Parla’ns de la teva empresa
Estem en un poble petit de Catalunya a Lleida. Fa 20 anys obrim com una petita Croissanteria, però pel que més ens coneixen els nostres clients és pels bocatas, entrepans en Català. De fet, ara mateix estem canviant el logotip i fent una pàgina web, hem posat just això, crec que Entrepaneria és el que més ens defineix.
Què és el que més t’agrada del teu negoci?
El que més m’agrada és que som una empresa familiar. A les verdes i a les madures això ens fa col·laborar contínuament amb una altra gent. El nostre sector és complicat en horaris, obrim des de les 5 am fins a les 23 hores tots els dies, són moltíssimes hores. Principalment portem el negoci la meva cunyada i jo, comptem amb personal contractat, però al final és una empresa familiar i ens ajudem els uns als altres en tot el que fa falta.
I parlant de col·laboració com heu aguantat la pandèmia?
Perquè sobretot hi havia molta Incertesa al principi, paraules com a ERTO no es coneixien, i en tenir personal contractat no sabíem si anaven a cobrar o no.…Diria que sobretot aguantem perquè teníem estalvis, en algun moment ens quedem a zero, però cal dir, d’altra banda, que quan es va obrir es va notar que la gent té ganes de consumir. L’hostaleria viu molt del moment, quan estàs venent es nota de seguida, en aquest moment ja saps que estàs guanyant.
És curiós perquè ara amb la nova variant ja hem notat que s’ha frenat una mica una altra vegada.
Helga López i Ester Llobet – Copropietàries.
Entrepaneria L’ Eixida ha volgut tenir en compte el moment de Crisi Climàtica que vivim, per què?
L’empresa és com un fill, vols donar-li tots els valors. A més, el Canvi Climàtic és un tema d’actualitat que està molt present…Hi ha arguments a favor, arguments en contra. Estaràs d’acord o no, però és aquí, amb la COVID sobretot ho veia en premsa.
Va ser fàcil canalitzar aquesta preocupació? Com va ser la teva cerca o com vas trobar a Boscos Sostenibles.
Sent sincera, buscava per internet empreses catalanes de reforestació però no vaig trobar cap, així que vaig entrar en la vostra web. Vaig veure alguns dels projectes d’altres empreses, algunes grans, encara que hauria de totes les grandàries i sectors així que us vaig escriure. La veritat que amb una mica d’incertesa per si la nostra aportació podia ser petita o que només es podia plantar molta quantitat, perquè clar, no tens ni idea, no saps com funciona, La vostra resposta va ser que era possible. Per tant, després de comentar-ho en família decidim plantar.
Quin ha estat la vostra iniciativa?
Col·laborem en la recuperació de la Duna de Montgrí amb 15 arbres.
Per què heu decidit plantar en la vostra comunitat autònoma?
Sobretot, crec que genera més confiança. Com més a prop millor, perquè a més estàs generant negoci i riquesa en el teu entorn.
La teva acció té més impacte jo crec.
Per què us decidiu per la reforestació? Creus que als clients els preocupa
aquest tema?
No ho he parlat amb els meus clients, no parteix d’aquí, de fet, gairebé m’oblido i abans no ho he dit. Diria que la primera vegada que vaig conèixer aquest tipus d’iniciatives va anar comprant en línia. En una tenda que conec deien que plantaven un arbre per cada compra. Però la meva intuïció és que la gent jove és més oberta a tot això i sí que crec que puguin arribar a valorar positivament que duem a terme aquest tipus d’accions.
Comunicareu la vostra iniciativa d’alguna manera? Creus que és important?
Sí molt aviat, espero que amb la vostra ajuda (riure). Volem comunicar-ho en xarxes socials i en una secció de la nostra pàgina web. Sobre si és important, mira crec que, igual que jo m’he decidit a reforestar perquè ho vaig conèixer en una pàgina web, igual aportem alguna cosa o arribem a algú, per poc que sigui és bo per a tots i totes.
Som conscients que hi ha varietat d’empreses, associacions, ONG’s i fins i tot moviments ciutadans que realitzen accions de reforestació, per què et decideixes per Boscos Sostenibles?
Principalment hi ha 2 raons. La primera és que em dona una mica més de confiança que sigueu una empresa privada, , una empresa em dona més seguretat. La segona és que vaig veure en la vostra web o en Google que sou una empresa acreditada pel MITECO, aquesta relació i aquest tracte amb el ministeri em va donar molta seguretat.
Ha començat a visibilitzar-se la preocupació de grans marques del vostre sector per la sostenibilitat, alguna us contagiat d’alguna manera?
No, no tenia ni idea d’això, de fet, em sorprèn bastant. A nosaltres per descomptat no ens està arribant cap dels seus esforços. Sí que és veritat que alguna cosa et pots imaginar, per exemple, les cerveseres, reciclen tots els envasos, nosaltres hem de ficar-los en caixes i ells setmanalment els recullen…m’imagino que darrere hi ha un esforç i a més tot el seu sistema està basat a reutilitzar-los. Això més d’una vegada sí que m’ha fet pensar, que darrere pot haver-hi alguna motivació mediambiental, però res més.
Establiment L’Eixida
Segons el diari L’Economista, el sector de l’hostaleria (dades de principis de 2020) suposa un 6,2% del PIB de l’economia espanyola, amb més de 300 mil establiments que ofereixen a 1,7 milions de persones. Creus que és important que el sector de l’hostaleria s’involucri?
Seria importantíssim que el nostre sector s’involucri. No sols a calcular, a plantar arbres o a reduir. Com he dit abans, a pesar que estem compensant, calcular la nostra petjada és una cosa que em queda pendent. M’agradaria estimar el nostre impacte i veure també com podem reduir la nostra petjada de carboni. Crec que això seria bo per a tots.
Com ha estat reforestar amb Boscos Sostenibles?
Et quedes una mica com a…Val, tinc la informació, sé que són pocs arbres i, bo has de confiar…No és com comprar-te una cosa física. Encara que crec que quan ho comuniquem en la nostra web i en els nostres perfils en xarxes socials, m’ajudarà a ser més conscient de l’impacte positiu que estem generant. Crec que comunicar-lo en la nostra pàgina web ajudarà a crear consciència. I que aporta valor afegit, jo crec que la gent jove és una cosa que pot valorar molt.