Què són els videojocs?
Segons el diec
m. [JE] [LC] Joc interactiu en suport electrònic que pot ésser executat en un ordinador o en una consola de joc, i en el qual l’usuari controla l’acció que es desenvolupa a la pantalla per mitjà d’un teclat, d’un ratolí o d’una palanca de control.
Perfil dels jugadors. Qui hi juga?
Segons l’ADESE (Asociación Española de Distribuidores y Editores de Software de Entretenimiento), el 20% de la població espanyola juga habitualment a videojocs. D’aquests aproximadament 8,8 milions d’espanyols, un 62,5% són homes mentre que un 37,5% són dones. Les edats mitjanes de jugadors de videojocs oscil·la entre els 14 i 34 anys.
Història dels videojocs
1950-1960
Els orígens del videojoc es remunten a la dècada de 1950 – 1960. En aquesta primera època apareixen els primers intents per crear prototips de jocs d’ordinadors. Es pot considerar el Nim (1951) i l’Oxo (1952) com als primers jocs electrònics tot i que no se’ls pot considerar encara com a videojocs. Aquests jocs electrònics de caràcter experimental no es van comercialitzar perquè es van dur a terme a universitats i laboratoris d’investigació.
1970
Al 1972 apareix el que es considera el primer videojoc de la història, el Pong de l’empresa japonesa Atari. En aquesta època van començar a aparèixer els primers videojocs i les primeres màquines, i com a conseqüència d’això, es van començar a comercialitzar a través de les sales de jocs anomenades arcade. Aquestes sales d’oci funcionaven amb monedes i van popularitzar aquest nou mitjà d’entreteniment.
En aquesta època també van començar a aparèixer les primeres consoles domèstiques com la Magnavox Odyssey (1972) o l’Atari VCS (1977), amb un sistema de cartutxos intercanviables. Les sales d’arcade es van començar a popularitzar encara més pels jocs matamarcians amb títols com Space Invaders (1978), el Galaxian (1979), l’Asteroids (1979).
1980
http://gph.is/Z02nQm
Els anys 80 és l’època de més expansió dels videojocs. L’Atari nord-americana va començar a competir directament amb les japoneses Nintendo i SEGA. En aquesta època també prolifera la introducció de l’ordinador personal a les llars i la indústria dels videojocs es converteix en una de les més poderoses del moment. En aquests anys, es van consolidant els gèneres de videojoc que coneixem avui en dia. Alguns dels títols més coneguts de la dècada dels 80 són el PacMan (1980), el Mario Bros (1985) i el Tetris (1985).
1990
http://gph.is/1UPIJm7
A finals de la dècada dels 80 i principis dels 90 apareixen ja les primeres consoles de butxaca que van aconseguir una gran popularitat entre el públic juvenil. El 1989 apareix la Game Boy de Nintendo, que introdueix els gamepacks, coneguts com a cartutxos intercanviables.
En la dècada dels 90 hi ha millores tecnològiques en les consoles i s’implementa la tecnologia de 16 bits, amb els millors gràfics fins al moment, posteriorment continuen evolucionant les seves prestacions amb millors gràfics, introduint entorns en tres dimensions, el so digital i la incorporació de CD-ROM substituint els cartutxos. Aquesta evolució és deguda també a l’aparició de les populars consoles Playstation (1994) o la Nintendo 64 (1996). Les sagues més famoses d’aquesta època són The legend of Zelda (1986), Final Fantasy (1987), Monkey Island (1990), Sonic (1991), Mortal Kombat (1992), Doom (1993), FIFA (1994) i World of Warcraft (1994).
A partir del 2000
A principis del segle XXI les tres consoles que dominaven el mercat eren la PlayStation de Sony, la XBox de Microsoft i la Game Cube de Nintendo. Amb la millora de la xarxa d’internet, van agafant protagonisme els videojocs multijugadors online.
L’any 2004 amb l’aparició de la Nintendo DS i l’any 2006 amb la Wii, la indústria del videojoc ofereix una reinvenció d’algunes formes de joc per intentar ampliar algunssectors de públic com per exemple les dones o la gent gran. Finalment, en la dècada de 2010 sorgeixen nous suports i plataformes de jocs com els smartphones i les tauletes, i es comença a experimentar amb la realitat virtual per aconseguir noves experiències en l’àmbit dels videojocs.
El futur dels videojocs
El futur des videojocs està encaminat cada vegada més cap als smartphones. La japonesa Nintendo va començar potenciant el mercat amb el llançament de Pokemon Go i s’acabarà consolidant com a líder en aquest sector a finals d’any amb el llançament de Super Mario Run.
Una de les companyies punteres en l’àmbit dels videojocs com és Sony, no vol perdre pistonada en el sector dels smartphones i videojocs i ja ha anunciat el llançament del seu primer videojoc per a un telèfon intel·ligent a principis de 2018.
Pot semblar que el futur hagi d’anar cap a aparells de realitat virtual, però avui en dia ja són presents al mercat i els jugadors ja poden gaudir d’aquestes noves experiències.
Recentment la companyia Nintendo ha presentat la consola Nintendo Switch. Una consola pensada per ser de sobretaula però destaca per poder adaptar-se a la movilitat de l’usuari per anar on sigui.
Bibliografia i webgrafia
Gil, A., i Vida, T. (2008): Els videojocs. Barcelona: Editorial UOC.
Institut d’Estudis Catalans. (2016). Videojoc. Consultat 11 octubre 2016, des de http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=videojoc&operEntrada=0
Morales, E. (2011). El videojuego y las nuevas tendencias que presentan al mercado de la comunicación. Disertaciones: Anuario electrónico de estudios en Comunicación Social, 4(2), 36-54. Consultat 12 octubre 2016, des de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5112116
Wikipedia. (2016). Videojuego. Consultat 11 octubre 2016, des de https://es.wikipedia.org/wiki/Videojuego
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.