Una xarxa social és una estructura social el qual està formada per individus o empreses. Aquests estan vinculats per un o més tipus específics d’interdependència.
Si ho diem de manera col·loquial podríem dir que
és una associació de persones reunides per l’amistat, treball o oci.
El terme va ser encunyat pel professor JA Barnes, als anys 1950.
JA Barnes
Font : Google
Classificació de les Xarxes Socials
Tenint en compte la dimensió de les xarxes socials, farem una primera divisió per veure-ho millor. La primera es pot dividir en xarxes socials off-line o analògiques, la segona en xarxes socials on-line o digitals i per últim les xarxes socials mixtes.
Ara bé, les que ens interessen són les xarxes socials on-line. Aquesta es divideix en horitzontals o generals i verticals o especialitzades.
Font: Google
Xarxes horitzontals
Aquestes no tenen una temàtica definida, en aquest cas estan dirigides a un públic més genèric, es centren més en els contactes.
La seva funció principal és la de relacionar-se amb altres persones. Ara bé totes comparteixen la mateixa característica: crear un perfil, compartir continguts i generar llistes de contactes.
Alguns exemples són:
Xarxes verticals
Dins de les xarxes socials hi ha una tendència cap a l’especialització. Les xarxes verticals són les que estan concebudes sobre la base d’un eix temàtic.
L’objectiu per tant, és el de congregar al voltant d’una temàtica definida cap a un col·lectiu concret.
Segons la seva funció les podem classificar en:
- Xarxes socials verticals professionals: les que generen relacions professionals entre els seus usuaris. Alguns exemples són: Viadeo, Xing, Linkedin.
- Xarxes socials verticals d’oci: el seu objectiu és congregar a col·lectius que desenvolupin activitats d’oci, sport, usuaris de videojocs, fans, etc. Alguns exemples són: Minube Dogster, Last Fm, Moterus.
- Xarxes socials verticals mixtes: el seu objectiu és oferir als usuaris i empreses un entorn específic per desenvolupar activitats professionals i personals. Alguns exemples són: Unience, PideCita.
També es poden classificar en:
El subjecte principal de la relació
- Xarxes socials humanes: la seva atenció és fomentar les relacions entre persones. Unint individus segons el seu perfil social. Exemples: Dopplr, Youare i Tuenti.
- Xarxes socials de continguts: uneixen perfils a través de continguts publicats, els objectes que posseeix l’usuari o bé els arxius que es troben al seu ordinador. Exemples: Scribd, Flickr, Bebo, Friendster, Dipity, StumbleUpon.
- Xarxes socials d’inerts: el seu objectiu és unir marques, automòbils i llocs.Exemples: Respectance.
Per la seva localització geogràfica
- Xarxes socials sedentàries: muta en funció de les relacions entre persones, els documents compartits o bé esdeveniments creats. Exemples: Kwippy, Plaxo, Bitacoras.
- Xarxes socials nòmades: en aquestes se li suma un nou factor de mutació basat en la localització geogràfica del subjecte. Exemples: Skout.
Per la seva plataforma
- Xarxa social Metavers: construïdes sobre una base tècnica client-servidor. Exemples: Secondlife, Lineage, Gladiatus, Travian i Habbo.
- Xarxa social Web: té una estructura típica de web. Exemples: Myspace, Hi5.
Les Xarxes personals
Les xarxes personals consisteixen en connectar als usuaris i crear una gran comunitat. El què permet aquest tipus de xarxes és trobar fàcilment als amics i mantenir amb ells un contacte virtual.
Els usuaris utilitzen, normalment, aquest tipus de xarxa per quan tenen un temps lliure i també per distreure’s.
A més a més de connectar amb altres persones, també es pot desenvolupar altres activitats, compartir fotografies, vídeos, fer comentaris, enviar missatges, publicar articles, organitzar esdeveniments, participar en diferents grups, entre d’altres.
I amb la tecnologia que ens envolta, tots els usuaris poden fer servir aquestes xarxes personals a través del mòbil.
Alguns exemples:
- FACEBOOK: és una xarxa social que permet connectar-te amb amics de tot el món amb un sol clic. Es va fundar l’any 2004 a EEUU pels estudiants de la Universitat de Harvard. El nom fa referència al butlletí que l’administració de la Universitat donava als estudiants de primer any, amb l’objectiu de que es coneguessin entre ells. Permet que els usuaris puguin compartir el que vulguin a través d’un mur, puguin penjar fotografies, vídeos, entre d’altres coses. Per altra banda, és una de les xarxes més utilitzades a nivell global, amb més de 80.000 usuaris, més de 32 milions de missatges o posts per dia i amb més de 14 milions de fotografies per dia.
- MYSPACE: és un espai amb múltiples aplicacions pels usuaris. Una dels més rellevants és la que els grups musicals poden promoure la seva música i donar-se a conèixer. A més a més també disposa d’un servei de descarrega de música. Es va crear l’any 2003 a California.
- TWITTER: és una aplicació que permet publicar missatges però amb una longitud màxima de 140 caràcters. Ens permet veure en tot moment tots els missatges que deixen els usuaris i conèixer per exemple, esdeveniments que es fan en directe, opinions, noticies rellevants, entre d’altres. Va ser creada l’any 2006 a San Francisco. Però és molt popular a Japó.
- GOOGLE PLUS: permet ordenar a tots els contactes que es tenen en xarxa i alhora permet compartir fotografies i vídeos amb els contactes i accedir també a diferents sales de xat en conferència. La pots tenir descarregada al teu telèfon sense cap problema. Va ser creada l’any 2011 i és una de les xarxes socials més populars del món amb 343 milions d’usuaris actius.
Font: Google
Les xarxes professionals
Les xarxes professionals estan enfocades als negocis i activitats comercials. Permeten compartir tot tipus d’experiències o bé crear grups, associant empreses i usuaris que estan interessats en alguna feina laboral. Els usuaris d’aquestes xarxes tenen un perfil professional, en el que poden posar la seva fotografia, la seva experiència laboral o CV, la seva ocupació actual, aficions, entre d’altres coses. També permet organitzar i participar en esdeveniments de feina, unir-se a grups d’algun tipus de discussió determinada, etc. A més a més també es pot descobrir altres canals, com per exemple de venda, per els nostres productes o serveis.
Alguns exemples:
- LINKEDIN: és una xarxa professional amb moltes accions de Networking. Permet publicar el currículum, accedir a ofertes de feina, generar grups de debat, proporcionar-se a nivell professional, entre d’altres.Es considera una de les xarxes socials professionals líder mundialment i molt popular a EEUU. Va ser creada l’any 2003 a California. Té més de 22 milions d’usuaris, 250 invitacions enviades per dia, 2 milions de missatges enviats per dia i 1 milió de visites publicades per dia.
- XING: és una xarxa professional que permet entrar en fòrums, calendari d’esdeveniments, veure el butlletí setmanal, borsa de treball, xarxa de contactes professionals, et deixa veure qui ha visitat el teu perfil, entre d’altres. Creada l’any 2003 a Alemania. Té més de 7 milions d’usuaris.
- VIADEO: és una xarxa professional on pots buscar oportunitats laborals, intercanviar experiències professionals, mantenir contacte amb altres companys de feina o estudis, etc. Va ser creada l’any 2004 a França. Té 2.3 milions d’usuaris registrats, 3500 nous registres cada dia i més de 6000 contactes professionals per dia.
- NETWORKING ACTIU: és una xarxa amb contactes professionals d’origen espanyol. Permet interactuar amb altres professionals de diferents sectors. Va ser creada l’any 2006 a Madrid.
Font: Google
Networking
La paraula networking va començar a utilitzar-se en el sentit de interconnectar persones i grups de gent l’any 1974. Les dues paraules que la composen són d’origen alemany, net i work.
Segons Douglas Harper, historiador, autor i periodista, “la palabra networking tiene el significado de una red de hilos o cables desde 1560, se refiere a una red de canales, ríos y ferrocarriles desde 1839 y a un sistema de radiodifusión de varios transmisores desde 1914. En lo que se refiere a ordenadores, este vocablo se emplea desde 1972 y respecto al verbo, es decir, la acción de personas haciendo networking, los testimonios son de 1980”
El networking ajuda a que lo casual es converteixi en alguna cosa predicible. És un procés metòdic i sistemàtic amb una alta garantia d’èxit. A més a més és un multiplicador d’oportunitats.
ELEMENTS DEL NETWORKING
- Provocar de forma activa contactes i trobades.
- Demostrar interès i empatia cap a altres persones.
- Parlar amb gent i gaudir de la comunicació.
- Recopilar informació sobre tot i de cada persona.
- Intercanviar ajuda i aportacions.
- Cuidar les relacions i mantenir-les a llarg termini.
Font: Google
Webgrafia
Edukanda.es, (2015). Recursos formativos en red. Encuentra y comparte conocimiento Edukanda. [online] http://www.edukanda.es/mediatecaweb/inicio/ventanaPrincipal.form;
jsessionid=056132CFA0ABE7D7FFE50064E34B7E08
Ponce, I. (2015). MONOGRÁFICO: Redes Sociales – Clasificación de redes sociales Observatorio Tecnológico. [online] http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/es/internet/web-20/1043-redes-sociales?start=3
Anon, (2015). [online] http://www.fci.cat/wp-content/uploads/2010/12/guia-xarxes-socials.pdf
Bucarelo, F. and perfil, V. (2015). Las Redes Sociales: Clasificacion de las Redes Sociales. [online] http://rsucatinformatica.blogspot.com.es/p/clasificacion-de-las-redes-sociales.html
Aliaga, J. and Aliaga, J. (2013). Ejemplos de Redes Sociales Verticales – SMrevolution. [online] http://smrevolution.es/blog/ejemplos-de-redes-sociales-verticales/
Newsletter T2O media, (2015). Perfil profesional o profesional: gestión de redes sociales. [online] http://www.t2o.es/newsletter/seccion/2095/redes-sociales-profesional-personal
Guiaempleoeninternet.com, (2015). Redes sociales | Guia de Empleo en Internet. [online] http://www.guiaempleoeninternet.com/redes-sociales/and http://empleo.usal.es, A. (2015). USAL. S.I.P.P.E. Autoconsulta. Preguntas y respuestas. [online] http://empleo.usal.es/sire/respyr.php?M=177
García, M. (2010). NETWORKING. REDES PROFESIONALES Y REDES SOCIALES. [online] La realidad de los profesionales. https://montsemarketing.wordpress.com/2010/01/08/networking-redes-profesionales-y-redes-sociales/
Fotonostra.com, (2015). Redes sociales profesionales. [online] http://www.fotonostra.com/digital/redprofesional.htm
Escobar, N. (2015). Redes sociales para profesionales. [online] http://hipertextual.com/2015/05/redes-sociales-para-profesionales
Capel, F. (2015). ¿Qué es el Networking?. [online] http://www.gestion.com.do/index.php/abril-2010/163-que-es-el-networking
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.