Per conèixer els orígens de la ràdio clica aquí.

Infografía-RadioEvolució gráfica:

95459-004-7DEC0D53  philips tube radio_1 l_12231237    sacoloco2231

education-podcasts

 

La ràdio sempre ha presentat una particularitat que la fa única. Es necessita molt poca inversió per aconseguir una ràdio i a més a més ens transmet informació momentània. Si succeeix un fet a les 3h de la tarda a les 15:05 la ràdio ja ens informa sobre el que ha passat. En canvi els altres mitjans (excloem les xarxes socials), tenen una reacció més lenta a la realitat. Els diaris només es publiquen un cop al dia, per tant la informació no la sabríem fins l’endemà. La televisió en canvi suposa una gran inversió econòmica per part de l’espectador i la capacitat de reacció és més lenta que la ràdio (per la gran quantitat de mitjans tècnics que necessiten). Mentre que la ràdio amb una gravadora i només una persona ja en tenim suficient per explicar al món el que ha passat.

La ràdio no ha mort. La ràdio s’ha adaptat als nous temps. L’aparició d’un nou mitjà no ha comportat que els altres desapareguessin, per tant es complicat que Internet acabi amb tots els mitjans i les seves formes tradicionals. Simplement Internet dóna llibertat a la ràdio i els seus oients. És possible que en aquest món tan global i digital, la ràdio tradicional (l’aparell en si) s’acabi transformant, perquè ja no serà necessari un aparell gran, tot i que la ràdio no desapareixerà mai. Les ràdios online s’estan consolidant gràcies a la marca de les ràdios tradicionals que porten mols anys en antena lluitant per formar part de la vida dels seus oients.

taula_radio_online

Imatge extreta de: La ciberradio. Nueva alternativa de futuro para a radio.

Els podcasts (exemples) són arxius sonors, que han revolucionat la ràdio tradicional, que es distribueixen per Internet. En el seu  contingut hi podem trobar  programes de ràdio de qualsevol gènere. Per tant, els podcasts es poden escoltar online i alhora es poden descarregar, i escoltar-los al moment que l’oient desitgi. Majoritàriament els programes de ràdio s’emeten per ones (manera tradicional), tanmateix un cop emesos, se’n tallen parts i es converteixen en MP3, tot creant els podcasts. Posteriorment es pengen a la xarxa perquè la gent en pugui fer l’ús que vulgui. De les 25 pàgines web més visitades a tot l’Estat Espanyol 4 són emissores de ràdio: Los 40 principalesEuropa FMCadena Ser y Onda Cero, on hi podem trobar podcasts dels seus programes.

Com funcionen les ràdios a la xarxa?

Les emissores tradicionals funcionen de dues maneres:

  • En primer lloc a través de l’Streaming en format MP3. S’envien els fitxers (amb el contingut del programa) del programa en format mp3 i comprimits a través d’una connexió TCP/IP. L’oient que està connectat a la pàgina web pot escoltar el programa que s’emet per la ràdio tradicional amb només 2 segons de delay.
  • En segon lloc a partir dels podcasts, Un cop emès el programa per la via tradicional, un encarregat del programa n’edita els talls i els penja a la web del programa perquè tothom els pugui escoltar en funció de les seves disponibilitats.

Els programes ja pensat per ser online:

  • Els locutors graven el programa o continguts i els pengen a la xarxa. Poden penjar tot el contingut sencer en un podcast, o crear-ne varis (respectant les seccions del programa).

Els podcasts són el futur de la ràdio:

  1. Estan penjat a la xarxa, fet que cadascú pot triar quan els vol escoltar.

A l’estar penjats a la xarxa:

1.1) Es poden descarregar, emmagatzemar i escoltar des del dispositiu (adequat per fer-ho) que els oients vulguin.

1.2) La ràdio obté una altra dimensió, ja no només s’escolta sinó que també es veu. Els oients han d’interaccionar amb una pantalla.

  1. Els podcasts estan dividits per seccions. Per tant només escoltem allò que realment ens interessa. (És un fet rellevant per la ràdio ja que s’adapten a la fragmentació d’audiències).
  2. Facilitat per escoltar programes de ràdio de tot el món. Amb les ràdios tradicionals ens és impossible sintonitzar la ràdio de Manchester, en canvi per Internet de seguida la podem localitzar.
  3. Creació de programes nous allunyats dels habituals (noticies i magazines). Moltes ràdios online només es distribueixen d’aquesta manera. Per tant tenen més llibertat per crear continguts; programes de contes infantils, programes d’àmbit local etc.

Imatge extreta de: La ciberradio. Nueva alternativa de futuro para a radio.

De la radio convencional a la ciberradio

A partir dels anys 90, amb el canvi de la tecnologia analògica a la digital les emissores de ràdio van iniciar un procés de canvi. Aquest canvi va afectar a les diferents besants de la ràdio, des de la producció, passant per la difusió fins al tipus de recepció per part de l’usuari. Per tant la forma de consumir ràdio també va canviar amb la creació de noves plataformes de difusió que van ampliar les possibilitats de la ràdio, tant l’oferta de programes com la seva relació amb l’audiència. Per tant podem afirmar que estem parlant de la ràdio 3.0 perquè aquest meravellós invent ha patit dues gran evolucions. De la ràdio 1.0, considerada la ràdio tradicional que es basava en la lectura de diaris i difusió de notícies, a la ràdio 2.0 amb l’especialització dels continguts i amb l’aparició de la fragmentació de les audiència i posteriorment la ràdio 3.0 amb molta més llibertat de creació gràcies a Internet.                  

Ràdio per Internet 

Es pot dir que neix com a resposta d’una demanda social. Els éssers humans del s. XXI tenim la necessitat de fer el que volem, quan volem i ràpid. Per tant la concepció de la ràdio (un programa a la hora X) no era factible. El millor espai per produir el canvi era a la xarxa.   D’aquesta manera es pot acontentar a tota l’audiència (molt fragmentada) ja que el mitjà afavoreix a la creació de continguts nous i aboleix l’horari d’emissió ja que tot el que es penja a la xarxa s’hi queda de forma permanent. Sorgeixen noves plataformes que també incorporen les veu. Per exemple:

  • Audioblog,
  • Radioblogs,
  • Wikipedia sonora.

Que han contribuït a crear noves formes narratives. Al mateix temps la ràdio online ha descobert noves possibilitats expressives i s’ha adaptat a la nova narrativa, de la mateixa manera que la radio 2.0 es va allunyar de la ràdio 1.0 al deixar de ser un mitjà que llegia la premsa escrita (va ser en aquest moment quan va néixer el que coneixem per llenguatge radiofònic). La ràdio online és emissió continuada de la programació convencional de diverses cadenes AM y FM, subjectes a la temporalitat a la que hem d’afegir un so per contextualitzar (atenció és ràdio per internet) i un seguit d’imatges o text. Ja que segurament aquest enllaç estarà a la pàgina web.

Qui escolta la ràdio per Internet?

Majoritàriament la ràdio tradicional s’escolta en els desplaçaments ens automòbil. Més del 50% de la població escolta programes de ràdio durant el procés de conduir. Segons Horizont, la tendència d’escoltar música per Internet afecta només al joves amb un 15% dels usuaris entre 14 i 29 anys. Ja que molts escolten la ràdio en Streaming des dels seus dispositius mòbils o reproductors MP3. És cert que les emissores de ràdio tradicionals que pengen pordcasts o emeten el programa en Streaming si que són escoltades pels seus oients, bastan fidels. En canvi les ràdios que només s’emeten per Internet, de moment, tenen poc èxit.

Si tens ganes d’experimentar i crear la teva pròpia ràdio online, consulta aquest vídeo.

 

WEBGRAFIA:


Como crear tu emissora de ràdio online. [en línia] https://www.youtube.com/watch?v=MKgCaW-I28s

Historia de la ràdio. [en línia] http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_la_radio

La classe media, el pensar de los pensares (wordpress). [en línia] https://franciscomartintorres.wordpress.com/2013/05/28/un-mundo-global/

Los 40 Principales. [en línia] http://los40.com

Onda Cero. [en línia] http://www.ondacero.es

La Ser. [en línia] http://cadenaser.com

Europa FM. [en línia] http://www.europafm.com

Streaming. [en línia] http://ca.wikipedia.org/wiki/Flux_de_dades_multimèdia

¿Qué es mp3? [en línia] http://aprenderinternet.about.com/od/Glosario/g/Que-Es-Mp3.htm

¿Cuál es la diferencia entre tecnologia analògica y la digital? [en línia] http://www.electronica-basica.com/tecnologia-analogica.html

Ministerio de educació. Media Radio. [en línia] http://recursos.cnice.mec.es/media/radio/bloque7/pag1.html

González Conde, María Julia. [en línia] Juventud y nuevos medios de comunicación. La ciberradio. Nueva alternativa de futuro de la radio.­