La gastronomia del cargol és una insígnia de les terres de Lleida. Cada any, a mitjans de primavera, es celebra el tradicional Aplec del Cargol. Una gran festa que aplega tota la ciutat de Lleida i la zona de ponent al voltant de la gastronomia d’aquest animaló, la cultura i la festa. L’Aplec va molt més enllà del simple fet gastronomic i és un moment de germanor. A més, per la seva significació, la festa ha estat declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès Turístic Nacional per l’Estat espanyol.
En què consisteix?
La festa es celebra a l’últim cap de setmana de maig (enguany, del 24 al 26 de maig). Es sol fer a prop de la ribera del Segre, al seu pas per Lleida, o al parc dels Elissis de la mateixa ciutat; encara que la festa també ha trascendit a altres pobles de ponent. La festa reuneix milers de persones reunides amb colles (d’amics, familiars, etc.) que cuinen i preparen els cargols conjuntament, en un espai concret, i vestits i guarnits de la temàtica que han decidit.
Al llarg del cap de setmana, no només els cargols en són protagonistes. Hi ha centenars d’activitats de tot tipus i propostes culturals diverses. Per exemple: la Diada castellera, balls populars, concerts, exposicions, espectacles infantils, etc.

Com es cuinen els cargols?
És una recepta molt senzilla que consisteix en cargols cuits a la brasa o al forn, envoltats o introduïts amb una llauna.
Es serveixen amb allioli, vinagreta o la salsa corresponent.