La televisió online, també coneguda com a televisió web, és aquella televisió que es distribueix i visualitza a través d’Internet. La televisió online té dues vessants els vídeos “a la carta” i les retransmissions en directe, anomenades també streaming.

Exemple d’una pàgina on podem trobar continguts “a la carta”. En aquest cas és la web de La Xarxa de Comunicació Local. Font: LaXarxa

Com bé sabem, el món digital té cada cop un pes més important en la nostra societat, i en el cas de la televisió no és una excepció. Cada cop són més les persones que opten per consumir TV online abans que la convencional. De fet, moltes persones afirmen que la televisió online acabarà “matant” la televisió digital.

Per tot això, a continuació farem un repàs de tots els aspectes que envolten la televisió online, com poden ser els seus orígens, el futur de la televisió online o quin canvi ha significat aquest tipus de televisió tant per la televisió tradicional com pel periodisme.

Història de la televisió per Internet

Els orígens

Fins a la dècada dels anys 90 no es veia viable fer una retransmissió en directe de qualitat d’un programa de televisió per Internet, ja que la banda ampla de requerida era d’uns 200 Mbps, 2000 vegades major del possible. I van ser dos els avenços tecnològics que uns anys més tard van permetre els serveis de transmissió: la transformació de vídeo DCT i l’aparició de l’ADSL. Gràcies a això, a mitjans dels anys 2000 ja es podien descarregar continguts multimèdia a través d’internet amb una descàrrega prèvia. Aquest va ser el primer pas cap al món de la televisió online.

A tall de curiositat, aquest vídeo ens mostra didàcticament com ha anat evolucionant la televisió al llarg del temps. Font: Canal de YouTube de Ricardo Martinez
Anys 2000: els primers passos de la televisió per Internet

Ja cap a la meitat de la dècada dels 2000, la televisió per Internet va començar a prendre força embranzida. Va ser durant aquest temps quan van començar a aparèixer les primeres plataformes que van començar a oferir programes i sèries de televisió online. Vols saber quines són? Descobreix-ho en el següent vídeo:

Font: autor

A la mateixa època algunes televisions decideixen crear plataformes (com poden ser webs o aplicacions per a mòbils) per poder retransmetre en streaming o penjar continguts a la carta. 

CURIOSITAT

El primer país que va implementar la primera televisió via Internet va ser Xipre, quan el març de 2006, amb l’obertura del portal Cyprustv.com. Després la van seguir diversos mitjans de comunicació, com per exemple, la BBC, que va obrir el portal BBC iPlayer.

L’actualitat de la TV online

Amb l’arribada de les smart TV l’any 2010,  es va deixar demostrada la rellevància de les televisions online, ja que grans empreses creadores d’aquest tipus de TV van col·laborar amb nous proveïdors per fer arribar lstreaming encara a més usuaris.

Infografia que demostra que la TV online  és, almenys a l’Amèrica del Nord, força més consumida que la TV convencional, almenys entre el jovent. Font: autor

El 2008 Youtube va llançar Youtube Live, un servei de streaming que permet als usuaris veure programes de televisió en directe a través de la mateixa plataforma. Tot i que ja fa més de 10 anys que existeix, ha estat en els darrers anys que ha estat més aprofitada aquesta eina, així com el Facebook Watch (una eina similar al Youtube Live). De fet, cal esmentar que moltes televisions o ràdios han aprofitat aquesta eina per retransmetre programes en directe.

Exemple de streaming (ara ja en diferit) del programa “Vodafone Yu”, un magazín de ràdio retransmès en format de programa de TV a Youtube. Font: Vodafone yu

Les TV online: tipus i exemples

A grans trets, actualment trobem dos models de funcionament de televisió online:

  • Televisions gratuïtes: són aquelles que estan disponibles a través d’una pàgina web o app, i tothom té l’oportunitat d’accedir als seus continguts i, per tant, una audiència molt àmplia pot ser-ne usuària. Aquest model és molt utilitzat al món de les televisions, tant locals com de caràcter generalista. En aquesta galeria pots trobar diversos exemples de TVs online gratuïtes:
  • Televisions de pagament: són espais on hom pot trobar varietat de productes -com poden ser pel·lícules, sèries, documentals, o fins i tot canals de TV (normalment temàtics)- això si, amb una subscripció prèvia al servei. Malgrat tot, és important esmentar que en alguns casos l’usuari pot adquirir només un producte específic (una pel·lícula, per exemple), i només pagar per aquest. En aquesta galeria pots trobar diversos exemples de TVs online de pagament:

La TV per Internet, una nova forma de fer periodisme

La televisió online ha canviat la forma de veure la televisió, però també la forma de fer televisió. I és aquest fet el que ens remet directament al periodisme. Les noves tecnologies han, d’alguna forma, “obligat” als mitjans tradicionals a fer una transformació digital, on la immediatesa i l’autonomia és essencial. Les persones, actualment, volem escollir què mirem, quan i des de quin dispositiu digital, i no volem veure publicitat durant un programa de TV.

CURIOSITAT

En una conferència al Frontline Club sobre el periodisme a la  televisió al segle XXI, celebrada el 2010, es va esmentar que el concepte de “butlletí” o “telediari” quedarà obsolet en un futur perquè cadascú es confeccionarà el seu “menú” de notícies que vol seguir; no hi haurà la selecció que “dictin” les cadenes de televisió.  Serà com un Netflix de notícies, perquè us en feu una idea. Què en creieu?

Però a part de la immediatesa i l’autonomia un altre element que aporta la televisió online des del punt de vista periodístic és la interacció usuari-periodista. Això té aspectes positius i negatius. Els aspectes positius són que la informació que es transmet és més àmplia, pròxima, instantània i més ajustada al públic. En canvi, els aspectes negatius són que tothom pot ser periodista, ja que tothom pot enviar informació del que passa a la seva zona, i això afavoreix moltes vegades a la creació de fake news.

Però aquesta fal·lera per la televisió online, en realitat, pel periodisme de qualitat pot acabar sent una gran creu. Els motius? Els podeu conèixer en aquest vídeo:

Font: autor

I quin és el futur de la televisió?

Avui en dia, l’ampliació de la possibilitat de transmissió, mitjançant l’increment de la banda ampla i la fibra òptica, ha fet que via Internet, les televisions puguin retransmetre streamings complexos sense pauses ni retalls i en alta qualitat.

A més, els usuaris ja no es conformen a veure el que s’està emetent en uns canals predeterminats, al contrari, volen escollir què, com i quan veure aquell contingut que realment els hi agrada i que, a més, podran veure tantes vegades com desitgin.

A TV3 a la Carta ja es pot escollir quines notícies volem consumir en clips independents. Un possible primer pas als telediaris confeccionats a mida dels quals abans parlavem. Font: TV3

Per això, es calcula que la televisió online haurà desbancat la tradicional en un període de menys de 20 anys, i, és que el nombre d’abonats mundials a aquesta tecnologia ha crescut de forma incessant en els darrers anys. Només per contrastar algunes dades, el 2015 eren aproximadament 92 milions els abonats a les televisions online (englobant dins aquest sac també plataformes com Netflix o Amazon Vídeo), i el 2019 ja eren més de 300 milions d’abonats.

Gràfic que demostra l’increïble creixement d’abonats a Netflix entre els anys 2011 i 2018 arreu del món. Font: Business of Apps

Presentació del tema en diapositives

Clica sobre el botó inferior per accedir a la presentació (se t’obrirà un PDF )

Webgrafia

Ávila. F. (2019, juny 20). ¿Qué es y para qué sirve el Streaming? [Entrada blog]. Recuperat de https://eventovirtual.co/que-es-y-para-que-sirve-el-streaming/

Bosch. Anna (2010, octubre 13). Periodismo en televisión en el s.XXI. [Entrada blog]. Recuperat de https://blog.rtve.es/desdelondres/2010/10/periodismo-en-televisi%C3%B3n-en-el-sxxi.html

Puro Marketing. (2008). ¿A qué llamamos televisión por internet? Recuperat de https://www.puromarketing.com/35/4787/llamamos-television-internet.html

Wikipedia. (s.d.). Televisió per Internet. Recuperat de https://ca.wikipedia.org/wiki/Televisió_per_Internet

Wikipedia. (s.d). Streaming. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Streaming

Shooowit. (s.d.). Streaming, una nueva forma de hacer periodismo. Recuperat de http://shooowit.com/2017/05/25/streaming-una-nueva-forma-periodismo/

Error 500. (2008). Televisión e internet, apuntes sobre una convergencia inevitable. Recuperat de https://www.error500.net/television-internet/

Cámbiate a la televisión online (2015). Recuperat de http://tecnologiaparapymes.es/cambiate-a-la-television-online/