La línia que separa el sesacionalisme de la informació és molt fina i pot canviar segons la visió i el parer de cada individu. Es cert que la informació és poder i com a periodistes tenim l’obligació d’explicar les coses tal i com són i succeeixen.
Això, però, no ens dona el dret de vulnerar la intimitat o caure en el morbosisme per tal de captar l’atenció del nostre públic. A continuació analitzem una notícia publicada per Antena 3 l’any 2017.
Que és el sensacionalisme?
El morbo s’imposa a la informació
La notícia analitzada explica l’assassinat d’una dona a mans de la seva parella. Un cas de violència masclista explicat des d’una visió morbosa i completament sensacionalista.
“Un xef mata i cuina a la seva novia transgènere perquè tenia por que ella revelés la seva doble vida com gigoló”. El titular de la noticia tot i ser informatiu aporta dades completament innecessàries i sensacionalistes. No és necessari citar que la víctima era transgènere ni remarcar-lo en una frase en la que expliquen que es dedicava a la prostitució: “la seva dona transsexual i prostituta”. Les afirmacions cauen en el morbo i no respecten el dret a la privacitat que el Col·legi de Periodistes de Catalunya explica en el seu codi deontològic.
A més com el mateix Col·legi de Periodistes juntament amb la Generalitat de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya expliquen en Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI als mitjans audiovisuals, cal utilitzar un tracte normalitzat i no indicar la condició de persona LGBTI si no es requereix per a comprendre el missatge, i en aquest cas no és necessari.
No es recomana donar detalls morbosos de les agressions, segons explica en un document l’ajuntament de Barcelona juntament amb diverses entitats feministes. Podem apreciar com la noticia publicada per Antena 3 des del primer moment, en el seu titular, explica detalls morbosos com és la forma en la que el xef va matar la seva parella.
Segons el mateix document, cal “presentar els agressors com a autors d’un delicte i no permetre que es justifiquin i desresponsabilitzin”. La notícia no segueix aquesta línia i des d’un inici explica els presumptes motius pels qual el xef va assassinar a la seva parella, paraules que poden donar lloc a la justificació dels fets. “Perquè estava preocupat que la jove indonèsia pogués revelar la seva doble vida com gigoló”, relata la peça publicada per Antena 3.
Podem dir doncs que fer el nostre treball és necessari explicar els fets tal i com són però també es necessari tenir consciencia de les diferents situacions i saber tractar-les com es mereixen. No caure en el sensacionalisme és clau per fer correctament la nostra feina i, per tant, evitar detalls innecessaris o respectar la privacitat, en alguns casos, és fonamental per tal de ser respectuosos amb els afectats, el nostre públic i la nostre professió.
Referències bibliogràfiques
- Codi deontològic: https://www.periodistes.cat/codi-deontologic
- Tractament del col·lectiu LGTBI+ als mitjans de comunicació: https://campus.uvic.cat/aules/pluginfile.php/789842/mod_resource/content/1/Recomanacions_LGBTI_ES%20%282%29.pdf
- Notícia Antena 3: https://www.antena3.com/noticias/mundo/chef-mata-cocina-novia-transgenero-porque-tenia-miedo-que-ella-revelase-doble-vida-como-gigolo_20170516591af44e0cf285e335164b3d.html
- Recomanacions per informar sobre les agressions sexuals:
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.