Fa tres anys, després d’haver passat per diferents vídeos virals com el “Harlem Shake”, on un grup de persones estaven quietes mentre sonava la cançó “Harlem Shake” i un membre del col·lectiu començava a ballar sense sentit i posteriorment de sentir la frase “con los terroristas” tot el col·lectiu comença a ballar sense sentit; i passant també pel repte del “Ice Bucket Challenge” que consisteix en filmar-se mentre s’aboca una galleda d’aigua glaçada sobre el cap; l’any 2016 va arribar el vídeo viral del “Mannequin Challenge”.
El “Mannequin Challenge” consisteix en gravar un vídeo amb un col·lectiu de persones totalment quietes, com si fossin maniquins, fent qualsevol acció. El repte es grava amb la cançó Black Beatles, de l’artista Rae Sremmurd
L’origen d’aquest famós vídeo viral, va iniciar-se a finals d’octubre de l’any 2016, quan uns estudiants de l’institut Edward H. White, de la ciutat de Jacksonville, a Florida, van publicar el vídeo a la xarxa social Twitter.
https://twitter.com/thvtmelanin_/status/791414169329369088
“Un dia em vaig parar davant de la classe i simplement em vaig quedar allà. Va ser després quan el meu amic A’laynah va dir, “Hey, sembles un maniquí”. Després els meus amics Bre’Onna i la Jasmine es van unir a mi i van començar a fer totes aquestes postures bojes”. Aquestes són les paraules que va dir en una entrevista a un mitjà de comunicació local l’Emili, la protagonista d’aquest famós repte viral.
El que va permetre que aquest vídeo es tornés viral i es convertís amb un repte més de la xarxa d’Internet, va ser l’etiqueta que va utilitzat: #MannequinChallenge.
El fet d’utilitzar l’etiqueta va permetre que el vídeo arribés a les plataformes de Twitter, Instagram, Facebook i Youtuber, fins a un punt on va popularitzar-se tant, que va arribar a les mans de famoses celebritats de la música, el cinema, la política, els esports i fins i tot a la presidència estatunidenca, aconseguint que s’unissin a fer el repte.
Les característiques del repte, com he comentat anteriorment és que els protagonistes han d’estar totalment immòbils fent qualsevol postura, n’hi ha que són més atrevides que d’altres, mentres una càmera en moviment els grava.
Cada postura dels protagonistes depèn de la creativitat de cada un d’ells, com a resultat per obtenir un vídeo més divertit i ingeniós que d’altres.
L’impacte mediàtic i la difusió que va tenir al repte va anar augmentant a mesura que passava el temps, ja que cada vegada més, les persones s’adherien en el repte.
A part d’Internet i de les xarxes socials, el repte es va difondre per la televisió permetent que diferents canals americans fessin el repte en directe a la televisió durant el programa. En podem trobar un exemple amb el programa de televisió dirigit per James Corden “The Late Late Show”, on van col·laborar-hi tots els treballadors del programa incloent el públic.
Un altre exemple del repte que trobem a Internet és el de Ellen DeGeneres, l’actriu i presentadora estatunidenca. DeGeneres va ser una de les 21 persones que van rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat en una cerimònia a la Casa Blanca. Allà va proposar de fer el repte del Mannequin Challenge amb altres celebritats, entre elles Robert De Niro, Tom Hanks, Bruce Springsteen, Bill Gates, i moltes més celebritats que van participar-hi.
s
El vídeo va arribar a tot el món, i trobem un vídeo del repte fet des de Perú. La Policia Nacional de Perú va realitzar el repte mostrant com combaten contra diferents tipus d’accions il·legals. El vídeo va ser publicat a la xarxa social de Facebook per la mateixa Policia Nacional.
A continuació, afegiré un altre vídeo del repte que també té a veure amb la policia. En aquest cas, el programa d’Antena 3 “El Hormiguero”, va cedir a fer el repte viral conjuntament amb diferents cossos de la Policia Nacional.
Com he comentat anteriorment, la cançó que s’utilitza en la majoria dels vídeos publicats del repte van acompanyats amb la cançó de “Black Beatles” del grup de hip hop Rae Sremmurd. A continuació adjunto un vídeo que va penjar a Twittter el propi grup de música, on veiem que en un concert que van fer el dia 3 de novembre del 2016 decideixen fer el repte. Com podem veure, són pocs segons, però veiem que amb la col·laboració del públic aconsegueixen fer el breu repte.
#BlackBeatles #SremmLife2Tour #EarDrummerRecords #MannequinChallenge?????????? pic.twitter.com/NpxXbF2WtV
— Rae Sremmurd (@RaeSremmurd) November 4, 2016
Un exemple d’esportistes i molt complicat és el que va penjar l’Ona Carbonell al seu Twitter. L’esportista catalana juntament amb el seu equip de natació sincronitzada es van adherir al repte d’una forma molt original. Van decidir fer-lo sota l’aigua.
https://twitter.com/onacarbonell/status/800030398529015808
Trobem un altre exemple del repte viral fet sota l’aigua pel grup de WaterPolo “Kennedy”
https://twitter.com/psgkeviin/status/795041046497411072
Un dels vídeos del repte que he trobat molt curiós és el de Zach King, un noi que juga amb els efectes visuals i la màgia. Aquí teniu el vídeo del repte que va publicar el novembre del 2016 a Youtube.
El vídeo que posaré a continuació l’he trobat interessant, ja que és d’una influencer de YouTube. Els youtubers, va haver-hi una temporada que van fer el tag del “Morning Routine”, on mostren com són els seus matins i mostren tot el que fan fins que surten de casa. Cloe Couture, una influencer americana ha decidit fer el tag del “Morning Routine” a partir del “Mannequin Challenge”.
Per acabar amb els exemples dels molts vídeos que podem trobar sobre aquest vídeo viral, posaré un vídeo de Youtube molt graciós. En aquest vídeo ens mostra que no només les persones som capaces de fer el repte, sinó que els animals també en són capaços.
Trobo molt curiós i interessant el fet que a partir d’una acció sense sentit com la que va fer l’Emili, la creadora del Mannequin Challenge, es pugui crear un repte que aconsegueixi arribar a tot el món, aconseguint que fins i tot famosos músics, esportistes, presentadors, polítics i altres celebritats famoses s’adhereixin a fer el repte.
Tot això no seria possible sense l’Internet. Amb l’aparició de l’Internet i la creació de les diverses xarxes socials, ens podem comunicar, rebre, compartir tota classe de contingut multimèdia. Si no fos per les xarxes socials, el repte no s’hagués compartit i no s’hauria convertit amb un vídeo viral que fa la volta al món.
El fet d’utilitzar les etiquetes també permet que moltes persones tinguin l’accés a tots els continguts que hi ha penjats a la xarxa social amb la mateixa etiqueta, d’aquesta manera, també permet que arribi a més gent i es comparteixi amb més freqüència.
Personalment, recordo que quan es va posar de moda el repte, amb el meu grup d’amics vam decidir ser uns més en participar en fer el vídeo viral. Cal dir que s’ha d’estar molt concentrat i no sempre surt a la primera, ja que sempre hi ha aquella persona que es mou o li agafa el riure i s’ha de tornar a començar, ja que és un pla seqüència.
Per acabar l’entrada, m’agradaria comentar aquesta notícia que he trobat sobre el repte del maniquí. Segons l’article d’Antena 3, el repte del “Mannequin Challenge” va ser vist per primera vegada a la famosa sèrie de la cadena FOX anomenada Friends. Va ser durant una escena on es queden tots embovats observant a la filla de la Rachel, una de les protagonistes de la sèrie.
WEBGRAFIA
Antena3 (23-05-2018) : “Friends” inventó el Mannequin Challenge antes de que se pusiera de moda: https://www.antena3.com/objetivotv/actualidad/internacional/friends-invento-el-mannequin-challenge-antes-de-que-se-pusiera-de-moda_2016120458444cb00cf276451fd5d872.html
El Mundo (08-11-2016): “Mannequin Challenge”: El baile viral que consiste en no mover ni un pelo: https://www.elmundo.es/f5/2016/11/08/5821ee6fca4741a8318b4600.html
El Mundo Deportivo. (21-11-2016) : “El viral de Ona Carbonell y otros alucinantes Mannequin Challenge bajo el agua”: https://www.mundodeportivo.com/elotromundo/viralia/20161121/412024085963/mannequin-challenge-ona-carbonell-sincronizada-bajo-agua-waterpolo.html
Infobae (13-11-2016) : “La fiebre del Mannequin Challenge, el desafío viral que es furor entre los mejores deportistas del mundo”: https://www.infobae.com/america/deportes/2016/11/13/mejores-mannequin-challenge-deportes-redes-sociales/
Marca (09-11-2016): “¿Qué es y por qué ha paralizado al mundo del deporte el “reto del maniquí?”: https://www.marca.com/otros-deportes/2016/11/09/58232fab468aebf0068b4579.html
Wikipedia (2016): “Mannequin Challenge”: https://es.wikipedia.org/wiki/Mannequin_Challenge
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.