Són moltes les empreses, les escoles i les universitats que decideixen utilitzar una plataforma en línia per compartir documents, tot és més pràctic; no cal trobar-se en persona per compartir aquella informació, aquella tesi, aquell informe, etc. Ens serveix per publicar tot allò necessari per la nostra feina i per buscar-la, ja que també tenim facilitats per compartir el CV. Ara bé, no passem per alt l’estalvi a nivell ecològic que es duu a terme pel fet d’imprimir i fotocopiar menys documents. És a dir, disminuïm costos i facilitem la nostra feina al dia a dia.
Són moltes les plataformes que ens permeten treballar col·laborativament a Internet, però, com sempre, és inevitable que n’hi hagi algunes que predominin i que s’han guanyat millor renom. En trobem de gratuïtes i de pagament, ara bé, totes elles accepten molta varietat en el tipus de document que es comparteixi, de gran tamany, en formats “especials”, etc.
Google ha realitzat un vídeo que fa perfectament entenedora aquestes plataformes:
Google Drive i One Drive són les dues plataformes més populars, ara bé, Google Drive és el més utilitzat per tots nosaltres ja que el nostre correu electrònic de la Universitat de Vic hi està vinculat. Tanmateix, el potencial més gran de One Drive és que utilitza el Word Online.
Podríem analitzar profundament quines característiques té cada una de les plataformes de treball col·laboratiu però aquest no és el nostre objectiu, així que, per als interessats, aquí teniu un breu resum de les característiques i de les diferències entre OneDrive, GoogleDrive, iCloud i DropBox:
Un cop contextualitzats en les plataformes de treball col·laboratiu mirem-les des d’un altre punt de vista. Situant-nos en un ambient universitari, som d’una generació que hem après a treballar amb aquestes plataformes, però… si no disposéssim d’elles afectaria a la qualitat dels treballs? Aquesta és la pregunta que hem realitzat a alguns estudiants del grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya i així responen:
- “El fet de no trobar-se en persona per realitzar els treballs suposa més una feina de treball individual que no pas de grup i, a causa d’això, la qualitat del treballs pot baixar.
- “Si no hi fossin, aquestes plataformes, els treballs tindrien la mateixa qualitat, el que variaria és el nostre temps personal, ja que el perdríem en realitzar el treball”.
- “Quan encara no existien aquestes plataformes, ens espavilàvem igual i el rendiment i esforç humà era major. Tanta tecnologia ens està malacostumant.”
- “El més important és poder-ho parlar en persona: el final es decideix quina part fa cada un, i cada persona ho fa per la seva banda i amb el seu document Word. Per tant, el funcionament és el mateix.”
- “Abans de començar la Universitat desconeixia aquestes plataformes i era més complicat fer treballs en grup perquè s’havia de quedar amb els companys per fer-los. Ara ja no cal, podem fer treballs a distància i d’aquesta manera no perdem tant temps. No obstant això, no crec que la qualitat dels treballs hagi canviat sinó que només canvia l’eina amb què els realitzem.”
- “També és veritat que s’ha perdut una mica el ritual d’estar tots junts elaborant una idea, s’ha optat més per treballar cadascú per ell, i això no és positiu.”
- “Considero que no afectaria en la qualitat dels treballs que presentem, simplement perderíem una gran facilitat/comoditat a l’hora de treballar. Amb les plataformes de treball col·laboratiu podem fer tota la feina que ens toca a distància i en el moment que ens vagi bé.”
- “Crec que la qualitat és la mateixa encara que, de tant en tant, s’han de fer reunions en persona per posar unes bases al treball col·lectiu.”
- “Penso que la qualitat no es veuria gaire alterada, en canvi a l’hora de realitzar el treball si que es notaria una gran diferència.”
- “Avui en dia, fer treballs en grup sense aquestes plataformes seria millor. És cert que ha facilitat la nostra feina grupal, però quan fas treballs presencials és quan realment fas un treball de més qualitat que no pas cadascú fent la seva part.”
- “D’una banda potser milloraria la qualitat dels treballs perquè es realitzarien més conjuntament. D’altra banda, però, seria un mètode més incòmode.”
- “En certes tasques on és indispensable la unió de tots els participants a l’hora de treballar potser milloraria la qualitat acadèmica, però en base general crec que el nivell de rendiment disminuiria, ja que no tindríem l’opció de treballar tots al mateix moment.”
És clar, de varietat d’opinions el món n’és ple! Tot i així… hi ha alguna de les respostes que es pugui considerar correcte o incorrecte?
Personalment crec que és el mal ús d’aquestes plataformes el que pot disminuir la qualitat del treball final, ja que permet posar-se a realitzar el treball en el moment més apurat o en més de les 1000 i una situacions en què un estudiant pot no estar al 100% en l’estudi. Així que puc afirmar que les plataformes de treball col·laboratiu,en el meu cas. empitjoren la qualitat del meu treball. I en el teu?
En les respostes dels meus companys de Comunicació Audiovisual i en la meva puc entreveure una conclusió que pot ser completament diferent a la d’altri que les hagi llegit. Personalment, considero que aquestes plataformes esdevenen una eina genial per a tots aquells i aquelles que l’utilitzen, molts dels enquestats tenen ben present que els facilita la vida. I doncs? Quin és el problema? Per què un tant per cent elevat d’aquests poden considerar que l’ús d’aquesta eina empitjora la qualitat dels treballs?
Basant-me en la meva experiència crec que sí que és una gran eina, però com quasi totes les eines del món el resultat del seu treball no depèn d’elles sinó de qui les utilitza! Així, doncs, crec que podem considerar que tots aquells (i entre ells tinc el gran privilegi d’incloura’m-hi) que consideren que aquestes plataformes poden arribar a empitjorar la qualitat del treball final és perquè:
- Són una colla de mandrosos i els encanta realitzar el treball des del sofà veient la sèrie dels dimarts o aquella pel·ícula que no paren de repetir a TVE.
- Són bona gent, però preocupa’t si algun cop els veus realitzant un treball del dia que és la data límit d’entrega.
- Prefereixen fer-lo des de casa mentre la iaia explica les aventures de la setmana (o les de tot el mes!) per tal de no perdre 3 hores en trens cap aquí i busos cap allà (renoi! Que n’és de car!).
Les raons possibles són innumerables, però sé que per poc que sigui haureu recordat el vostre amic o amiga quan ho llegíeu o, fins i tot, us hi heu sentit identificats.
WEBGRAFIA
Diego Polo, Juan. Guía para crear, gestionar y compartir documentos en la web. Consultat 10 març 2015, des de http://wwwhatsnew.com/2011/02/11/guia-para-crear-gestionar-ycompartir-documentos-en-la-web/
Elegir un servicio para compartir documentos online (2014). Consultat 10 març 2015, des de http://es.kioskea.net/faq/7395-elegir-un-servicio-para-compartir-documentos-online
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.