Entrevista a Jordi Tort

Avui tenim una entrevista amb Jordi Tort, cap de cuina del restaurant Calàbria a La Garriga. Especialitzat en la cuina mediterrània, i típica catalana.

Penses que la cuina mediterrània es la principal arreu del mon? 

Si, jo sempre he pensat que tenim una gran sort de poder tenir aquest tipus de cuina en concret aquí a Espanya. Que es un dels països amb mes varietat d’aliments i de receptes del mon. Això si, la cuina mediterrània engloba moltes gastronomies com la Espanyola, la Italiana, i la grega son els que per a mi representen mes aquesta cuina mediterrània? 

La segona pregunta venia per aquí, quins països consideres que son de cuina mediterrània? 

Els que he dit com son Espanya, Italià i Grècia, però sinó recordo malament també engloba a Portugal, Marroc i França. 

Perquè la cuina Mediterrània es tan important i tan bona com es diu? 

Principalment la utilització de tantes hortalisses i verdures, es la essència d’aquesta gastronomia. Jo sempre poso de referència la cuina de Grècia, jo vaig estar a un restaurant que solia fer plats grecs, i tota la base dels plats d’origen grec son les verdures. Per això també els millors restaurants vegans estan a Grècia o son especialistes en fer plats grecs. I Bueno cada país te la seva varietat en veritat, com Grècia te les verdures, Portugal te un gran consum de peix i marisc, espanya s’introdueixen els fongs i a Italià la pasta. 

Perquè no parles de la cuina francesa? 

Penso que la cuina francesa, es la menys adient per representar la cuina mediterrània. A França el que ha passat es que de la immigració a aportat la majoria de plats i tradicions a França i s’ha tornat una cuina molt internacional i bastant mal valorada per els turistes, o per mi mateix que hi vaig estar fa 3 anys. 

Ara canviant de tema però sense anar-nos de la cuina. Quina situació laboral es la teva actualment? 

Doncs ara mateix estic treballant al restaurant Calabria, per ara molt a gust i fent referencia a la cuina mediterrània, crec que es un restaurant on es pot provar aquest tipus de cuina. He estat ja a tres restaurants, i per ara el sentiment cuiner cap a la cuina com se li diu no l’he perdut. L’important es que em segueix apassionant, però tothom m’acaba dient sempre el mateix: “la restauració es molt esclava” i jos empre dic que una cosa pot ser molt esclava, encara que jo no ho cregui, però si t’agrada i vols que aquest sigui el teu futur també s’ha de passar malament al principi. 

Per acabar farem un joc, jo et diré uns ingredients i m’has de dir quina recepta et ve al cap i perquè. 

Bolets – Risotto, per que per començar es el plat que mes m’agrada fer i el que mes m’agrada de menjar, i un risotto sense bolets perdona que t’ho digui pero no es un risotto. 

Patates – Patates fregides amb llom arrebossat, principalment perquè es plat estrella de la meva avia, i es un dels plats que recordo amb mes carinyo. O també una truita de patates. 

Llamàntol- Arròs de llamàntol o un carpaccio. L’arròs amb marisc sempre queda be i se es amb un bon llamàntol, no hi ha cap plat que tema degustació sigui millor. Pero un hi hagi un bon carpaccio d’un bon producte fresc i de qualitat no li puc posar res per sobre. 

Espaguetis- Espaguetis sempre a la carbonarà amb ou i molt parmesà, com es fa normalment a Itàlia.