Ingerir pastilles fins a tenir al·lucinacions o llimar-se les dents amb una llima d’ungles. Aquest són alguns dels reptes virals que circulen per Internet i que practiquen els joves d’arreu del món, posant en risc la seva salut, per tal de compartir el moment en xarxes socials com TikTok o YouTube.

Usuaris de Tik Tok realitzant resptes virals. Font: La Rioja (2021).

Arriscar la vida per un “like” s’ha convertit en tendència.

Els anomenats challenges, reptes virals, s’han convertit els autèntics protagonistes d’Internet. Podem trobar reptes solidaris, com per exemple l’Ice Bucket Challenge, d’altres més elaborats com el Mannequin Challenge, i d’altres que poden arribar a ser molt perillosos, arribant  a causar la mort o greus lesions en les persones que els practiquen.

En els últims anys, els reptes virals s’han convertit en un dels passatemps més populars entre adolescents, portant-los, en ocasions, a cometre accions absurdes i perilloses que posen en risc la seva salut amb  l’únic objectiu d’aconseguir popularitat mitjançant el botó “m’agrada”.  En aquest sentit, arriscar la vida per un “like” s’ha convertit en tendència pels joves d’avui en dia.

Quins són aquests reptes?

Hi ha una gran quantitat de reptes virals considerats com a perillosos i que poden comportar greus problemes de salut per a les persones que els realitzen. Aquests són alguns dels més populars entre les xarxes:

  • Blue Whale Challenge

Si pensem en reptes perillosos, Blue Whale o “La Ballena Azul”, com ho coneixem nosaltres, és un dels primers que se’ns ve al cap. El challenge consisteix a acceptar una sèrie de tasques donades per uns administradors i que els jugadors han de completar (generalment una al dia), algunes de les quals implicaven fer-se talls als braços.

El repte, creat per un noi rus de 21 anys, tenia com a propòsit netejar la societat, induint al suïcidi a qui el creador considerava com a “persones inútils a la vida”. Aquest joc macabre s’ha relacionat amb més de 130 casos de suïcidi.

En aquest sentit, el Blue Whale Challenge, va suposar un abans i un després en la consciència col·lectiva pel que fa a la perillositat dels reptes d’Internet. Tot i això, en els últims anys, s’han continuat creant jocs d’un estil similar com Momo o Jonathan Galindo, que també indueixen a les autolesions, a la violència i al suïcidi.

  • Benadryl Challenge

Aquest repte consisteix a ingerir una gran quantitat de pastilles Benadryl, un antihistamínic utilitzat per tractar al·lèrgies i constipats, amb l’objectiu d’arribar a tindre al·lucinacions i poder publicar les reaccions a les xarxes socials. El que fa accessible aquest challenge és el fet que el medicament es ven sense cap mena de recepta.

Repte Benadryl, molt viral a la plataforma Tik Tok. Font: La Razón de México (2020)

Diferents professionals i toxicòlegs han alertat que ingerir una gran quantitat de pastilles Benadryl pot causar diferents efectes secundaris, com ara confusió, visió borrosa, restrenyiment, incapacitat per orinar o coma i que, en els pitjors casos, pot causar convulsions i aturades cardíaques que acaben en mort. De fet, aquest repte es va emportar la vida de Chloe, una adolescent estatunidenca de 15 anys que va morir després d’intentar fer aquest perillós repte de TikTok.

L’empresa Johnson & Johnson, fabricant d’aquest antihistamínic, ha alertat els pares d’aquesta perillosa acció i els ha pregat que tinguin una cura especial.

  • “Killer Jump Trip Challenge”

El Killer Jump Trip Challenge, conegut a Espanya com a “rompe-bocas”, és un dels reptes perillosos més virals i que pot provocar importants lesions. El challenge consisteix en intentar tirar a terra a una persona per mitjà d’una traveta sense que aquesta s’assabenti i gravar-ho en vídeo. En molts casos, l’usuari a qui li fan la traveta no li dóna temps a parar el cop amb les mans, per la qual cosa cauen colpejant-se el cap o la cara.

A part de les nombroses lesions que ocasiona aquest challenge, el repte també va acabar en tragèdia per a dos joves de TikTok. Segons el diari The Mirror, una noia de 16 anys va morir al Brasil després que dos usuaris fessin el repte. A Manila, les Filipines, també va morir una adolescent de 16 anys després de ser víctima del repte.

  • Knock Out Challenge

Un altre dels reptes més perillosos és el Knock out Challenge, que consisteix en provocar un desmai intencionat i gravat. Per aconseguir aquest desmai artificial, la persona que el provoca ha d’arrimar a l’altra a una paret i fer pressió en el pit. Després d’uns segons la persona que està en la paret es desmaia per falta d’oxigen.

La perillositat d’aquest challenge és evident. Es crea una obstrucció ventricular en la persona, cosa que pot ocasionar la falta d’oxigen al cervell i pot provocar un infart cerebral. Dins dels danys també s’inclouen la pèrdua de la memòria a curt termini, convulsions, pèrdua de les funcions neurològiques, coma i, òbviament, la mort.

  • “Teeth-Filing Challenge”

Aquest absurd repte viral consisteix en llimar-se les dents amb una llima d’ungles amb l’objectiu de modelar casolanament la forma de les dents.

Usuaria @millenial_rdh llimant-se les dents. Font: Dazed.

Llimar-se les dents no és una pràctica inofensiva, els odontòlegs la utilitzen per a determinats casos com reduir l’amplada d’algunes peces dentals per guanyar espai entre elles i que quedi la dentadura correctament alineada. Cal tenir en compte que aquesta pràctica és irreversible per a l’esmalt i que eliminar l’esmalt suposa exposar la dent a més riscos de càries, o la mort completa de la dent. A més, si les dents es llimen massa, es poden produir infeccions i fractures de les dents, cosa que obligaria a realitzar una extracció i substituir-les per implants.

  • Throw It In The Air Challenge

En què consisteix? Doncs en un grup d’amics que han de formar un cercle i posar el mòbil a gravar al centre. Després, una de les persones que està involucrada ha de llançar un objecte a l’aire i esperar que la gravetat faci el seu treball i l’objecte caigui sobre una de les persones del cercle.

La perillositat d’aquest repte recau en l’envergadura i el pes dels objectes. Es llancen des de pilotes de bàsquet fins a una maleta, passant per escales portàtils o una cadira de rodes, objectes que poden crear greus contusions en les persones en les quals impacten.

  • Outlet Challenge

Consisteix en endollar un carregador i llançar una moneda en l’espai que hi ha entre l’endoll i la paret. En fer això, l’electricitat passa per la moneda i pot provocar espurnes en el mínim dels casos.

La perillositat d’aquest repte està en el fet que el curtcircuit podria provocar un incendi o la pèrdua de llum a tot el domicili. Fins i tot pot ser perillós per a les persones que són a prop de l’endoll. A l’escola Hansen (Massachusets, Estats Units) ja saben de les conseqüències d’aquest repte, ja que en intentar imitar el challenge van ocasionar el curtcircuit de vuit endolls, provocant un incendi que va obligar als estudiants i professors a evacuar les instal·lacions.

  • Cereal Challenge

A simple vista, el Cereal Challenge pot semblar un repte innocent, però la realitat és que pot ocasionar alguna tragèdia. Consisteix en tombar-se a terra i omplir-se la boca de llet amb cereals, sense empassar-los. Després, algú ha de prendre aquesta llet amb cereals fins que l’usuari que està estirat s’ennuega.

El Cereal Challenge suposa un gran perill d’asfíxia, sobretot quan els usuaris comencen a riure. A més, menjar de la boca d’una altra persona pot ocasionar infeccions.

Per què triomfen els reptes virals?

Els reptes virals circulen constantment per la xarxa. Es posen de moda unes setmanes, es propaguen per tot el planeta a través de les xarxes socials i desapareixen igual que van aparèixer deixant al seu pas un nombre enorme de víctimes arreu del món.

Nens utilitzant el mòbil. Font: SecureKids (2020)

Segons Healthy Children, els reptes virals tenen tant d’èxit entre els adolescents perquè el seu cervell encara està en desenvolupament, cosa que els fa ser més impulsius provocant que actuïn sense tenir-ne en compte les conseqüències. A més, les xarxes socials i la dictadura del like indueix els joves a actuar així per sentir-se acceptats pels altres sense pensar en el perill que pot ocasionar per a les seves vides. Aquest sentiment de pertinença al grup i popularitat és el principal motiu que indueix als menors a incórrer en aquestes pràctiques tan perilloses.

Conseqüències legals

Segons informa El País, els promotors de reptes o jocs extrems que incitin als participants a treure’s la vida poden ser castigats per inducció al suïcidi, sempre que aquest resultat sigui intencionat. Després d’una reforma recent, la llei castiga fins i tot amb tres anys de presó els qui fomentin o incitin intencionadament a l’autolesió o promoguin deliberadament trastorns alimentaris entre menors o discapacitats.

L’advocat Lightowler-Stahlberg explica que la participació de menors en desafiaments agreuja l’assumpte, ja que quan qui accepta el repte és més gran, la responsabilitat penal de l’hipotètic provocador o inductor queda exclosa, generalment, per l’autoposada en perill en què es col·loca la pròpia víctima. És a dir, es presumeix que ha decidit lliurement sotmetre’s al risc que comporta la prova i n’assumeix les conseqüències. Tot i això, l’acceptació no es considera vàlida quan qui es lesiona encara no ha complert els 18 anys.

Webgrafia

20 Minutos. (2020). ¿Qué es el Benadryl Challenge? Recuperat el 30 de març de 2022 de https://www.20minutos.es/gonzoo/noticia/4366033/0/que-es-benadryl-challenge/#:~:text=El%20Benadryl%20Challenge%20consiste%20en,reacciones%20en%20la%20red%20social.

Alfredo. (2021). Limarse los dientes, el último reto viral de la red social Tik Tok. Clinicadentaldraparici.co. Recuperat el 30 de març de 2022 de https://clinicadentaldraparicio.com/limarse-los-dientes-el-ultimo-reto-viral-de-la-red-social-tik-tok/

Chicarro,R. (2020). 10 RETOS ABSURDOS Y PELIGROSOS DE TIKTOK PARA PERDER LA FE EN LA RAZA HUMANA. Tuexperto.com. Recuperat el 29 de març de 2022, de https://www.tuexperto.com/2020/09/07/10-retos-absurdos-y-peligrosos-de-tiktok-para-perder-la-fe-en-la-raza-humana/

Esteban,P. (2021). El peligro de los retos virales de TikTok y sus límites legales. El País. Recuperat el 30 de març de 2022, de https://elpais.com/economia/2021-08-25/el-peligro-de-los-retos-virales-de-tiktok-y-sus-limites-legales.html

Gaptain. (2021). Retos virales en redes sociales, uno de los mayores peligros en internet para niños, niñas y adolescentes. Recuperat el 30 de març de 2022 de https://gaptain.com/blog/retos-virales-peligros-en-internet/

Informativos Tele5. (2019). Los 10 retos virales más peligrosos. Tele5. Recuperat el 29 de març de 2022 https://www.telecinco.es/informativos/sociedad/diez-retos-virales-peligrosos-famosos-internet_0_2735775060.html

Wikipedia. Ballena Azul. Recuperat el 30 de març de 2022 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ballena_azul_(juego)