David Broncano està consolidat com un dels presentadors i humoristes més destacats de la televisió espanyola. El seu èxit professional, evidenciat per la capacitat de crear programes a la seva mida, i comptar amb la companyia d’amics i col·laboradors afins, és un clar reflex de la seva fama en el món mediàtic.
Cada matinada de dilluns a dijous puja les escales del Teatro Príncipe Gran Vía, (abans estava al Teatro Arlequín per presentar ‘La Resistencia’. Allà, gaudeix de la companyia de diferents convidats i la interacció entre el presentador i el protagonista genera un clima distès per a l’espectador.
Sense cap mena de dubte, gràcies al programa que presenta i dirigeix des del 2018 ha aconseguit brillar definitivament i fer que a totes les cases se sàpiga qui és el jove presentador del ‘Late Night’ més vist pels joves del país. Però, quin ha sigut el camí que ha portat a aquest jove humorista nascut a Santiago de Compostela a convertir-se en un dels còmics més destacats d’Espanya?
La seva joventut que ningú coneix
Tot i les seves arrels gallegues, des de petit va viure a la localitat d’Orcera, a la província de Jaén, fins que es va mudar a Madrid per estudiar Informàtica a la Universitat Complutense de Madrid i, tot i que, els seus estudis universitaris apuntaven cap a un altre àmbit professional, aviat es va desviar cap a un altre rumb en començar a treballar per agències de publicitat i de la comunicació. Aquest primer canvi de direcció ja podia fer intuir que el seu destí estaria allunyat del món dels ordinadors i que es dirigia més aviat al món de les càmeres on demostraria el seu talent i versatilitat per l’art de la comèdia.
Però, sorprenentment, la primera aparició a la televisió del ara presentador de ‘La Resistencia’ no té res a veure amb el món de la comèdia. Només tenia 19 anys i no es desenvolupava amb la facilitat que ho fa ara. Aquest debut davant les càmeres al 10 de febrer de 2006, quan va participar al programa ‘Metro a Metro’ de ‘Telemadrid’ presentat per Javier Capitán.
El programa era un concurs que desafiava els coneixements dels participants sobre el transport públic de la Comunitat de Madrid i, tot i que d’ambició i il·lusió anava sobrat, els nervis el van trair i no va poder aconseguir emportar-se el premi a casa. Ell mateix, recordaria el seu pas per aquest divertit concurs quan va participar a la versió per a famosos del mític programa ‘¿Quién quiere ser millonario?’, “Juro que va ser un trauma, em va guanyar un avi”, va declarar en to d’humor.
Encara que en aquella ocasió no va poder ser, sembla que el món de l’espectacle el va seduir, ja que poc temps després trobaria en els escenaris de ‘Paramount Comedy’ el seu lloc ideal per començar la seva trajectòria triomfal a la televisió. A través del programa ‘Nuevos Cómicos’, va començar a realitzar alguns dels seus primer monòlegs on ja es veia el seu particular sentit de l’humor. Allà va poder demostrar tot el potencial que tenia deixant clar al món que en el món de la comèdia és on faria carrera.
A partir d’aquell moment, la seva trajectòria es va catapultar exponencialment i va participar en programes de televisió de gran èxit a nivell estatal, com ‘Ilustres Ignorantes’ o ‘El Club de la comedia’ i programes de ràdio com ‘No somos nadie’, ‘Hoy por hoy’ o ‘A vivir que son dos días’ però ‘La vida moderna’ va ser el seu vertader punt d’inflexió en la seva carrera.
El primer boom, La vida moderna
David Broncano va començar a dirigir i presentar ‘La vida moderna‘ juntament amb els humoristes Quequé i Ignatius com a co-presentadors, com un programa de ràdio que s’havia d’emetre només durant l’estiu del 2014 a la Cadena SER. El programa, després d’un gran èxit estival, sobretot a la plataforma de Youtube, va passar a ser un programa setmanal durant la resta de la temporada. El setembre de 2016, es va situar com un programa diari de la cadena i mantenint una duració de 30 minuts en antena i extenent-se a quasi una hora al canal de Youtube, on realment va causar sensació.
Tot i que la intenció original era simplement fer humor sobre els contrastos entre el món rural i les noves tecnologies, els tres integrants del programa van revolucionar el format de la ràdio en espanyol fins aquell moment, gràcies a l’atreviment per revolucionar l’humor i la forma d’utilitzar les diferents plataformes per arribar a l’audiència, fent un programa multiplataforma on el mateix públic presencial a l’estudi s’aprofitava del fet que fos un programa gravat per mostrar els seus missatges durant l’emissió del programa.
El projecte radiofònic liderat pel d’Orcera, va tenir tant èxit que es va emetre durant 8 temporades i tal va ser la revolució i l’estima pel projecte per part del seu públic, que en un dels programes més memorables de la seva història, van anar a un poble perdut a prop de Madrid i més de 100 persones es van presentar i van decidir fundar un país inventat, ‘Moderdonia’, juntament amb els tres protagonistes del programa.
Un dels moments mítics d’aquest país inventat va ser quan Víctor Orta, director esportiu del Sevilla, va sorprendre al celebrar l’ascens, del club pel qual treballava en aquell moment, el Leeds, onejant la bandera de Moderdonia, ja que per ell ‘La Vida Moderna’ representava uns valors que casaven amb el seu esperít i forma de ser. “Moltes vegades hi ha gent que t’ajuda a la vida sense tu saber-ho. Pot ser que tinguis un mal dia, has perdut un partit, et poses un pòdcast i t’alegra, et millora. ‘La Vida Moderna’ sempre millorava la meva vida” va declarar a una entrevista al diari esportiu sevillà “Estadio Deportivo”.
Durant aquell període, Broncano va conduir aquell espai compaginant-ho amb “Loco Mundo“, primer com a col·laborador i després com a presentador, i amb el programa dirigit i presentat per Andreu Buenafuente, ‘Late Motiv’. Ambdós programes van ser emesos per la plataforma de pagament ‘Movistar Plus’ i co-produïts juntament amb la productora ‘El Terrat’, d’Andreu Buenafuente. I és que, l’humorista català ha suposat un far per a la trajectoria de Broncano dintre del món de la televisió.
Buenafuente, el seu pare televisiu
Dintre del fascinant univers de la comèdia espanyola, el nom d’Andreu Buenafuente ressona no només com un referent, sinó com un mentor i una via de promoció per a molts joves còmics que han sortit de la seva “cantera”. Noms com el de ‘Miguel Maldonado‘, ‘Eva Soriano‘ o ‘David Suárez‘ han acabat de fer un pas endavant en les seves carreres i fer-se un nom en la indústria gràcies als espais que ofereix el de Reus, tant a través de la seva productora, com als ‘Late Shows’ que ha anat presentant al llarg de la seva carrera.
La connexió entre Buenafuente i Broncano va més enllà de l’àmbit professional, és una relació de mentor-alumne que ha permès al d’Orcera créixer en el competitiu món de l’entreteniment.
Ara és la cara més visible del programa d’èxit ‘La Resistencia’ on se n’omple d’orgull de no preparar-se les entrevistes i aconsegueix que tots els convidats li segueixin el joc i que depèn en gran part de l’habilitat que té Broncano per a la comèdia. Però, sens dubte, la figura del còmic català ha sigut clau per guiar-lo en el seu ascens al cim de la comèdia espanyola. A part, la ‘Resistencia’ també és un producte de la productora d’audiovisual del de Reus.
Les seves polèmiques més sonades
Malgrat el seu èxit irrefutable dintre de l’audiovisual, Broncano no ha pogut escapar de grans polèmiques tot i que és fàcil d’entendre, ja que forma part del món de l’humor.
La primera controvèrsia que va envoltar David Broncano va arribar poc després de la seva entrada al món televisiu. Durant el Mundial de Sud-àfrica del 2010, va participar en un gag al programa ‘UAU!’, presentat per Santi Millán. Amb l’arribada del partit entre Espanya i Paraguai, van decidir realitzar un vídeo en què Broncano es feia passar per una nena paraguaiana, demanant d’una manera peculiar als jugadors espanyols que es deixessin guanyar.
“Ara els espanyols ens volen guanyar, és que no en van tenir prou? Van venir aquí a robar l’or i les patates. El meu besavi va ser violat per Hernán Cortés, senyors! La meva família ha hagut de vendre la llama i el manatí, i vendre el metre quadrat del camp de cafè només perquè jo pugui tenir una samarreta de la selecció paraguaiana de futbol. En les vostres mans hi ha la mort de milions de nenes paraguaianes”, van ser algunes de les seves paraules.
Aquest vídeo va provocar les crítiques del país llatinoamericà, fins i tot l’ambaixador d’Espanya a Paraguai es va veure obligat a demanar disculpes per alleujar la crisi desencadenada entre ambdós països.
No ha estat l’única polèmica que ha protagonitzat per motius similars relacionats amb l’humor negre que, de vegades, utilitza a les seves intervencions. En una altra ocasió, va ser un acudit relacionat amb la violència policial i la mort de George Floyd el que va generar una onada de crítiques cap al presentador.
WEBGRAFIA
Wikipedia. (2024, 12 de març). David Broncano. Wikipedia.
Martin, A. (2021). Así fueron los inicios de David Broncano: de aquel desconocido en un concurso de Telemadrid a ganar dos Premio Ondas. 20 minutos.
Gutiérrez, I. (2023). Los inicios de Broncano antes de triunfar en radio y tele: perder en un concurso le dejó traumatizado. Divinity.
Sense autor. (2019) ¿Quién es David Broncano? El hombre del que todo el mundo habla y al que nadie le pregunta. El Mundo.
Sense autor. (2022). ‘La vida moderna’ dice adiós tras 1.000 programas y 8 temporadas de éxito: “Nos da tristeza, pero este es el último”. Cadena SER.
Sánchez, M. (2020). Víctor Orta: “Moderdonia homenajea a quien me alegró en los malos momentos”. Estadio Deportivo.
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.