles autònoms a distància i optimitzar la planificació de rutes i del trànsit, tot això aconseguint una reducció de costos operatius i, per descomptat, de la petjada mediambiental. En definitiva, el 5G no sols és més eficient que les anteriors generacions de tecnologies mòbils sinó que pot fer més eficient tota operació que suposi la transmissió de dades. A penes ens ha mostrat part del seu potencial, per la qual cosa, durant els pròxims anys, i a mesura que les xarxes es despleguin de manera massiva per tot el món i s’estandarditzi el seu ús, estic convençut que descobrirem noves maneres de millorar les nostres indústries, la nostra vida i, per descomptat, el nostre medi ambient, que encara ni tan sols som capaços d’imaginar.