Els calçots són un dels plats més representatius de la gastronomia catalana, especialment durant els mesos d’hivern i principis de primavera. Es tracta d’un tipus de ceba tendra, cultivada de manera especial perquè creixi allargada i amb un gust suau i dolç.
La manera tradicional de cuinar els calçots és rostint-los directament sobre flames Es solen col·locar en graelles o directament sobre el foc fins que la capa exterior queda negra i cremada. A sota, la part comestible queda tendra, fumejada i plena de sabor. Un cop cuits, s’emboliquen en paper de diari o en safates per mantenir-los calents.
Per menjar-los, s’agafa el calçot per la part verda, es pela la capa exterior cremada amb els dits, i es suca en la salsa romesco o salvitxada, una recepta tradicional elaborada amb ametlles, avellanes, nyores, tomàquet escalivat, all i oli d’oliva. per menjar un calçot s’han de seguir 3 pasos:
- cap enrere
- braços estirats,
- calçot a la boca!
Els calçots sempre es mengen en calçotades, unes trobades festives i populars que se celebren amb amics, família o veïns. Se solen fer a l’aire lliure, en masies, jardins o zones rurals, i inclouen altres plats típics com carn a la brasa (botifarra, xai), pa torrat amb all i tomàquet, i vi o cava català. T’animes a provar-los?

Imatge: El País : https://elpais.com/gastronomia/recetas/2018/04/12/receta/1523529562_009729.html
Imatge de capçalera extreta de : Food republic https://www.foodrepublic.com/1294270/calcots-and-how-to-eat-them/