Definició

Figura 1. La multifunció d’un telèfon mòvil.

Els dispositius mòbils, també coneguts com computadores de mà o de butxaca, són totes aquelles màquines amb un tamany petit (fàcilment manipulables amb les mans) i programades per fer una funció específica, com mesurar l’hora, jugar a videojocs o permetre l’ús d’Internet, entre moltes altres funcionalitats. La gran característica que tenen en conjunt és la capacitat de tenir una memòria interna que permet que funcionin mitjançant processos automàtics. Els dispositius que més s’utilitzen en la nostra societat són els telèfons mòbils, rellotges digitals, videoconsoles portàtils i, en l’ambient laboral, els robots programats, tot i que hi ha una llarga llista d’objectes que comparteixen propietats semblants. Actualment, aquests objectes s’han tornat imprescindibles en totes les societats capitalistes i se’n fa un ús constant de molts d’ells en el nostre dia a dia. En el moment de l’exposició d’aquest tema, estarem rodejats de dues o tres desenes de dispositius mòbils, la qual cosa indica la seva omnipresència i la gran importància que tenen en aquest segle XXI.

Història

La història dels dispositius mòbils comença l’any 1973, any en el qual es va fer la primera trucada des d’un telèfon inalàmbric a un telèfon fixe. El creador d’aquest dispositiu sense cablejat va ser Martin Cooper, considerat el pare de la telefonia mòvil. un invent que va canviar per sempre el món de les comunicacions. En el seu moment, aquest objectes pesaven molt, eren molt grans i a més eren bastant cars degut a que no hi havia massa exemplars. A partir d’aquest moment, les innovacions respecte el primer telèfon han estat molt grans i en un periode de temps relativament curt.

Figura 2. Martin Cooper amb un dels primers telèfons de la història

Evolució

En un període de quasi cinquanta anys, els dispositius mòbils han patit una transformació enorme, ja que avui dia són radicalment diferents als primers exemplars. Per clarificar les transformacions més importants, mencionaré els canvis i innovacions segons la data en les quals es van presentar.

1974. Ex treballador de Martin Cooper presenta al món el primer telèfon mòvil, el Motorola DynaTAC, tot i que de manera conceptual.

1981: Primer ordinador portàtil, l’Epson HX-20.

1984. Motorola anuncia el Motorola DynaTAC, primer telèfon que es comercialitza al públic. Aquest dispositiu contenia un teclat bàsic, pantalla i una bateria amb només una hora de duració. Mesurava uns 33 centímetres i el seu pes era d’uns 800 grams. 5 anys més tard, la companyia va fer unes innovacions que permetien una ampliació de les seves funcions, a més d’una reducció en el pes.

1989: Apareix la Game Boy, mítica videconsola portàtil dels anys 90.

La Game Boy va provocar un esclat en el sector multimèdia. Petita, divertida i capaç de fer funcionar diversos jocs. Les seves ventes es van comptar en milions.

1990. Primers missatges de text, processadors de senyals digitals i d’alta tecnologia (xarxes iDEN, CDMA, GSM). Aquí comença la veritable revolució dels dispositius mòbils.

1993. IBM i BellSouth desenvolupen el primer telèfon intel·ligent, que contenia trucades de veu, agenda de direccions calculadora i pantalla tàctil.

1998. Apareix la prestigiosa companyia Nokia amb el seu Nokia 6160, un telèfon amb pantalla a color, antena i bateria recargable d’unes tres hores i mitja. Dispositiu més venut de la dècada dels 90.

2000. Era Smartphone. Càmeres integrades, Bluetooth, aparició de les xarxes 3G, Internet als telèfons i accés ràpid a correus electrònics, entre altres funcions. 2001 apareix la Microsoft Tablet PC

2002. Primer dispositiu Blackberry amb teclat QWERTY que es podia utilitzar per enviar i rebre missatges de text i correus. Apareix també el primer telèfon amb càmera integrada

2004. Razr presenta el telèfon ultra fi. Salt de qualitat en quant a estil i elegància, a més d’una evident reducció en el pres. 

2007. Revolució mundial. Presentació de l’Iphone, producte d’Steve Jobs. Dispositiu més elegant i luxós del mercat. Al 2009, Samsung treu el primer model al mercat, el Samsung Galaxy i7500. Guerra hegemònica entre ambdues marques fins el dia d’avui.

2010-2021: Avenços gegants en els dispositius. Telèfons amb processadors més ràpids, pantalles més grans però no més pesades, multifuncionalitats, vídeos en HD, bateria de major duració i moltes altres millores.

Aplicació dels dispositius mòbils en el periodisme

L’ordinador portàtil, l’eina clau del periodisme per la seva versatilitat i comoditat.

Per ser clars i concisos, el periodisme actual no s’entén sense els dispositius mòbils. Utilitzem els telèfons per fer trucades importants, buscar informació, publicar tweets sobre temes d’actualitat i infinitat de tasques més. En el periodisme esportiu, que és un tipus de periodisme que ens interessa a moltes persones de les que estem aquí presents, les xarxes socials juguen un paper molt important a l’hora de deixar que l’espectador pugui interactuar i opinar sobre els partits i els equips de futbol. Però no només en el periodisme esportiu, a qualsevol tipus de periodisme s’utilitzen camères i altres recursos per recopilar informació. Una informació que, cada cop, s’està digitalitzant més, i aquí és on entren els ordinadors portàtils, les tauletes i altres dispositius semblant. El periodisme d’avui en dia exigeix immediatesa i els dispositius moderns ens la donen. Tot i això, compte, perquè si el periodisme tradicional queda totalment obsolet i només es depén del periodisme digital podem caure en la infoxicació, que és bàsicament una sobrecàrrega d’informació que no podem arribar a assolir per la quantitat marejant de dades i noticies que tenim a disposició. Agilitat, multifunció, alta qualitat i senzillesa. Els dispositius mòvils han facilitat la vida als periodistes, ja que la informació s’extén molt més ràpid gràcies a Internet, però també han obert un món que és infinit i que, per tant, s’ha de saber què escrivim, com escrivim i d’on hem tret la informació que hem utilitzat per escriure.

Quin ús li donem als dispositius mòvils? L’objecte modern sense el qual ja no podem viure.

Dit això, hi ha una sèrie de punts claus que donen suport a l’utilització dels dispositius mòbils com a eina professional;

  1. Accés immediat a la informació: Els periodistes poden accedir ràpidament a notícies i esdeveniments en temps real mitjançant els seus dispositius mòbils. Això permet una cobertura immediata i una resposta ràpida davant d’esdeveniments d’actualitat.
  2. Captura d’imatges i vídeos: Els dispositius mòbils permeten als periodistes capturar imatges i vídeos de manera fàcil i immediata. Aquesta capacitat contribueix a enriquir les històries i proporciona una perspectiva visual als lectors o espectadors.
  3. Comunicació en temps real: Les xarxes socials i altres plataformes de comunicació permeten als periodistes comunicar-se en temps real amb el seu públic. Això facilita la difusió de notícies, la interacció amb els lectors i la creació de comunitats en línia.
  4. Plataformes de publicació mòbil: Hi ha una creixent tendència a consumir notícies a través de dispositius mòbils. Les aplicacions de notícies i les versions mòbils dels llocs web ofereixen als lectors una experiència més accessible i personalitzada.
  5. Desafiaments ètics i de privadesa: L’ús de dispositius mòbils en el periodisme també planteja desafiaments ètics, com ara la privadesa i l’autenticitat de la informació. És important que els periodistes segueixin pràctiques ètiques i verifiquin les fonts abans de difondre informació.
  6. Adaptació a nous formats narratius: Els dispositius mòbils han impulsat la innovació en els formats de presentació de la informació. Els periodistes han d’adaptar-se a nous estils narratius, com ara les històries d’Instagram o els vídeos verticals, per mantenir-se rellevants per a una audiència mòbil.
  7. Mobilitat i flexibilitat: Els periodistes poden treballar des de qualsevol lloc amb connexió a internet, permetent-los ser més flexibles i reactius davant de les notícies en temps real.

L’ús de dispositius mòbils en el periodisme ha proporcionat molts beneficis, però també planteja alguns perills. Aquí tens algunes reflexions sobre els perills dels mòbils en el periodisme en català:

  1. Desinformació i fake news: L’ús indiscriminat de dispositius mòbils pot facilitar la ràpida difusió de desinformació i notícies falses. Els periodistes han de ser conscients de la importància de verificar la informació abans de difondre-la per evitar contribuir a la desinformació.
  2. Violació de la privadesa: L’ús de dispositius mòbils per capturar imatges i vídeos pot conduir a la violació de la privadesa de les persones. Els periodistes han de ser conscients dels drets de privadesa i seguir les normes ètiques al capturar contingut amb els seus mòbils.
  3. Dependència de les fonts en línia: Els periodistes poden dependre excessivament de les fonts en línia i les xarxes socials per obtenir informació, el que podria afectar la qualitat i la veracitat de les notícies. És important diversificar les fonts i verificar la informació procedent de mòbils.
  4. Seguretat digital: La seguretat digital és una preocupació, ja que els dispositius mòbils poden ser vulnerables a atacs cibernètics. Els periodistes han de prendre mesures per protegir les seves dades i les fonts de les quals obtinguin informació sensible.
  5. Distraccions i manca de profunditat: L’ús excessiu de dispositius mòbils pot conduir a distraccions i a una manca de profunditat en la cobertura periodística. És important mantenir un equilibri i no caure en la trampa de la immediatesa a costa de la precisió i la profunditat.
  6. Amenaces a la seguretat personal: En algunes situacions, especialment en àrees conflictives, l’ús de dispositius mòbils pot posar en perill la seguretat personal dels periodistes, ja que poden ser identificats o vigilejats mentre realitzen la seva tasca.
  7. Problemes ètics en la captura d’imatges i vídeos: La captura d’imatges i vídeos amb dispositius mòbils pot plantejar problemes ètics, especialment en situacions sensibles o de crisi. Els periodistes han de ser conscients del seu impacte i considerar la dignitat de les persones involucrades.

És important que els professionals del periodisme siguin conscients d’aquests perills i prenguin mesures per abordar-los adequadament en el seu treball diari. La responsabilitat ètica i la consideració pels drets i la privadesa dels individus són claus en l’ús dels mòbils en el periodisme. Els dispositius mòbils han canviat la forma en què els periodistes recopilen, presenten i difonen les notícies. Tot i els beneficis, és important abordar els desafiaments ètics i de privadesa per mantenir la integritat del periodisme en l’era digital i no caure en la desinformació.

https://www.lavanguardia.com/vida/junior-report/20190614/462836800351/periodismo-movil-forma-diferente-contar-historias.html

https://twitter.com/TheHook_es/status/1498644582090919937?t=x8jThIop_rrF-DUlGoGDcA&s=19
https://twitter.com/entreperiodista/status/1100848219339325440?s=08

Webgrafia

Así es como puedes sacarle el máximo provecho a tus redes sociales. (s.f.). [Ilustración]. https://www.ceupe.com/blog/asi-puedes-sacarle-el-maximo-provecho-a-tus-redes-sociales.html

Banks, T. (2021, 30 julio). Historia y evolución del teléfono móvil. TecnoBreak. https://www.tecnobreak.com/historia-telefono-movil/

Calvo, L. (2020, 11 diciembre). ¿Qué es la infoxicación? Consejos para prevenir la enfermedad de la era digital. Garage. https://es.godaddy.com/blog/infoxicacion-causas-consecuencias/

Conoce las 10 mejores marcas de cámaras fotográficas. (2017). Workshopexperience. https://www.workshopexperience.com/marcas-de-camaras-fotograficas/

COOPER, Martin. (2020). Foro histórico de las telecomunicaciones. https://forohistorico.coit.es/index.php/personajes/personajes-internacionales/item/martin-cooper

El teléfono celular. Historia y evolución de los celulares. (s.f.) [Página web]. https://www.tecnologia-informatica.com/telefono-celular-historia-evolucion-celulares/

Garcia, T. (2018, 21 agosto). La Historia del Game Boy. NeoTeo. https://www.neoteo.com/la-historia-del-game-boy-15608/

Las mejores tablets baratas de 2021. (2021). [Fotografía]. https://www.pcworld.es/mejores-productos/tablets/las-mejores-tablet-baratas-3776505/

Los mejores smartwatch para todos los usuarios en 2021 (si pasas del nuevo Apple Watch). (2021). [Fotografía]. https://www.eldiario.es/consumoclaro/compra_maestra/mejores-smartwatch-usuarios-2021-si-pasas-nuevo-apple-watch_1_8157267.html

Martin Cooper, inventor del móvil, en una entrevista en la televisión norteamericana. (2010). [Fotografía]. https://www.xatakamovil.com/movil-y-sociedad/martin-cooper-inventor-del-movil-en-una-entrevista-en-la-television-norteamericana

Máster en Periodismo Digital + Técnico Experto en Medios de Comunicación 2.380,00€ 595,00€. (s.f.). [Fotografía]. https://ieperiodismo.com/producto/master-en-periodismo-digital-medios-comunicacion/

Nintendo Switch supera las ventas de PS Vita en Japón. (2018). [Ilustración]. https://as.com/meristation/2018/12/15/noticias/1544877489_634362.html

NOTICIASLos dispositivos móviles son una oportunidad para aumentar los ingresos empresariales. (2014). [Ilustración]. https://www.google.com/search?q=dispositivos+moviles&rlz=1C1CHBD_caES889ES889&sxsrf=AOaemvIkVnCAK5o2rZuRYgaUubal5H1AbA:1635804393062&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjasZSelvjzAhWxxIUKHYHKCtgQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1366&bih=625&dpr=1#imgrc=o9Z-bSNtW22kuM

Russo, M. (2021, 2 febrero). ¿Cuándo se inventó el primer ordenador? Info Computer. https://www.info-computer.com/blog/cuando-se-invento-el-primer-ordenador/

Shum, Y. M. (2021, 15 marzo). Situación Global Mobile 2020 – 5.190 millones de usuarios únicos. Yi Min Shum Xie. https://yiminshum.com/mobile-movil-app-2020/