Jaqueta caqui a conjunt amb unes manyoples terracota de llana reciclada per passar el fred i una mascareta quirúrgica, el complement que s’ha instal·lat al nostre armari. Així lluïa el senador de Vermont, Bernie Sanders, durant l’acte de la presa de posició de l’actual president dels Estats Units, Joe Biden.

Sembla del tot inversemblant, però el senador demòcrata de 79 anys, amb  una postura corporal que deixava entreveure que estava passant fred junt amb un modest vestuari d’hivern va aconseguir acaparar el moment que es vivia en la política del país americà després de deixar la candidatura en mans de Biden i es va fer viral a les xarxes socials més populars en qüestió d’hores. La seva imatge impassible i humil mentre observava l’acte allunyat de la resta, va guanyar terreny a un acte que prometia molt a parlar degut al glamur i a la presencia de celebritats com Lady Gaga o Jennifer López durant l’esdeveniment. 

© Brendan Smialowski, Agence France-Presse

Degut al fred de Washington, la majoria de convidats, lluïen complements luxosos per l’acte, entre els quals es trobaven també els guants, fins i tot, Lady Gaga, ni tan sols se’ls va treure quan va actuar a l’escenari. Aquests però, van passar desapercebuts per tothom ja que el contrast va estar marcat per l’ex candidat. Sanders, sense buscar-ho, ha servit per simbolitzar un estat que s’ha desenvolupat dins la societat arran de la pandèmia; la indiferència, l’apatia i l’allunyament cap als actes socials que hem deixat de considerar necessaris en els temps que corren quan el lloc l’han pres les videotrucades i els e-mails.

@ USA Today

Tot va succeir un 20 de gener de 2021 al Capitoli de Washington, on Joe Biden, junt amb Kamala Harris, la seva mà dreta, va prendre posició com a 46é president dels Estats Units d’Amèrica. Al notable esdeveniment, hi van assistir un número reduït de convidats; no només per les restriccions de la Covid-19, sinó també per qüestions de seguretat degut a l’assalt per part de l’extrema dreta del passat 6 de gener. Un fredolic Sanders, va ser captat pel fotògraf de l’agència de comunicació francesa, Agence France-Presse, Brendan Smialowski amb la posta en escena que tots ja coneixem: un vestuari d’hivern acompanyat de manyoples terracota de llana reciclada, una jaqueta color caqui i una mascareta quirúrgica simple, respectant la distància social amb una postura a la cadira que transmetia una actitud passiva i el fred que feia a Washington.

A les poques hores de l’esdeveniment, molts usuaris d’Instagram tot just després de veure la imatge, incloses les celebritats, van trobar un encant especial en la fotografia començant a difondre com la pòlvora muntatges d’imatges i portades de moments històrics a més de cartells promocionals on incloïen la imatge de Sanders com si d’un infiltrat es tractés. Els hashtags #BernieSanders i #BernieMittens (les manyoples de Bernie) han estat trending topic durant tota la setmana. Un dels usuaris que se’n va fer eco va ser la premiada actriu Lupita Nyong’o que va viralitzar una fotografia promocional de la pel·lícula que va protagonitzar a l’any 2019, “Us”.

http://https://www.instagram.com/p/CKX_nw1pzTX/

Però també ens trobem amb altres actrius com Jennifer Aniston i Demi Moore que han inclòs al senador dins d’escenes de la icònica sèrie “Friends” i la memorable pel·lícula “Ghost” a mode de paròdia acompanyat de frases divertides com la que deixava Moore, “Aquesta és una, gràcies per la obra mestre”.

A Twitter també es va popularitzar amb muntatges d’imatges de “Game of Thrones”“Forrest Gump”“Deadpool”“Basic Instinct”, diverses escenes d’animacions de la productora japonesa Studio Ghibli i d’altres memes ja preexistents.

https://twitter.com/Malfir_/status/1352083903482372096?s=20

L’art, tampoc ha estat absent de participació, i és que el Museu d’Art de Washington, The Phillips Collection, també s’ha volgut sumar a la “febre” dels memes a través de Twitter, fent una paròdia sobre Sanders com a vigilant de seguretat del museu demanant que els visitants no toquin les obres d’art, una imatge que segur que molts curiosos voldrien que fos a la porta de la galeria. 

Tal i com ha compartit l’usuari de Twitter, Osmar Reteiro, la seva imatge també ha servit per crear vídeos amb música lofi. Un tipus d’estil  musical molt popular a Youtube que normalment s’utilitza per poder millorar la concentració mentre es treballa, per posar de fons a casa o simplement per viatjar en transport públic,  tal i com reflecteix el vídeo amb la imatge de Sanders.

Però, qui és Bernie Sanders? Bernard Sanders és un polític demòcrata estatunidenc nascut el 8 de setembre de 1941 a Brooklyn, Nova York. Fou escollit a la Cambra de Representants l’any 1991 i sosté el rècord com el candidat independent més antic a la història del Congrés d’Estats Units, a més de ser l’únic polític en considerar-se socialista. Actualment, és el senador de l’Estat de Vermont des de l’any 2007 i ha estat un dels polítics més mediàtics en els últims anys degut a les seves ideologies liberals i les seves declaracions sobre els drets civils davant la necessitat d’una igualtat de sou o de més comerç local. D’altra banda, ha participat en dos carreres presidencials en diferents etapes; el 2016 i el 2020.

Segons explica el mitjà de comunicació Buzzfeed, no és el primer cop que es veu a Sanders amb aquestes manyoples com a complement. Les manyoples, foren un regal per part de la mestre de primària Jen Ellis, d’Essex Junction (Vermont), després de que Sanders perdés la seva candidatura l’any 2016, ja que Ellis, té un negoci de disseny i creació de manyoples reciclades. El propi senador, s’ha pronunciat en una entrevista amb Gayle King a la CBS News i ha argumentat que “a Vermont tenim coneixement sobre el fred i no ens preocupa tant la moda. Volem mantenir-nos calents. I això és el que vaig fer” al que King va replicar “missió complerta”.

Posteriorment a la repercussió de les xarxes socials, es va crear un accés a Snapchat per col·locar la figura del polític a qualsevol  fotografia de Google Street View, així com un filtre a Instagram per poder lluir al costat del ja popular senador. Però no només això, les imatges que es van fer famoses a les xarxes, es van començar a comercialitzar en forma de tasses, plats, samarretes, enganxines, i, fins i tot, copes de vi. 

© Redbubble

Amb la fi d’ajudar als ciutadans de Vermont, Sanders, també va voler treure rèdit. El senador va llençar un comunicat on va declarar: “La meva dona Jane i jo vam quedar sorpresos per tota la creativitat mostrada per tanta gent durant la última setmana i estem contents de poder utilitzar la meva fama a Internet per ajudar als habitants de Vermont”. Al dia següent, diumenge a la nit, va anunciar al seu compte d’Instagram que llençaria una gama de productes per la seva col·lecció “Chairman Sanders” (President Sanders), amb els memes, i, molts usuaris, es van animar a deixar les seves suggerències. “Germà, simplement torna a posar de moda el coll rodó”, “tots els dies vull tenir disponible una dessuadora amb la teva foto” o “no podem utilitzar samarretes aquí (ara mateix). Estic tractant de mantenir-me còmode com tu”, van ser alguns dels comentaris que van deixar el seus seguidors a Instagram.

Així doncs, el polític va començar a vendre samarretes i dessuadores, fetes de teixits reciclats, amb preus que oscil·laven entre els 27 i els 45 dòlars (uns 27 euros), exhibint la fotografia viral per una fi benèfica aconseguint un total de 1.8 milions de dòlars en menys de mitja hora que s’han destinat a diverses ONG’s americanes com “Meals on Wheels”, “Feeding Chittenden”, “Chill Foundation”, les quals operen com el banc d’aliments més gran de l’Estat i diversos centres d’acció comunitària de Vermont. Les peces van de tons blaus i blancs a d’altres més brillants, però les dessuadores estan disponibles en negre. I aquestes, ja han estat incorporades en el vestuari habitual dels americans ja que es poden combinar amb  tot tipus de roba com jeans, blazers, vestits midi o fins i tot roba de dormir. Tots aquests productes encara es poden trobar al seu web oficial.

També la jaqueta color caqui que portava Sanders, de la marca americana Burton Snowboards, ha augmentat la seva popularitat, el que ha portat a l’empresa a donar cinquanta d’elles al Departament de Nens i Families de Burlington. D’altra banda, la mestre Ellis, va començar a rebre comandes per comprar els mateixos guants que lluïa Sanders esgotant existències, el que l’ha conduit a publicar els dissenys perquè la gent faci els seus propis guants. Ellis, també ha col·laborat amb la marca americana Darn Tough Socks, per produir mitjons amb el mateix estampat que les manyoples per així aconseguir diners que han estat destinats als bancs d’aliments de Vermont.

© Web Oficial de Joe Biden

Tota aquesta comercialització ha calat també a l’equip de l’actual president Joe Biden, els quals han decidit afegir-se a la moda per treure un rendiment econòmic solidari a través del seu web per celebrar l’arribada del president a la Casa Blanca (i potser així millorar la imatge de Biden i desbancar la popularitat del senador de Vermont).

És clar que, com sempre, la diferència marca veritablement a la resta, inclús sent capaç, com en aquest cas, d’invisibilitzar la vertadera arrel de tot un esdeveniment que pren caire de popularitat per un motiu completament diferent. Això ho va aconseguir Bernie Sanders amb només un posat natural. A vegades, l’essència de la bellesa es trobar en mostrar una realitat habitual, deixant de banda l’elitisme, que de veritat aconsegueix calar a la societat.

S’ha de dir que moltes vegades els fets que es tornen virals desemboquen en bones causes, com és aquest cas. Però de vegades també, empreses i entitats intenten sumar-se a la llista, com és el cas de l’equip de Biden, fent que una anècdota que dona peu a enriquir a la societat de manera solidària, es converteixi en una forma de publicitat. Tota forma de publicitat per una causa social és justa però no ho és tant si es tracta de canviar o millorar una imatge pública d’un personatge.

Olatz Perez Garcia,
CAV

Webgrafia: 

BENALAL, Noah. El look de Bernie Sanders, “meme” y protagonista accidental de la investidura de Biden. Tendencias, RTVE 2021. [Consulta: 15 març, 2021.] <https://www.rtve.es/television/20210121/bernie-sanders-meme-investidura-joe-biden-manoplas-abrigo-historia-twitter-comprar-merchadising/2068301.shtml>

GONZÁLEZ, Alberto. La foto de Bernie Sanders: De meme a símbolo de la cultura de internet. VANDAL RANDOM, El Español, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://vandal.elespanol.com/reportaje/random-la-foto-de-bernie-sanders-de-meme-a-simbolo-de-la-cultura-de-internet>

EL PERIÓDICO. Bernie Sanders y sus manoplas, memes de la investidura de Biden. Internacional, El Periódico, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.elperiodico.com/es/internacional/20210121/bernie-sanders-memes-manoplas-investidura-biden-11468395>

BUSTOS, Fernando. El meme de Bernie Sanders representa nuestra visión del mundo tras un año de pandemia. Opinión, Washington Post, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.washingtonpost.com/es/post-opinion/2021/01/28/bernie-sanders-meme-foto-toma-posesion/>

20MINUTOS. Las manoplas de Bernie Sanders, que tienen su historia, se convierten en el mejor meme de la investidura de Biden. Gonzoo, 20 Minutos, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.20minutos.es/gonzoo/noticia/4551560/0/las-manoplas-de-bernie-sanders-que-tienen-su-historia-se-convierten-en-el-mejor-meme-de-la-investidura-de-biden/?autoref=true>

MARCA. Bernie Sanders: El meme del momento tras investidura de Biden. Actualidad, Marca, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.marca.com/claro-mx/trending/2021/01/25/600df758ca4741576f8b459e.html>

LABORDE, Antonia. El “meme” de Bernie Sanders, un negocio millonario. Internacional, El País, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://elpais.com/internacional/2021-01-28/el-meme-de-bernie-sanders-un-negocio-millonario.html>

La Vanguardia. El fenómeno viral “Bernie Sanders” ya tiene su propio merchandising. Moda, La Vanguardia, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.lavanguardia.com/de-moda/moda/20210125/6196838/fenomeno-viral-bernie-sanders-merchandising.html>

IVES, Mike & VICTOR, Daniel. Bernie Sanders, internet te ama. The New York Times, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.nytimes.com/es/2021/01/21/espanol/memes-sanders.html>

ALONSO, Luiki. La recopilación definitiva de memes del icónico Bernie Sanders. Estilo de Vida, Cultura Inquieta, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://culturainquieta.com/es/lifestyle/item/17723-la-recopilacion-definitiva-de-memes-del-iconico-bernie-sanders.html>

Wikipedia. Bernie Sanders. Enciclopèdia Wikipedia, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://es.wikipedia.org/wiki/Bernie_Sanders>

Wikipedia. Meme de los guantes de Bernie Sanders. Enciclopèdia Wikipedia, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://es.wikipedia.org/wiki/Meme_de_los_guantes_de_Bernie_Sanders>

KLICH, Tanya. Why The Bernie Sanders meme sweatshirt is this season’s best fashion statement and staple. Editor’s Pick, Forbes, 2021. [Consulta: 15 març, 2021] <https://www.forbes.com/sites/tanyaklich/2021/01/25/bernie-sanders-meme-sweatshirt-is-this-seasons-best-fashion-statement-and-staple/?sh=643452291c0d>