Què és Internet?
Internet es un conjunt de xarxes, un conjunt d’ordenadors units per cables connectats a diferents punts del mon. Gràcies al gran avanç tecnològic d’avui en dia, es pot dir, que Internet s’ha convertit en una eina important en la nostra societat. Gràcies a ella ens podem comunicar i buscar informació amb facilitat.
L’idea d’Internet va sorgir fa més de 25 anys. Internet va ser un projecte d’investigació en xarxes de commutació de paquets del àmbit militar. En plena Guerra freda, Estats Units, va crear una xarxa militar, amb l’objectiu de que si hi hagués un atac rus, es pogués tenir accés a la informació militar des de qualsevoll lloc del país. Aquesta xarxa militar, es va anomenar ARPA (Advanced Researchs Projects Agency) fundada pel Ministeri de Defensa i formada per 200 científics d’alt nivell. El seu objectiu principal era crear una comunicació directa entre ordenadors per poder comunicar diferents bases d’investigació.
Però, l’origen principal d’internet va ser l’any 1969, amb la creació de la primera xarxa interconnectada d’Internet, ARPANET (Advanced Resarch Projects Agency o Red de la Agencia para los Proyectos de Investigación Avanzada de los Estados Unidos). ARPANET va ser una xarxa de gran velocitat en la qual es van anar integrant altres institucions governamentals i xarxes acadèmiques. Els seus resultats es van publicar a partir de l’any 1960 i les seves idees eren:
- Ús d’una xarxa descentralitzada amb múltiples camins entre dos punts.
- La xarxa estaria capacitada per respondre davant dels seus errors.
El exercit nord americà, l’any 1980 va adoptar el protocol TCP/IP on permetien que tots els ordenadors es puguin comunicar entre sí sense diferencies de hardware i de proporcionar recursos d’investigació a Internet.
Tim Berners Lee, científic de la computació britànica, l’any 1990-1991 va posar en funcionament el projecte World Wide Web (WWW). Un projecte on permetia que les pagines webs estiguessin enllaçades les unes amb les altres dins d’una web i d’aquesta manera establir una connexió amb altres webs portant l’usuari d’un navegador a un altre.
Fent referència al punt de vista periodístic, amb l’aparició d’Internet, i els grans avenços tecnològics, el mon periodístic ha experimentat diferents canvis al llarg de la seva historia. Fa unes dècades, la informació tenia el poder representada en milers de periòdics creats durant la nit. La impremta i la premsa escrita, era principal porta d’entrada d’informació.
Avui en dia, estem vivint una nova era, l’era del periodisme digital, on les noticies i la informació s’expandeixen al mateix temps que es produeix, a partir de milers de fonts i xarxes socials.
L’aparició del periodisme digital ha afectat negativament als mitjans impresos especialment l’estàndard, ja que, en la premsa digital la informació del que passa és immediat i dinàmic, amb l’aparició de vídeos, podcasts o histories completes i això enriqueix la informació. En el mon digital els usuaris poden crear contingut informatiu i ser ells els qui informen de la noticia i això d’alguna manera, afecta als periodistes i a la vegada als fotògrafs, editors… degut al gran accés de fonts d’informació.
Amb l’aparició d’Internet, els periodistes han tingut que canviar la seva mentalitat i la manera de treballar.
El periodista digital ha de saber el que s’està consumint i al mateix temps produir i publicar el contingut de la noticia.
D’aquesta manera, l’eina més important d’un periodista digital no es un bloc de notes, una gravadora o una càmera;; l’eina més important i que necessita per extreure informació es un ordenador amb connexió a Internet.
Documental sobre l’origen d’Internet
El presentador Derek Muller, ens mostra com va ser enviat el primer missatge pel professor d’UCLA Leonard Kleinrock i demostra com els creadors d’Internet Vint Cerf i Bob Kahn van idear un llenguatge que va donar origen a Internet tal com el coneixem avui.
Presentació Prezi, Origen d’Internet
Webgrafia
Per elaborar aquest treball he estat consultat diferents pagines webs i també algun vídeo de Youtube:
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.