SES TERONJES
“Uep! Com va?”. Aquest és el crit de guerra amb el que Miquel Montoro dona la benvinguda als seus seguidors. Miquel Montoro és un nen mallorquí que amb tan sols 13 anys, ja es va fent el seu lloc dins l’entorn digital. El seu gran aliat, com no podia ser una altre en el moment en que vivim, és les xarxes socials. En aquest cas concret, la seva xarxa principal és YouTube.
El Miquel té un canal (Miquel Montoro) en el qual dona consells sobre els productes de la terra i la vida rural. Va escollir aquest tema perquè diu que: “A mi em lleven fora vila i no soc res. És la meva vida”. El contingut que s’hi pot visionar no para de guanyar seguidors a la vegada que això pot ser un gran incentiu per ell a l’hora de crear nou contingut (una publicació setmanal).
Si ens remuntem als seus inicis (no fa gaire més d’un any) podem trobar el que encara és el seu gran “hit”. I és que, de fet, amb bastanta diferència respecte als altres vídeos, el que porta per nom “Ses teronjes” registra les xifres més altes de visualitzacions. Ara bé, si al cap de 2 mesos de penjar el vídeo, 70.000 persones ja l’havien vist, segurament ja no ens sorprendrà tant que un any després l’hagin vist ja fins a 707.000 persones.
El Miquel és un exemple de vitalitat i bons hàbits pels joves d’avui en dia. El mateix Miquel diu que amb aquests vídeos que fa, el que pretén és que les persones que estan assentades al sofà, s’aixequin i gaudeixin de tot el que tenim al nostre voltant. No li agraden les plays però per contra, li apassionen els motors, el bricolatge i les eines antigues del camp. Els animals també, son la seva debilitat i cuidar-los també li ocupa gran part del seu temps lliure. I és que ja de ben petit, quan el Miquel anava a l’escola i la professora li demanava pels colors, ell li contestava amb el nom de les marques dels tractors associats a cada color, com per exemple: el verd de “John Deere”, el gris de “Lamborghini”, o el blau d’”Ebro”.
Amb 13 anys però, al Miquel Montoro li ha canviat la vida. I és que en menys de mig any ha passat de ser un desconegut a ser una persona referent ja a les xarxes socials en el món de la pagesia. Mica en mica va experimentant les coses positives que li aporta el seu canal però a la vegada també pateix les conseqüències de la popularitat. El Miquel explicava l’anècdota que un dia, estava amb el seu pare en una fira agrícola a Saragossa i el van reconèixer i li van demanar que els firmés un autògraf. Deia també, m’agrada tot el que m’està passant però a vegades m’agobio una mica, i és que no m’ho esperava. De moment, assegura que l’èxit no li ha pujat al cap i creu que ho porta bé. “Sé que soc un nen normal i corrent, que li agrada fer aquests vídeos, penjar-los, i que la gent aprengui d’ells”, afegeix. La seva mare, corrobora que el petit continuï amb els peus a terra.
Tal i com ell mateix diu, no era conscient que allò que va començar com un “joc”, pogués arribar fins als nivells en els que es troba ara mateix. Li va proposar a un seu amic la possibilitat d’obrir un canal de YouTube per tal d’explicar-hi tot el que sabien relacionat amb el “fora vila”. I és que tot i ser un adolescent, el Miquel és una persona amb molt coneixement. Va aprendre molt del seu avi i és curiós perquè també explica que li agrada molt anar al bar. No obstant això, hi va per escoltar a les persones grans, les quals considera una gran font d’informació del passat.
El resultat d’aquest experiment però, se li ha escapat de les mans com es pot comprovar a dia d’avui al seu canal: 54 vídeos, 35.703 subscriptors i una mitjana de 43.000 visualitzacions. L’han vist i comentat des de Veneçuela, Suïssa, Anglaterra, Cantàbria i fins i tot inclús des del Japó. Ara bé, a les regions on ha tingut més èxit han estat les de Catalunya i València.
Un bon exemple d’aquesta qüestió és el ressò que va tenir aquest vídeo a les xarxes socials. Com hem comentat, a part del munt de visualitzacions que ha tingut arreu del món per la plataforma de YouTube, podem veure la viralització del vídeo del Miquel Montoro (així com també la popularitat de la seva figura) a Twitter. Per veure-ho més clar, el següent link ens mostra aquest impacte: https://twitter.com/hashtag/miquelmontoro
Els seus pares, Sandra i Miquel i la seva germana Laura, comparteixen el seu dia a dia així com les seves dèries rurals. El Miquel Montoro estudia a l’escola de “Caragol d’Artà”. Cada cap de setmana, ell i la seva família, pugen al cotxer per recórrer els 12 quilòmetres que separen Artà de la seva petita finca de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca). “El camp és la meva vida”, assegura.
Al parlar, es contagia el seu entusiasme pel camp i et fa partícip de les seves vivències. “Tenim 5 tractors però a mi m’encantaria tenir-ne un més. En tenim un que és històric, pertanyia al meu avi i li tinc molt carinyo”.
Al Miquel no li agraden les tecnologies aplicades al camp. “Tot es fa per ordinador i a mi m’encanten els mètodes tradicionals, tot el que es faci de manera artesanal, llaurar, passejar amb el tractor. Teníem cabres i també elaboràvem formatge. Collim blat de moro, fem la farina i després el pa. Amb el meu pare fem concursos per veure qui fa els millors tomàquets.”
Tot aquest allau d’interaccions que ha provocat el Miquel en poc temps a l’illa, no han passat desapercebudes a l’altre banda del Mediterrani. És per això que el seu testimoni s’ha anat difonent al llarg del territori fins a convertir-se en un autèntic fenomen. Alguns exemples que ens poden il·lustrar aquestes paraules podrien ser les diverses aparicions que ha fet a la televisió pública de Catalunya, TV3. En ella, ha participat al programa “Al cotxe” en que el seu presentador (Eloi Vila) entrevista als seus convidats mentre gaudeixen d’un passeig en cotxe. En ell, el mateix Miquel explica que el seu vídeo més viral ja feia temps que ja el tenia penjat però no se’n va adonar de les magnituds d’aquest fins que un dia la seva mare li va dir que l’havien trucat per entrevistar-lo. Una entrevista semblant també va tenir lloc al magazín matinal d’aquesta mateixa cadena, “Els Matins”. En aquest programa va explicar, després d’acabar la jornada escolar, que encara que hi ha molta feina en crear contingut, intenta que aquest no sigui un problema i per això grava més d’1 vídeo en una mateixa franja de gravació. També, explica l’anècdota que la primera paraula que va dir quan era petit va ser “tractor”, en comptes de “pare” o “mare”, com sol ser habitual en la majoria d’infants.
La televisió no va ser l’únic mitjà on el vídeo del Miquel va tenir ressò. En el programa presentat per Roger de Gràcia (“Estat de gràcia“) també es van poder sentir ressonar les paraules de l’entranyable youtuber mallorquí.
La seva explicació de les taronges anava creixent en diferents àmbits, com veiem, fins a esdevenir un tema de discussió en alguns cercles. El programa de TV3, “Alguna Pregunta Més?”, també va parlar del Miquel amb el to humorístic característic del programa.
D’aquesta manera, veiem com els mitjans de comunicació van ajudar, en aquest cas, a viralitzar els vídeos que el Miquel penjava al seu canal de YouTube. El factor positiu d’això va ser que es va parlar del Miquel en una gran varietat de programes, ja sigui televisius o radiofònics. Això era bo per donar a conèixer el vídeo alhora que també refermava la credibilitat i la feina que hi ha darrere de les càmeres. Ja que, des del meu punt de vista, l’etiqueta de “youtuber” encara és un concepte que no encaixa gaire bé en les mentalitats d’avui en dia. Sembla que posar-se davant de la càmera i a sobre, explicar la teva vida, és un acte poc valorat. El Miquel però, compta amb el factor a favor de que un nen sempre impacta més, i més encara si parla com si hagués viscut ja tot una vida al camp fent de pagès. La seva personalitat, la seva veu i els seus consells també son altres dels factors característics amb els quals els seguidors van quedar atrapats en el seu canal. Posar la càmera a davant, dir-li a la germana que apreti el botó de gravar i agafar una taronja i començar a explicar les seves possibles utilitats, així de simple és el seu “hit” més viral i així de simple també és el Miquel. Un youtuber transparent que conquistar i intenta conscienciar a tothom qui el mira que la natura és un regal.
Em refermo doncs en l’elecció d’aquest vídeo viral ja que és també admirable que a la seva edat tingui aquesta voluntat i aquesta fidelització ara mateix de crear contingut constat, un cop s’ha guanyat el seu propi públic. I això ja ho dic més amb ulls de comunicador i no tan d’espectador. Que com ell mateix sempre explica, va començar sense cap intenció de res però amb la gent i explicant sincerament com és ell i com és el món en el que viu, la gent ja el para pel carrer i li pregunta “tu ets el Miquel?”. Diu que la gent li demana que no canviï i que segueixi així, i ell, està molt content. I crec que de veritat, al final, això és el més important.
Webgrafia
Miquel Montoro. [miquelmontoro]. (2017, 7 desembre). Ses teronjes. [Fitxer de vídeo]. Consultat des de: https://www.youtube.com/watch?v=CD3R042brDQ
Montoro, M. (2017, 16 novembre). Miquel Montoro. [Entrada videoblog]. Consultat de https://www.youtube.com/channel/UCm3LTxQLUr56HEiYXTVQIXQ
CCMA (2018). ELS MATINS: L’èxit de Miquel Montoro, el “youtuber” mallorquí que “ho està petant” a les xarxes. Consultat l’1 abril de 2019, des de https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/lexit-de-miquel-montoro-el-youtuber-mallorqui-que-ho-esta-petant-a-les-xarxes/video/5774329/
CCMA (2018). AL COTXE: Miquel Montoro i Leopolda Olda: “A les xarxes la clau és ser tu mateix”. Consultat l’1 d’abril de 2019, des de https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/al-cotxe/miquel-montoro-i-leopolda-olda-a-les-xarxes-la-clau-es-ser-tu-mateix/video/5807391/
CCMA (2018). FAQS: El primer dia de “FAQS” és com tornar a l’escola. Consultat l’1 d’abril de 2019, des de https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/preguntes-frequents/el-primer-dia-de-faqs-es-com-tornar-a-lescola/video/5784928/
CCMA (2018). ESTAT DE GRÀCIA: Des de Mallorca, Miquel Montoro: youtuber, rural, genuí i de 12 anys. Consultat el 2 d’abril de 2019, des de https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/estat-de-gracia/des-de-mallorca-miquel-montoro-la-forca-dun-youtuber-rural-de-12-anys/audio/993811/
RAC1 (2018). L’entranyable ‘youtuber’ mallorquí de 12 anys que recomana com triar bé les taronges. Consultat l’1 d’abril de 2019, des de https://www.rac1.cat/info-rac1/20180306/441311565031/lentranyable-youtuber-mallorqui-de-12-anys-que-recomana-com-triar-be-les-taronges.html
APM? TV3. [apm?tv3]. (2018, 22 de març). APM Sessions “Miquel Montoro i les taronges”. [Fitxer de vídeo]. Consultat des de https://www.youtube.com/watch?v=Em4P10gpZBk
Fita, J. (2018). Miquel, el exitoso payés youtuber de 12 años que sufrió bullying. Consultat el 31 de març de 2019, des de https://www.lavanguardia.com/vida/20180604/443983382624/miquel-montoro-payes-youtuber-bullying-mallorca.html
Bassa, A. (2018). Miquel Montoro, el niño ‘youtuber’ de Sant Llorenç que triunfa en las redes sociales. Consultat el 31 de març de 2019, des de https://www.ultimahora.es/noticias/part-forana/2018/03/11/985589/miquel-montoro-nino-youtuber-sant-lloren-triunfa-redes-sociales.html
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.