La intel·ligència artificial és la revolució més important de la tecnologia des de la invenció de la informàtica. La IA ho canviarà tot, encara que no tenim clar ni quan, ni com. Tot el món parla sobre ella, però molts pocs saben realment com funciona, i el que pot arribar a fer. Aquesta és la paradoxa de la intel·ligència artificial.
Definició
No hi ha una definició acceptada per tots els experts del que significa la intel·ligència artificial. Primer, perquè és una ciència força nova, canviant i experimental. I segon, perquè ni tan sols podem definir amb exactitud què és la intel·ligència humana…
No obstant, la forma més correcte de definir-la , seria dient: “La intel·ligència artificial és l’intent de imitar la intel·ligència humana fent servir un robot o un software, per tal de realitzar diverses tasques.“
Història
El concepte d’intel·ligència artificial sorgeix a la dècada del 1940 a partir de diversos treballs publicats per científics. Aquests treballs van passar desapercebuts i no va ser fins la dècada del 1950 quan un treball del matemàtic britànic, Alan Turing, va aconseguir obrir una nova disciplina dins de les ciències de la comunicació.
La història d’Alan Turing, el pioner de la intel·ligència artificial
Tot i donar-se a conèixer a mitjans del segle XX, el concepte d’intel·ligència artificial està format per altres idees essencials com la lògica i els algoritmes dels grecs o les matemàtiques àrabs.
Uns anys més tard, a la dècada del 1970, va aparèixer Marvin Lee Minsky, considerat per molts com el pare de la intel·ligència artificial.
Diferents tipus d’intel·ligència artificial
Un dels motius pels quals la IA no té una definició exacta, és perquè aquesta es pot ramificar i classificar en diferents tipus. Això ho van descobrir el 2009 Stuart Russell i Peter Norvig, dos científics informàtics americans, que van diferenciar quatre tipus d’intel·ligència artificial:
- SISTEMA EXPERT: És la IA que intenta emular un expert humà en una determinada matèria. Des d’un treballador del servei tècnic a un recepcionista, un cinèfil o un economista.
- APRENENTATGE AUTOMÀTIC: L’aprenentatge automàtic o aprenentatge de màquines és la capacitat que té una IA, un programari o un robot per aprendre pel seu compte.
- XARXES NEURONALS: Davant d’altres sistemes que imiten el comportament del cervell humà, les xarxes neuronals intenten copiar el comportament de les neurones, és a dir, les cèl·lules nervioses que transmeten i processen informació en el cervell.
- APRENENTATGE PROFUND: L’aprenentatge profund fa servir xarxes neuronals per aprendre, fent servir capes d’informació cada vegada més abstractes, com fem els humans.
Què és capaç de fer la IA?
La intel·ligència artificial simula i imita el comportament dels humans, i les seves possibilitats són infinites. Depèn de com entrenis a la IA, aquesta pot ser capaç de realitzar una infinitat de funcions com per exemple: atendre un servei d’atenció al client, xatejar per una xarxa social, conduir un cotxe autònom o preveure el moviment del preu de les accions de la Borsa.
La IA també té la capacitat de recrear imatges si se li dona diversos estímuls.
És realment perillosa la IA?
La intel·ligència artificial és una eina molt poderosa que pot portar molts beneficis a la societat, com ara l’automatització de tasques repetitives, el diagnòstic mèdic precís, la personalització de la publicitat i la reducció del temps d’espera a les crides d’atenció al client. Tot i això, també pot presentar desafiaments i preocupacions importants.
Aquesta tecnologia també té la capacitat de fer accions poc ètiques, un exemple seria el Deepfake, que es basa en la falsificació de vídeos a través del canvi del rostre de les persones o la manipulació dels llavis per fer dir coses falses al personatge del vídeo. Obtenint com a resultat un vídeo molt realista tot i ser fals.
La IA pot arribar a convertir-se en una eina molt perillosa, de fet, a principis de 2019 la companyia OpenAI, va decidir no ofereixer al públic el seu nou generador de text amb intel·ligència artificial, ja que s’havien adonat que la IA havia après pel seu compte a a creat fake news, i la consideraven massa perillosa.
Grans magnats de la tecnologia en l’actualitat, com l’empresari Elon Musk, ja han advertit en més d’una vegada que ens hauria de preocupar alguns aspectes de la IA, i hauriem d’aprendre realment quines limitacions té i fins a on pot arribar.
Webgrafia
- Inteligencia artificial: qué es, cómo funciona y para qué se utiliza en la actualidad. ComputerHoy https://computerhoy.com/reportajes/tecnologia/inteligencia-artificial-469917#tipos
- Inteligencia artificial: definición, historia, uos, peligros. DataScientist https://datascientest.com/es/inteligencia-artificial-definicion
- ¿Qué es el deepfake?. SEON https://seon.io/es/recursos/glosario/deepfake/
- Hay más de una inteligencia artificial. Blog Orange. https://blog.orange.es/consejos-y-trucos/tipos-inteligencia-artificial/
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.