Explicació de les principals plataformes per crear contingut, i la relació que tenen actualment amb el periodisme.

Primer de tot, parlaré dels FÒRUMS.

Els fòrums són eines de comunicació que funcionen amb la intervenció de diverses persones. Són similars a taulers d’anuncis, però en versió digital. Aquestes plataformes digitals apareixen entre l’any 1980 i 1990.
En aquestes plataformes hi ha una persona que crea un tema del que es parlarà, ja sigui per curiositat o necessitat. La resta d’usuaris que accedeixin a aquests
fòrums, veuran la pregunta o l’enunciat del creador referint-se a un tema
determinat, i podran situar les seves respostes corresponents a sota, seguint un fil, juntament amb la resta d’usuaris que vulguin participar.

https://www.forocoches.com/ Forocoches, per exemple, és un dels fòrums més coneguts i grans d’Espanya. S’hi tracten tot tipus de temes lliurement.

https://www.3djuegos.com/foros/ El fòrum de 3DJuegos és el més utilitzat per als usuaris que els interessen els videojocs.

Logotip de Forocoches

L’única funció que poden tenir aquestes plataformes digitals en el periodisme seria publicar contingut informatiu amb el què estiguis buscant una retroacció per part del públic.

Seguidament, parlaré dels BLOGS

Els blogs són pàgines web on es publica informació com en els fòrums, però sense tanta capacitat de interacció amb l’usuari. És simplement un espai on el propietari publica el seu contingut, de lliure elecció, i pot rebre comentaris dels usuaris.

Blog de Blanca Suárez, un dels més famosos de moda a España

També existeixen els VLOGS

Els Vlogs, amb V, són també blogs, però en format vídeo. La paraula surt de la barreja de Vídeo + Blog. Són molt comuns, sobretot, a la plataforma Youtube.

https://www.youtube.com/LuzuVlogs Aquest, és un canal de Youtube dels més grans del país, dedicat a publicar Vlogs.

https://www.youtube.com/user/LuisitoComunicaa/videos I aquest, és el canal de Youtube més gran de parla hispana de tot Youtube, també dedicat a Vlogs.

Si pensem en la utilitat que poden tenir els blogs i vlogs pel periodisme, podríem
dir que qualsevol propietari d’un fòrum, pot convertir-se en un periodista freelance. És a dir, tothom pot publicar el seu contingut en el seu fòrum, tal i com un altre ho faria en un diari, ràdio, televisió…

Luís Arturo Villar, del canal de Youtube LuisitoComunica

Ara parlaré dels WIKIS

Els Wikis són pàgines web d’informació general, que poden ser editades pels
usuaris. El Wiki més famós és Wikipedia o Viquipèdia.

Logotip de Viquipèdia

I per últim, tractaré les XARXES SOCIALS i les plataformes de vídeo.

Instagram, Twitter, Facebook…

Aquestes xarxes socials estan destinades a oferir contingut dels usuaris que els
consumeixen. Fotos, vídeos, textos, emissions en directe, amistats…
Milions i milions d’usuaris diàriament fan publicacions en aquestes plataformes. El contingut és bastant lliure, amb les úniques restriccions de contingut violent o sexual.

A les xarxes socials és on la informació circula més ràpid, sense haver d’esperar al diari imprès del dia següent. Per exemple, els dos següents links, són dos diaris esportius (Sport i Mundo Deportivo). Publiquen el contingut digital molt més ràpid gràcies a les xarxes sociasls

https://twitter.com/mundodeportivo/status/1232356408299053056
Twit de Mundo Deportivo
Twit de Sport

Finalment, parlaré de les plataformes de vídeo.

Actualment, i cada vegada més, el públic jove tendeix a no mirar tant la tele i s’està canviant al món d’internet i de les plataformes de creadors de contingut audiovisual com són YouTube, Twitch, Mixer, entre d’altres.

Vídeo del canal Cracks

En quant al periodisme, tant les xarxes socials com les plataformes de vídeo són
molt útils per a ajudar a difondre la informació, i el més important, la velocitat amb la que s’emet aquesta informació.
Amb els diaris i programes informatius de televisió i ràdio la informació es publica cada dia a una hora concreta. I gràcies a les xarxes socials, poden avançar què veuran els espectadors/oients/lectors l’endemà, o en el següent programa.
Gràcies a les plataformes de vídeo, poden penjar els programes en diferit, per què la gent els pugui veure posteriorment, o fins i tot, emetre programes en directe.

https://www.twitch.tv/auronplay Aquest, és el link del canal de Twitch de l’Auronplay, un dels més vistos a tota Espanya.

https://mixer.com/NINJA Aquest, és el canal de Mixer de Ninja. El canal de Fortnite més vist arreu del món

I aquest, és el canal de Youtube de la UVic-UCC.

Última publicació del canal de Youtube de la UVic