Ja fa tretze anys que va passar el que avui exposaré. Els vídeos virals escollits solen ser de tendències més actuals o “challenges” que s’han vitalitzat degut a que suposadament ajuden a altra gent (Ice Bucket Challenge) o simplement resulten divertits de fer amb amics (Harlem Shake).
Però en aquest cas, ens situem en una catifa vermella. Concretament, a la dels premis de l’Institut Americà del Film (American Film Institute) de 2006. Què podria tenir un acte així per tornar-se viral? Unes declaracions agosarades d’algun actor o actriu? Potser el vestit surrealista d’alguna de les persones convidades? Res d’això. Avui aprendrem una petita lliçó: la de no prendre’s la vida massa seriosament. A vegades, sobretot en l’àmbit de les persones públiques o conegudes per una multitud, sembla que s’ha establert un estigma de comportament neutral que no ofengui a ningú, tan blanc com es pugui. Personalment em molesta que sembli que ningú pot donar la seva opinió i tots els personatges coneguts han de callar i no mullar-se. Tampoc penso que hagin de provocar polèmica perquè sí, només dic que agraeixo quan alguna d’aquestes persones es salta les normes. És el que veurem avui. Una persona que reacciona acord amb el “motto” d’un dels personatges que interpreta i que de ben segur, ens perseguirà molts anys: “Why so serious?”.
Continuarem la història una mica més endavant. De moment, s’han de presentar els dos protagonistes d’aquesta. Per una banda, Heath Ledger. Segurament a molts us sonarà el nom.
Sí, sí, el que fa de Joker a “El caballero oscuro”. El millor Joker que s’ha fet mai, si em preguntes, tot i que l’any que ve Joaquim Phoenix optarà a prendre-li aquest títol a l’actor australià. De moment, per això, la opinió pública dicta que ningú ha intepretat aquest sociòpata tan carismàtic millor que el propi Ledger . I, de fet, és ell sobre el qual gira la història d’avui.
Ledger va néixer a Austràlia, un quatre d’abril de fa quaranta anys, gairebé exactes. La història comença amb ell actuant a petites produccions de televisió i de cinema. No és fins a finals dels anys noranta on Heath Ledger comença a fer-se un nom i a forjar-se com a estrella dins el turbulent i competitiu ambient de Hollywood. Alguns dels seus films amb més ressò i que han perdurat més en el temps podrien ser “10 things i hate about you” (1999), “Brokeback Mountain” (2005) o el ja mencionat “El caballero oscuro” (2008), on realment va deixar empremta dins el món del cinema. De fet, de la primera pel·lícula en fa 20 anys (2-4-1999).
https://twitter.com/SavannahDurban/status/1112791376754868224
Després d’acabar aquesta última pel·lícula (El caballero oscuro), Ledger tenia 28 anys i ja es trobava a mig camí d’acabar la gravació de la seva següent obra: “El imaginario del doctor Parnassus”.
Lamentablement, degut a una sobredosis, el jove actor va deixar aquest món a dos anys dels trenta. Segons la policia de Nova York, va ser culpa de barrejar pastilles per dormir amb medicaments per reduir el dolor i opiacis. Tota la seva família, segons van declarar, havia alertat a l’actor d’evitar jugar amb aquestes coses, però ell assegurava que “sabia el que feia”. Just en aquest moments, es feien públics diferents estudis que donaven suport a la teoria del pare de Ledger, Kim: en la última època, cada cop més persones es tornaven addictes a diferents calmants o antidepressius. Això, sumat a la pressió que suposo actuar i ser conscient que mil ulls estaran constantment sobre teu, buscant raons per criticar-te en cada cas, va ser suficient per empentar al jove australià a una mort solitària i prematura, que de ben segur el va privar de deixar-nos bocabadats algun cop més davant la pantalla. Ara ja sabem tota la informació bàsica de Ledger. Almenys la que ens ajuda a entendre que era una persona altruista i que estimava la vida: volia fer feliç a la gent que esperava això mateix d’ell, segons, de nou, Kim Ledger, el seu pare. De fet, l’actor sempre havia donat aquestes sensacions quan apareixia en un espai o esdeveniment públic. La impressió era aquesta.
Així doncs, passem a parlar de l’altra peça del joc abans no entrem en matèria viral.
La dona del petó. Perquè entengueu de què estic parlant, adjunto el vídeo a continuació i més endavant en parlem:
Aquesta dona que apareix i compleix el que sembla el somni de la seva vida, no és pas una persona “de carrer”. El primer cop que vaig veure el vídeo, anys enrere, vaig assumir que ho era degut a la seva reacció i a la del mateix actor, però resulta que la història és diferent.
Es tracta de Magda Szubanski, una actriu, presentadora de televisió i ràdio i fins i tot comediant.
Nascuda a Anglaterra l’any 1961, la dona va fer el salt a la fama quan va representar el paper de la “mare” de “Babe”, el porquet valent. El seu següent rol que ens interessa és el de Sharon Strzelecki, dins la sèrie “Kath & Kim”. Perquè és rellevant aquest paper? Doncs perquè el dia de la catifa vermella, el dia del vídeo, Szubanski anava disfressada del seu personatge dins la mencionada sèrie. A partir d’aquest punt, l’actriu va participar en desenes de produccions, ja sigui com actuant, o doblant, com és el cas de “Happy Feet 2”.
Ara que partim d’una base més formada envers la situació i sabem que la dona no és qualsevol persona que passava per allà, sinó una actriu reconeguda, entrem a parlar del vídeo en sí i del que va provocar. He fet un petit resum al principi però no està de més recordar-ho. Corria el 2006, concretament a la gala de premis de l’”American Film Institute”. Mentre una periodista estava entrevistant a Heath Ledger, un any després de la seva obra “Brokeback Mountain”, apareix una dona per darrera i es posa a cridar histèricament. Una reacció bastant comú entre el món dels “fans”. Molts fanàtics de futbolistes, youtubers o cantants actuen així, de forma que en un principi pot no sorprendre. Però la dona duu una acreditació i ha traspassat l’equip de seguretat. Això ens dona la pista que ens portarà a conèixer la seva veritable identitat, la qual ja hem establert. El moment àlgid, però, no és el del crit, sinó el màgic petó que Ledger li propina a la dona a continuació, deixant-la en estat de shock. Aquesta, després de passar un parell de segons quieta, cau al terra. El vídeo es va fer viral per raons òbvies. És un moment tendre i graciós entre un actor i una admiradora. Però això no és tot. Hem dit que la situació es duu a terme en una gala, així que falta l’entrega de premis. Quina persona podria ser l’escollida per entregar el guardó a Ledger? Exacte: Marga Szubanski. L’actriu, que després de fer-se viral el vídeo es va fer amiga del jove australià, apareix a l’escenari amb un vestit més adequat i una espècie d’erupció als voltants de la seva boca. Segons ella, es tractava de “l’erupció Heath”. Els riures del públic eren inevitables. Tot i això, degut a que no es tractava d’un “challenge” o quelcom impulsat per un líder de masses, a Espanya no va trepitjar tant fort. Al final doncs, tot va acabar sent una anècdota, quelcom que ensenyar als teus amics o família. Us deixo el vídeo a continuació:
Més enllà del cas, però, podem extreure algunes conclusions. Primer de tot, que els vídeos, imatges i altres continguts que es fan virals, ho fan en base a la zona on publiquen. Vull dir que és possible que un vídeo que apareix a Estats Units no tingui la mateixa repercussió en” %” aquí a Espanya. Això és el que va passar en aquest cas. No recordo haver parlat mai amb ningú que l’hagi vist, i aquest “unicitat” és la que em va empentar a parlar d’aquest cas. D’altra banda, també podem aprendre que és un error jutjar o fer servir (únicament) el nostre sentit comú per resoldre interrogants (com la identitat de la dona). Ens hem d’informar per tal de poder entendre de què parlem i fer-ho amb propietat. Per exemple, la concepció que jo tenia en un principi del vídeo, era que la dona era una fan i que ell, veient a quins nivells d’excitació arribava només en veure’l, va decidir portar-la amb ell als premis, però no va resultar ser així. Penso que és important tenir esperit crític i saber cercar informació per no deixar-se enganyar. És important mantenir el cap al seu lloc i buscar ajuda si en necessites, sobretot als teus amics i família, per evitar seguir l’estela que malauradament acompanyarà per sempre al talentós i jove actor. Tot i això, fent-li un petit homenatge, tampoc es tracta de prendre’s la vida massa seriosament.
Webgrafia/Bibliografía:
Vídeos:
https://www.imdb.com/title/tt0468569/?ref_=nv_sr_1 (imdbs de totes les pelis i actors mencionats)
Victor. (2014, 10 diciembre). Heath Ledger kisses fan – Bale wins the day [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=8-OaEcbc6gs
Actualperson34. (2013, 27 abril). Heath Ledger & Sharon Strzelecki at the AFI Awards 2006 [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=Rorvvpd4TS4
Informació web:
Redacción multimedia. (2015, 22 octubre). Descubre por qué este video de Heath Ledger es viral. Recuperado 3 abril, 2019, de https://diariocorreo.pe/miscelanea/descubre-por-que-este-video-de-heath-ledger-es-viral-627253/
Vrajlal, A. (2015, 23 octubre). Viral video of Heath Ledger kissing Magda Szubanski resurfaces. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-3285393/Viral-video-late-actor-Heath-Ledger-kissing-squealing-comedian-Magda-Szubanski-red-carpet-resurfaces.html
Verhoeven, B. (2015, 23 octubre). Heath Ledger Goes Viral 7 Years After Death for Kissing Screaming Fan on Red Carpet (Video). Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.thewrap.com/heath-ledger-red-carpet-fan-kiss-viral-video/
Zen, M. (2015, 22 octubre). Woman screams her head off seeing Heath Ledger; he kisses her on the mouth
Alltop Viral. Recuperado 3 abril, 2019, de https://alltop.com/viral/woman-screams-her-head-off-seeing-heath-ledger-he-kisses-her-on-the-mouth-video
Moreno, A. (2018, 18 julio). Un recuerdo del pasado de Heath Ledger que te arrancará una sonrisa. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a11209792/un-recuerdo-del-pasado-de-heath-ledger-que-te-arrancara-una-sonrisa/
Temple, J. (2018, 22 enero). 10 Years After Heath Ledger’s Death, The Opioid Epidemic Rages On. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.huffpost.com/entry/opinion-temple-heath-ledger_n_5a625412e4b0dc592a089788?ncid=edlinkushpmg00000313
IMDB. (1961, 12 abril). Magda Szubanski – IMDb. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.imdb.com/name/nm0844294/
IMDB. (1979, 4 abril). Heath Ledger – IMDb. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.imdb.com/name/nm0005132/?ref_=fn_al_nm_1
El País. (2016, 27 julio). “Heath Ledger fue el responsable de su muerte”. Recuperado 3 abril, 2019, de https://elpais.com/elpais/2016/07/27/estilo/1469615700_152923.html
Imatges (en ordre):
Li, S. (2014, 20 agosto). The California Drought Versus the Ice Bucket Challenge [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.theatlantic.com/national/archive/2014/08/the-california-drought-versus-the-ice-bucket-challenge/378776/
Bárcenas, D. (2016, 26 julio). El padre de Heath Ledger revela detalles de meses previos a la muerte del actor [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.sopitas.com/mientras-tanto/padre-heath-ledger-revela-detalles-meses-previos-muerte-actor/
IGN. (2018, 18 julio). The Dark Knight: How Heath Ledger’s Joker Was Born [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.ign.com/articles/2018/07/18/the-dark-knight-how-heath-ledgers-joker-was-born
Lindley, C. (2018, 17 diciembre). 11 ’10 Things I Hate About You’ Plot Holes That Still Don’t Make Sense [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.bustle.com/articles/140098-11-10-things-i-hate-about-you-plot-holes-that-still-dont-make-sense
SensaCine. (s.f.). Brokeback Mountain. En terreno vedado : Foto Heath Ledger, Jake Gyllenhaal [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de http://www.sensacine.com/actores/actor-33198/fotos/detalle/?cmediafile=21382326
Vallejo, J. (2009, 23 octubre). Crítica: El imaginario del Doctor Parnassus [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de http://centromujer.republica.com/cine/critica-el-imaginario-del-doctor-parnassus.html
Faulkner, N. (2018, 8 marzo). Magda Szubanski, actress, comedian, writer and LGBTQIA rights activist [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.vogue.com.au/gamechangers/fashion-and-culture/magda-szubanski-actress-comedian-writer-lgbtqia-rights-activist/news-story/ebe82ef806027017b066a01928fe5962
Sarkari, K. (2015, 9 septiembre). MagdaSzubanski reveals she didn’t get along with her Kath&Kim co-stars [Archivo de vídeo ]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-3227480/Magda-Szubanski-reveals-didn-t-Kath-Kim-stars-Gina-Riley-Jane-Turner-comedians-met-30-years-ago.html
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.