Des de fa uns anys, el telèfon mòbil s’ha convertit en el nostre fidel acompanyant. El fem servir a totes hores, és d’aquell de qui no ens separem mai, ni per anar al cine, a sopar amb els amics, a la platja o fins i tot ni per anar al lavabo. S’ha convertit en la nostra addicció, podríem definir-lo com la droga del segle XXI. Per molt trist que sigui això, és impossible saciar aquesta necessitat amb quelcom diferent; la societat no és capaç d’imaginar-se la vida sense ell. Però d’això ja en parlarem en un altre moment; deixem de banda la part dolenta d’aquest producte, ja se’n parla prou, i dediquem-nos a quelcom diferent.

El seu seductor futur

Una de les preguntes que ens fem constantment és sobre com serà la tecnologia d’aquí a uns anys. La tecnologia avança a una velocitat bestial. Cada cop ens sorprenen més els avenços i tenim moltes ganes de poder viure en ell perquè pinta molt bé.

Ningú pot dir amb exactitud com seran els dispositius mòbils que utilitzarem d’aquí a uns anys però ens en podem fer una idea. Les empreses ja fa temps que hi treballen i ens podem imaginar vagament les parts i els trets que els caracteritzaran.

Prototip del telèfon mòbil del futur

Prototip del telèfon mòbil del futur

Sembla que el disseny dels mòbils del futur seran semblants al disseny que desenvolupa des del 2008 l’empresa Nokia, juntament amb la Universitat de Cambridge. Aquest model, anomenat Nokia Morph, està basat en la nanotecnologia. Les seves característiques són fora del comú: és flexible (es pot estirar i plegar),  es neteja ell sol, és semitransparent i pot analitzar l’aire, entre d’altres.

En el vídeo que hi ha a continuació podem veure un petit resum de com han anat evolucionant els dispositius mòbils des de l’any 2012, tant pel que fa a les característiques com al disseny i seguidament el prototip aproximat del NokiaMorph; un prototip que sembla que té tots els números de ser allò que trobarem en un futur molt pròxim.

Nokia va ser el primer a ensenyar-nos el futur dels mòbils, però cada cop són més les empreses que ensenyen al món les seves excèntriques però interessants innovacions tecnològiques.

Els consumidors esperen amb ànsia cada any els nous models de Samsung o Apple, que són els que dominen el món dels dispositius mòbils, però hi ha moltes més companyies que ofereixen grans, i potser millors, productes. Seguidament, podem veure el top 10 d’aquestes innovadores tecnologies mòbils.

Pel que podem extreure de la idea de Nokia, els dispositius del futur seran així. El sistema funcionarà mitjançant la nostra veu, amb un micròfon situat sota la nostra pell, la bateria durarà setmanes, la càmera serà una lentilla i les xarxes 5G multiplicaran per 100 la velocitat actual. Seguidament, detallarem algunes de les parts més peculiars dels mòbils de la pròxima dècada.

Pantalles del futur

Tot i que potser no serà tan còmode i fins fa poc buscàvem dispositius més fàcils de transportar, sembla que la tendència que seguiran els mòbils serà de pantalles de mida cada cop més gran, cosa que farà que tinguin unes resolucions més altes. El millor exemple és el nou mòbil de LG, el G3, que amb una pantalla de 5,5 polsades aconsegueix una resolució de 2.560 x 1.440 píxels, una densitat de 538 ppp.

A més d’aquesta millora en la resolució, també es treballarà perquè les pantalles siguin totalment flexibles. Això s’aconseguirà mitjançant materials com el grafè.

Els mòbils del futur utilitzaran grafè per ser flexibles

 Els mòbils del futur utilitzaran grafè per ser flexibles

A part d’aquestes novetats que arribaran més aviat al mercat, també en un futur més a llarg termini els mòbils disposaran de pantalles hologràfiques. De moment, hi ha algun avenç dins d’aquest camp gràcies l’Estar Takee, un terminal que funciona amb el seguiment de la posició de la perspectiva dels ulls de l’usuari mitjançant quatre càmeres situades a la part davantera del dispositiu. Però potser encara és molt d’hora per parlar-ne.

Connectivitat

Des de fa uns anys, Samsung treballa en el nou estàndard de descàrrega de dades, l’anomenat 5G. Aquesta connexió permetrà intercanviar dades a una velocitat de fins a 1 GB per segon amb una distància de fins a dos quilòmetres. Aquestes dades són molt superiors a la xarxa actual 4G, que només ofereix 75 megabytes per segon.

L’empresa coreana ha accelerat la investigació i el desenvolupament d’aquesta xarxa per tal que es pugui començar a comercialitzar a partir de l’any 2020.

Gràfic de la velocitat de les connexions 3G, 4G i 5G

 Gràfic de la velocitat de les connexions 3G, 4G i 5G

Càmera

El que la majoria dels usuaris busquem quan volem comprar un telèfon mòbil és una bona càmera, i sempre ens decantem pel que té el nombre més gran de megapíxels. Cada cop hi ha més millores en aquest camp, com l’enfocament làser del LG G3 o la doble càmera del HTC One M8 però encara queda molt camí que recorre.

Les millores en la càmera és un dels principals objectius de les companyies. L’associació dels principals fabricants de dispositius mòbils i les grans empreses fotogràfiques, com Cànon, Nikon o Pentax, fa pensar que serà la línia que se seguirà per tal que es puguin fer bones imatges, a més de la intenció d’aconseguir que el processament de les mateixes no faci perdre una excessiva qualitat en comprimir les fotografies.

Bateria

Després de la càmera, l’element més important és la bateria del dispositiu mòbil. El que investiguen els fabricants de mòbils és un dispositiu capaç de carregar les actuals bateries en el menor temps possible.

Recentment, la publicació web Scientific Reports va donar a conèixer un supercondensador de silici que pot ser construït en un xip. Mitjançant la incorporació de cèl·lules fotovoltaiques als telèfons mòbils, aquests podrien recarregar-se en segons i, a més, la bateria duraria diverses setmanes.

 

Pel que sembla, tots els prototips de les diferents empreses segueixen la mateixa línia: mòbils transparents, flexibles, de poc pes i amb projeccions externes i interaccions virtuals. Aquests models canviaran totalment la percepció que tenim dels dispositius mòbils i donaran pas a una cinquena generació.

Gràfic de l’evolució dels telèfons mòbils

  Gràfic de l’evolució dels telèfons mòbils

 

Bibliografia

Fernández Navarro, M. (2016). [online] Riuma.uma.es. Disponible a: http://riuma.uma.es/xmlui/bitstream/handle/10630/4652/34_pdfsam_revistauciencia06.pdf?sequence=1

Lorente, A. and Lorente, A. (2015). ¿Desaparecerán los móviles en el futuro?.[online] Blogthinkbig.com. Disponiblea: http://blogthinkbig.com/desapareceran-los-moviles-en-el-futuro/

Lorenzo, A. (2016). Los móviles en 2020 buscarán su sitio bajo la piel y se controlarán con la voz y la mirada – elEconomista.es. [online] Eleconomista.es. Disponible a: http://www.eleconomista.es/tecnologia/noticias/5327130/11/13/Los-moviles-en-2020-buscaran-su-sitio-bajo-la-piel-y-se-controlaran-con-la-voz-y-la-mirada.html

Martínez, M. (2014). [online] Computerhoy.com. Disponible a: http://computerhoy.com/noticias/moviles/asi-seran-smartphones-del-futuro-15369

Jiménez, M. and Alonso, S. (2016). El móvil enseña su futuro en un nuevo MWC. [online] CINCODIAS. Disponible a: http://cincodias.com/cincodias/2016/02/19/tecnologia/1455913667_560807.html

Penalva, J. (2016). ¿Un iPhone “nuevo” a 399 dólares? Apple ya bajó una vez el precio de un smarpthone que no era de otra generación. [online] Xataka.com. Disponible a: http://www.xataka.com/moviles/un-iphone-nuevo-a-399-dolares-apple-ya-bajo-una-vez-el-precio-de-un-smarpthone-que-no-era-de-otra-generacion

Puerto, K. (2016). FlexCase refuerza la interacción con el móvil gracias a una pantalla auxiliar que es flexible y protectora. [online] Xataka.com. Disponible a: http://www.xataka.com/moviles/flexcase-refuerza-la-interaccion-con-el-movil-gracias-a-una-pantalla-auxiliar-que-es-flexible-y-protectora