La Web és una xarxa creada el 12 de març de 1983 per Tim Berneers-Lee amb una intencionalitat purament cinetífica i actualment la utilitzem milions de persones, també s’ha convertit en una xarxa sobre la qual fer Periodisme

Què és la web?

La Web (acrònim anglès provinent de World Wide Web) és una xarxa que consisteix en un sistema d’hipertexts interconnectats entre sí i als quals pots tenir accés mitjançant una connexió a Internet i un navegador.

Segons Joan Campás (2005), l’hipertext és una nova manera d’estructurar la informació, una forma d’escriure. Funciona associant conceptes, com la memòria humana. El lector salta d’un lloc a un altre segons el contingut que ell busca. El funcionament de l’hipertext és semblant al d’una enciclopèdia, però amb un procés molt més ràpid i eficaç.

Al web hi ha un protocol d’interferència hipertext (HTTP) relacionat amb el navegador i els HTML per organitzar les estructures de la informació i del contingut. A més, hi ha l’URL o URI que és el contingut dels enllaços. Ex: https://www.uvic.cat/

Com i quan va aparèixer?

Tim Berners Lee va ser el pare fundador del què es coneix actualment com a web. Va ser el 12 de març 1989 mentre treballava en el CERN (Laboratori Europeu de Física de Partícules )  a Ginebra. El científic britànic buscava una forma de compartir la informació i els documents d’una manera més eficaç i ràpida entre els 10.000 científics que treballaven en la institució. Així va néixer la idea del sistema hipertextual connectat a internet.

El 23 d’agost del 1991, Berners-Lee va presentar públicament el primer servidor web i el primer client web, que permetien accedir i visualitzar documents a través d’URL. Aquest dia va quedar gravat com el Dia de l’Internauta. Els documents eren les anomenades pàgines web i estaven escrits amb el llenguatge HTML.

Galeria de fotos extretes de House of Switzerland, BBVA Mindest, Neowin i The Guardian

El primer gran navegador de la història va ser el Netscape Navigator de 1994 (l’aspecte es mostar en la galeria de salt). Aquest navegador va obrir les portes a la web al públic general i a altres empreses per obrir el seu propi navegador. Immediatament, Microsoft va llançar al mercat el seu famós Internet Explorer, que s’ha convertit amb el navegador més utilitzat de la història. Aquests navegadors facilitaven la navegació i la visualització del contingut web.

Així funcionava el primer navegador de la història
Font: Web Design Museum

Les diferents versions del web

Web 1.0

Apareix el 1989 com una eina utilitzada per experts. En aquesta etapa els navegadors eren només de text (ELISA) i, tot i que eren molt simples, gaudien d’una gran rapidesa. El web 1.0 millora amb l’aparició de l’HTML, que donava el contingut amb millors estructures i més atractives a l’hora de llegir. Tot i això, l’usuari encara no podia interactuar i la web era com un llibre on buscar i llegir informació.

Funcionament de la Web 1.0 de Berners-Lee de 1989. Font: Haz historia

Web 2.0

Sorgeix el 2004. Aquesta versió facilita la interactivitat entre usuaris, que es reflecteix sobretot en l’ús de xarxes socials. L’usuari té més poder al web que mai, ja que ara té la capacitat d’expressar-se lliurement i de ser escoltat. Ara l’usuari pot crear el contingut i no limitar-se a accedir a la informació dels experts (web 1.0).

Funcionament web 2.0 2004. Font: haz historia

Web 3.0

Apareix el 2010. Es basa en la descentralització del contingut, la rapidesa amb la qual pots interactuar amb els altres usuaris i la millor personalització del web segons el consumidor. Apareix la cerca per paraules claus. Les webs estan relacionades de forma semàntica. És a dir, la web és una xarxa de dades relacionades amb un sentit coherent.

Funcionament de la web 3.0

Web 4.0?

El concepte és esmentat per primer cop el 2016, però encara s’està implementant. La quarta versió de la WWW es basa en la incorporació de la intel·ligència artificial per potenciar la web semàntica creada a la versió anterior. La cerca per veu, l’assistent web personalitzat o el “web vestible” són alguns dels avenços que proporciona l’última versió.

El web s’ha adaptat a les xarxes socials?

Actualment, les pàgines web s’han hagut d’adaptar a l’aparició del gegant de les Xarxes socials. Els propis propietaris de cada pàgina web saben que competir amb l’eina de comunicar-nos a l’actualitat és impossible. És per això que els webs complementen o s’ajuden del contingut que hi ha a les xarxes.

Gràcies a la capacitat d’adaptabilitat que té un web no ha arribat a desparèixer. Les pàgines web tenen moltes funcions que les xarxes socials no poden tenir. Per posar un exemple periodístic, cada diari té la seva propia pàgina web, ja sigui per informar-se a través d’ella, promocionar la venta dels diaris en paper o donar visibilitat a les seves pròpies xarxes socials. 

Ex: La Vanguardia

La web i el periodimse

El periodisme digital

Des del boom de les pàgines web al principi del segle XXI, el periodisme i els mitjans de comunicació s’han hagut d’adaptar a aquesta nova forma de mostrar la informació. Molts experts parlen que la web i Internet han creat una nova manera de fer periodisme: el periodisme digital. Aquest nou periodisme es caracteritza per:

Font pròpia

Globalització mundial dels mitjans

Tothom des del telèfon mòbil o des de l’ordinador al despatx de la seva casa pot accedir a qualsevol informació de qualsevol indret del món. Gràcies al web, tu pots estar a tots els llocs del món i llegir la web del diari local o mirar el telenotícies del canal autonòmic a través de la seva web. L’Internet i les pàgines web han aconseguit que el periodisme local s’extengui arreu del món i es globalitzi.

Els mitjans digitals

Els mitjans tradicionals s’han hagut d’adaptar a les noves tendències web per seguir existint. Però també s’han creat mitjans de comunicació exclusivament digitals, on la web és l’únic lloc on informen el seu públic. A Espanya en tenim una gran quantitat. Destaquen El Confidencial i eldiario.es a Espanya, i a Catalunya el Nació Digital i Vilaweb.

Presentació pwp

Webgrafia

¿Qué es la World Wide Web? – concepto, importancia y más. (s. f.). Concepto.

https://concepto.de/www/

Diccionari de la llengua catalana. (s. f.-b). https://dlc.iec.cat/Results?DecEntradaText=web&AllInfoMorf=False&OperEntrada=0&OperDef=0&OperEx=0&OperSubEntrada=0&OperAreaTematica=0&InfoMorfType=0&OperCatGram=False&AccentSen=False&CurrentPage=0&refineSearch=0&Actualitzacions=False

Campàs, J. (2005). L’hipertext. Editorial UOC.

Blasco, R. (2023, 21 febrero). Qué es un hipertexto Y ejemplos. unprofesor.comhttps://www.unprofesor.com/lengua-espanola/que-es-un-hipertexto-y-ejemplos-5866.html

Ridge, B. V. (2023, 20 agosto). El origen de la web: una mirada histórica a su evolución y desarrollo. MEDIUM Multimedia Agencia de Marketing Digital. https://www.mediummultimedia.com/web/cual-es-el-origen-de-la-web/

BBC News Mundo. (2019, 12 marzo). 30 años de la World Wide Web: ¿Cuál fue la primera página web de la historia y para qué servía? BBC News Mundohttps://www.bbc.com/mundo/noticias-47524843

HostingPlus. (2020, 18 junio). Evolución de la web a lo largo del tiempo: Web 1.0, 2.0, 3.0 y 4.0 | Blog | Hosting Plus España. Hosting Plus.

https://www.hostingplus.com.es/blog/evolucion-de-la-web-a-lo-largo-del-tiempo-web-1-0-2-0-3-0-y-4-0/

Burdova, C. (2023, 12 abril). ¿Qué es la web 3.0 (definición de Web3)? ¿Qué es la Web 3.0 (definición de Web3)? https://www.avast.com/es-es/c-web-3-0

¿Qué es la web 4.0 y por qué debes estar preparado para lo que se viene? | Conexión ESAN. (s. f.). https://www.esan.edu.pe/conexion-esan/que-es-la-web-40-y-por-que-debes-estar-preparado-para-lo-que-se-viene

CSS: Cascading Style Sheets | MDN. (2023, 22 julio). https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS

Euroinnova Business School. (2023, 26 octubre). After effects onlinehttps://www.euroinnova.edu.es/blog/que-es-el-periodismo-digital

¿Qué es el periodismo digital? | FUDE. (s. f.). https://www.educativo.net/articulos/que-es-el-periodismo-digital-784.html

La imatge destacada ha estat generada per la IA Wepik