La Xocolata desfeta és la xocolata negra (normalment, amb una proporció de cacau inferior al 50%), a la qual s’ha afegit una petita quantitat de fècula (normalment, farina de blat de moro) perquè a l’hora de coure-la augmenti el seu gruix. Acostuma a dissoldre’s en llet. Avui en dia, és possible trobar també aquesta xocolata als comerços en forma ja líquida.
La xocolata desfeta són unes postres típicament ibèriques, de les quals ja parla el baró de Maldà al seu Calaix de sastre. Els francesos del Segle d’Or també parlen d’aquesta afició espanyola i, segons Alexandre Dumas, “els espanyols només s’alimenten amb cigrons i xocolata”. Pels catalans, menjar xocolata desfeta després de la missa del gall o el dia de Nadal és un acte de fe.
La beguda de la xocolata s’utilitza en diverses gastronomies de Llatinoamèrica, així com les europees. A Espanya, per exemple , és molt popular la xocolata amb xurros en l’època hivernal, i també servit per acompanyar al tortell de reis. A la xocolata a Espanya se li afegeix farina ( midó d’arròs o blat de moro ) perquè sigui més espès.
A Suïssa i França és molt popular la tassa de cacau acompanyada de dolços. En molts països llatinoamericans , es pren la xocolata calenta per esmorzar, o a la tarda , acompanyat de pa o empanades. A Perú, la xocolata calenta és una tradició. Aquesta es serveix juntament amb el panetón en l’esmorzar del dia de Nadal tot i que per a aquesta data ja ha començat l’estiu a l’hemisferi sud. Aquesta tradició es creu que va començar a Cusco per la qual cosa, se solen vendre marques de rajoles de xocolata d’aquesta regió productora de cacau.
El professor del departament de Nutrició de la Universitat de Califòrnia, Louis Gravetti, ha assegurat que està comprovat científicament que antigament el cacau s’utilitzava com a part de tractament del sistema nerviós i digestiu. A més, segons manuscrits del segle XVI, s’utilitzava per combatre l’anèmia, febre i fins i tot per millorar el desig sexual.
Aquesta universitat va concloure que beure xocolata calenta pot evitar un vessament cerebral o atacs de cor, perquè prevé la formació de coàguls en la sang gràcies a la seva facultat antioxidant. No obstant això, nutricionistes recorden que la xocolata que es consumeix en l’actualitat no és la mateixa que es bevia a l’antiguitat. Ara se li afegeix llet, mantega, sucre i altres ingredients que li donen un sabor agradable.