La xocolata negra és la xocolata pròpiament dita. És el resultat de la barreja de la pasta i mantega del cacau amb sucre, sense l’afegit de cap altre producte (exceptuant l’aromatitzat i l’emulsionant més amunt esmentats). Les proporcions amb què s’elabora depenen del fabricant. No obstant això, s’entén que una xocolata negra ha de presentar una proporció de pasta de cacau superior, aproximadament, al 50% del producte, ja que és a partir d’aquesta quantitat quan l’amargor del cacau comença a ser perceptible. Al mercat hi ha rajoles de xocolata negra amb diferents proporcions de cacau arribant, fins i tot, al 99%.
Que un aliment tingui molts beneficis no vol dir que es bugui consumir a la lleugera. Alguns parlen de la xocolata negra com si es tractés d’un super aliment, i tampoc és això.
En primer lloc, la xocolata, a més d’antioxidants / polifenols, fibra, minerals i altres substancies beneficioses.
5 beneficis de la xocolata negra
- És capaç de millorar notablement el flux sanguini del cervell, la qual cosa ens ajuda a mantenir la nostra memòria en bona forma i fins i tot ajuda a pacients amb malalties com l’Alzheimer.
- Ens ajuda a pensar més ràpid, ja que millora la funció cognitiva gràcies a l’aportació dels flavonoides, una substància present en la xocolata que contribueix a que els vasos sanguinis funcionin de forma més eficient.
- Protegeix al cervell de la inflamació perjudicial i dels efectes neurodegeneratius, causats sobretot per la contaminació de l’aire.
- Ajuda a prevenir malalties cerebrovasculars gràcies al seu alt contingut en vitamines i minerals com el potassi, el coure, el magnesi i el ferro.
- Conté epicatechina, un antioxidant natural que estimula el nombre de mitocondris, les responsables de dotar d’energia a les nostres cèl·lules.
Per exemple 20 grams d’una xocolata 90% representa 120 calories, amb poc més d’un gram de sucre. Aquesta quantitat diària et permet obtenir molts dels seus beneficis (és la dosi emprada en diversos estudis) sense augmentar excessivament la ingesta calòrica.
Un altre problema de la xocolata és que pot resultar addictiu, la qual cosa fa més difícil moderar el consum. La xocolata d’alt contingut de cacau és menys addictiu, però igualment convé planificar algun període lliure de xocolata.
Demostra-li que en menges perquè vols, no perquè ho necessites.
Com deia Charles Dickens, de vegades els vicis són simplement virtuts portades a l’extrem. Menjar una mica de xocolata negra és una virtut, no deixis que es converteixi en un vici.