Segur que l’heu vist en les xarxes socials i fins i tot,  a les notícies. Es tracta de l’Ice Bucket Challenge, el repte de la galleda que contenia gel i aigua, que buscava a més de captar l’atenció sobre l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), sobretot conscienciar a la població de la necessitat d’investigar sobre en la cerca de la cura, obtenir una gran campanya publicitària i promoure donacions per trobar-ne la cura.

Què és l’Ice Bucket Challenge?

L’Ice Bucket Challenge, consistia una vegada t’havies llençat l’aigua congelada per sobre, nominar a unes altres 3 persones perquè donessin 10 euros i fessin el mateix que havies fet tu en 24 hores, així que continués la cadena. I qui no ho feia, com a penalització havia de fer un donatiu de 100 euros per la causa.

Al cap de dues setmanes de començar el repte, la ALS Association, havia rebut en donacions el valor de 31,3 milions de dòlars, en euros, més de 32,7 milions d’euros.

L’origen està en Pete Frates, un exjugador universitari de beisbol de Boston de 34 anys a qui li van diagnosticar ELA fa 6 anys. En les seves passions s’inclouen jugar, mirar, entrenar, llegir i parlar sobre tots els esports, viatjar i passejar juntament amb la família i les seves estimades filles, els amors de la seva vida i la seva dona Julie, amb qui es va casar l’1 de juny de 2013 en un esdeveniment davant del mar a la ciutat natal de Julie a Marblehead, Massachusetts.

Que és l’ELA?

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica és un trastorn de pronòstic mortal que afecta, en el cas d’Espanya a 2.800 persones, i que per desgràcia, se’n coneix molt poc. Es tracta d’una malaltia en la qual les neurones dels músculs de tot el cos s’atrofien i moren, provocant que els pacients perdin la capacitat de moure. Per desgràcia, té un progrés excessivament accelerat. Per més informació sobre la malaltia, no dubteu a fer un clic a la següent paraula; ELA.

Com va començar el repte Ice Bucket Challenge?

El passat 7 d’agost de 2014, es va poder veure com 200 persones s’ajuntaven a la plaça Copley de la ciutat d’en Pete, Boston,  per tirar-se una galleda de gel per sobre i així atreure l’atenció sobre aquesta malaltia, recaptar diners i sobretot conscienciar sobre l’ELA. Aquest esdeveniment va posar el desencadenant de l’Ice Bucket Challenge, i des d’aleshores no ha parat de sumar suports.

Els vídeos van ser reproduits de tal manera, que les celebritats més reconegudes, com empresaris, esportistes i artistes d’arreu del món, com  Cristiano Ronaldo, Neymar, LeBron James i  Leo Messi si sumessin aportant el seu granet de sorra.

El creador de Facebook, Marck Zuckerberg, també s’hi va voler sumar i va nominar a Bill Gates, fundador de Microsoft.

I fins i tot, es van animar la Shakira i el Piqué al repte.

Un altre que va demostrar molta classe a l’hora de fer l’Ice Bucket Challenge, va ser en Charlie Sheen que va optar per tirar-se una galleda plena de bitllets, concretament, 10.000 dòlars en efectiu que va prometre donar directament a la fundació d’ALS i desafiar als actuals protagonistes de Dos hombres y medio, Jon Cryer i Ashton Kutcher, i a Chuck Lorre, creador de la sèrie.

I a Espanya, va fer acte de presència l’IBC?

A Espanya, també va arribar la iniciativa, i vam poder veure un munt de personalitats fent l’Ice Bucket Challenge. Tot i que, segons afirma la presidenta de l’AdELA a Antena3, Adriana Guevara, assenyalava que “encara que l’important és que la societat es conscienciï dels perills de la malaltia, a l’associació no li arriben fons perquè la gent no compleix amb la segona part de la campanya, que és donar”. “Les persones que estan tirant la galleda d’aigua gelada, inclosos els famosos, no entren a la web per veure el número de compte, de manera que no estan realitzant aquestes aportacions“, afegeix.

Davant el repte, s’hi van unir la majoria de mitjans de comunicació com; Antena 3, Mediaset, RTVE, TV3, entre altres… L’impacte mediàtic que va aconseguir, va fer que la majoria de llars espanyoles, realitzessin el repte.

El vídeo anterior és un dels vídeos virals més buscats en l’Ice Bucket Challenge, on trobem la periodista Cristina Pedroche mullant-se en directe dins del programa Zapeando. Entre tant en tant, també podríem observar vídeos que acabaven de sortir sota el previst…

Un resum dels fails del repte.

https://twitter.com/AndrianHey/status/1019250450502209541

El terme Ice Bucket Challenge, s’associa amb Social Media?

El challenge va ser una tempesta “Social Media” perfecta per tots els mitjans de comunicació, personalitats famoses i persones en l’àmbit personal, que van generar un compromís social amb la causa.

Per això, durant el repte les xarxes socials estaven més actives que mai, ja que gràcies a un acord amb Facebook, la revista Forbes, mostrava que entre l’1 de Juny i el 17 d’Agost, més de 28 milions de persones es van unir a la conversació de l’Ice Bucket Challenge, incloent-hi una publicació on es nominaven entre ells, i amb un total de 2,4 milions de vídeos relacionats amb el challenge.

Aquesta iniciativa va ser una clara campanya de màrqueting, anomenada Màrqueting Emocional. Estava dins del temps correcte, es podia personalitzar però amb una estructura molt marcada, ja que cadascú feia el repte. Portava el suport de diversos personatges famosos, amb hashtags propis (#IceBucketChallenge o #ALSIceBucketChallenge), considerava credibilitat, se centrava en la meta que era recaptar diners per la causa i la reputació que això comportava importava.

I el que es recaptava, on anava destinat?

Segons la infografia superior, l’any 2014 es van recaptar 115 milions de dòlars gràcies l’Ice Bucket Challenge. D’aquesta quantitat, un 67%, o sigui, uns 77 milions de dòlars van anar directes per la recerca de la cura. Uns 23 milions, que suposava el 20%, directament als pacients i als serveis comunitaris. Un (9%) dels ingressos es destinaren, a l’escola publica i professional, amb un total de 10 milions de dòlars. I finalment, els dos percentatges més baixos, 2%, amb 2 i 3 milions de dòlars van anar a cobrir les despeses de la recaptació de fons i a les tarifes de procediment extern.

Gràcies a aquestes quantitats tan elevades, la suma de diners destinada a la investigació va aconseguir descobrir un dels gens que provoca l’ELA. El gen KEN1, que s’associa únicament amb el 3% dels casos d’ELA, però està present en ambdues formes hereditàries i esporàdiques de la malaltia.

Un d’aquests estudis és el projecte de MinE, finançat a través de les donacions. Els científics de la investigació van afirmar en un article publicat a la revista Nature Genetics. Aquesta important troballa podria ajudar a aconseguir noves possibilitats de tractament per als afectats. “És molt emocionant perquè mostra que tots els que van realitzar la donació de l’Ice Bucket Challenge han contribuït a la investigació”, va dir Brian Frederick, vicepresident executiu de comunicacions i desenvolupament de l’Associació ELA. “El projecte de MinE està fent un treball important, i el descobriment d’aquest nou gen ens ajudarà a entendre millor la malaltia ELA“, ha declarat.

I que en penso jo?

Que l’Ice Bucket Challenge és més que un repte. Principalment, només amb l’impacte que va generar mundialment, considero que més que un vídeo viral, es va convertir i consolidar com un fet històric per la investigació de l’ELA. Com a ciutadà d’aquest món, i qualsevol persona, va participar en la gravació o l’execució del vídeo (sigui donant a l’ELA, tant de bo així, que significa més diners per la investigació) o simplement pel fet de seguir el corrent al company que t’havia nominat a traïció en un vídeo a la xarxa social. Per tant, no hi excuses per col·laborar en una bona causa, agafa la galleda, aigua, gels i mulla’t per una bona causa.

 

WEBGRAFIA

ALS Association. ALS Association. Recuperat 1 abril, 2019, de http://www.alsa.org

Bill Gates. (2014, 15 Agost). Bill Gates ALS Ice Bucket Challenge[Arxiu de vídeo]. Recuperat 2 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=XS6ysDFTbLU

Europa Press. (2014, 21 agost). La presidenta de la AdELA asegura que no se están recibiendo donaciones por el ‘Ice Bucket Challenge’. Recuperat 1 abril, 2019, de https://www.antena3.com/noticias/salud/presidenta-adela-asegura-que-estan-recibiendo-donaciones-ice-bucket-challenge_2014082157456d0c4beb287180b6c9e7.html

Frates, P. Pete Frates. Recuperat 1 abril, 2019, de https://petefrates.com/about/

InfoShow. (2014, 19 agost). Cómo empezó el Ice Bucket Challenge, el desafío viral solidario al que se animan los famosos [Publicació en un blog]. Recuperat 1 abril, 2019, de https://www.infobae.com/2014/08/19/1588705-como-empezo-el-ice-bucket-challenge-el-desafio-viral-solidario-al-que-se-animan-los-famosos/

Infoshow. (2014, 19 agost). Video: Charlie Sheen cambió las reglas del Ice Bucket Challenge [Publicació en un blog]. Recuperado 2 abril, 2019, de https://www.infobae.com/2014/08/19/1588650-video-charlie-sheen-cambio-las-reglas-del-ice-bucket-challenge/

Kenna, K. (2016, 26 juliol). NEK1 variants confer susceptibility to amyotrophic lateral sclerosis [Publicació en un blog]. Recuperat 2 abril, 2019, de https://www.nature.com/articles/ng.3626

La Sexta. (2014a, 21 agost). Cristina Pedroche se moja con el #IceBucketChallenge en ‘Zapeando’[Arxiu de vídeo]. Recuperat 3 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=o7G2mjgCqiY

Marck Zuckerberg. Ice Bucket Challenge – Marck Zuckerberg[Arxiu de vídeo]. Recuperado 3 abril, 2019, de https://www.facebook.com/unsupportedbrowser

Olenski, S. (2017, 20 març). 7 Marketing Lessons From The ALS Ice Bucket Challenge [Publicació en un blog]. Recuperat 30 març, 2019, de https://www.forbes.com/sites/steveolenski/2014/08/22/7-marketing-lessons-from-the-als-ice-bucket-challenge/

Project MinE. Home – Project MinE[Arxiu de vídeo]. Recuperat 1 abril, 2019, de https://www.projectmine.com

Quick Videos. (2014, 20 agost). Ice Bucket Challenge Gone Wrong – Ice Bucket Challenge Fail[Arxiu de vídeo]. Recuperat 2 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=OPSJwWciWZM

Rodríguez, A. (2016, 1 agost). Descubren el gen que provoca la ELA gracias al ‘Ice Bucket Challenge’[Arxiu de vídeo]. Recuperat 1 abril, 2019, de https://cadenaser.com/ser/2016/07/31/sociedad/1469967536_691410.html

Santos, E. (2014, 21 agost). ‘Ice bucket challenge’: cómo nació este reto viral por la ELA (VÍDEOS) [Publicació en un blog]. Recuperat 30 març, 2019, de https://www.huffingtonpost.es/2014/08/19/ice-bucket-challenge_n_5690146.html

TMZ. (2014, 18 agost). Charlie Sheen — Ice Bucket Challenge with a BIG Twist | TMZ[Arxiu de vídeo]. Recuperat 2 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=qat9gR5nrpM&feature=youtu.be

TV3. (2018, 13 desembre).L’ Ice Bucket Challenge i el màrqueting emocional[Arxiu de vídeo]. Recuperat 2 abril, 2019, de https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/l-ice-bucket-challenge-i-el-mrqueting-emocional/video/5227711/

Twitter. hey_its_andrian on Twitter[Arxiu de vídeo]. Recuperat 3 abril, 2019, de https://twitter.com/AndrianHey/status/1019250450502209541

UNC School of Medicine. NC DNA Day » The Ice Bucket Challenge: Community Involvement Fuels Scientific Breakthroughs[Document]. Recuperat 2 abril, 2019, de http://ncdnaday.org/2016/08/the-ice-bucket-challenge-community-involvement-fuels-scientific-breakthroughs/

WCVB Channel 5 Boston. (2014, 8 agost). Hundreds take Ice Bucket Challenge in Copley Square[Arxiu de vídeo ]. Recuperat 1 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=PoESFbhKaDg

White Tiger. (2014, 19 agost). Shakira and Pique ALS Ice Bucket Challenge[Arxiu de vídeo]. Recuperat 3 abril, 2019, de https://www.youtube.com/watch?v=k_6xLzGBFdQ

Wikipedia contributors. (2019, 20 març). Esclerosi lateral amiotròfica – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. Recuperat 30 març, 2019, de https://ca.wikipedia.org/wiki/Esclerosi_lateral_amiotr%C3%B2fica