Masdar-HQ-2

Què és una smart city, què proposa? Com afectaran el nostre futur professional?

La finalitat d’aquest article és brindar els coneixements bàsics sobre aquest concepte tan innovador i futurista, i a la vegada analitzar un cas en concret que ha esdevingut molt polèmic, Masdar city.

En aquests últims anys, s’estan produint profunds canvis en els nostres territoris i el segle XXI s’està convertint en el segle de les ciutats. Arran d’aquesta transformació, les ciutats han començat a ocupar un lloc destacat en el panorama mundial, ja que compten amb més poder econòmic, polític i tecnològic que mai. Per això, diferents ciutats al món estan emprenent plans enfocats a aconseguir millores en la gestió de recursos, com ara, l’ús de l’espai urbà, la generació d’energia, serveis de transports i un desenvolupament econòmic i mediambiental sostenible.

S’entén per Ciutat Intel·ligent una ciutat compromesa amb l’entorn, on les infraestructures estan dotades de solucions tecnològiques avançades. Per alta banda, una ciutat que facilita la interacció del ciutadà amb elements institucionals, urbans i tecnològics, fent que la seva vida quotidiana sigui més fàcil.

En resum, les Ciutats Intel·ligents s’articulen a partir de quatre idees essencials:

  1. Qüestions ambientals i les restriccions energètiques
  2. La comunicació fluida dels actors: Ciutadans, empreses i institucions
  3. Ús compartit de béns i serveis, on hi ha una activa participació dels usuaris en la concepció de productes i serveis.
  4. La integració de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), robòtica, les energies renovables i el canvi de comportament dels ciutadans

Aparició del concepte ‘Smart City’

El concepte de ciutat intel·ligent va aparèixer fa dues dècades per tal de tractar els problemes de sostenibilitat que apareixien a les ciutats, centrats fonamentalment en l’ eficiència energètica i la reducció de les emissions de carboni.

La gestió eficient dels recursos, va plantejar grans reptes tecnològics i socials, així doncs, el concepte ‘Smart’ neix per tal de donar resposta a aquests reptes, per tal de millorar l’eficiència de les ciutats i la qualitat de vida dels ciutadans.

Oportunitats professionals

Les ciutats intel·ligents ofereixen nous llocs de treball i noves professions en diferents sectors. Els perfils laborals més sol·licitats es troben en les TIC, experts en e-comerç, e-Administració, Big Data, programador d’aplicacions mòbils, xarxes de transmissió, entre d’altres. No obstant això, també apareixeran nous llocs de treball i professions en activitats com l’energia, l’ensenyament, el medio ambient, l’urbanisme, el transport i la salut. Tots aquests enfocats a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Nosaltres, com a futurs Comunicadors Audiovisuals tindrem cabuda en aquest nou món intel·ligent que s’està creant. Més que cap altre professió, hem d’estar al corrent de les innovacions tecnològiques, sobretot les relacionades amb el món de la comunicació, ja que haurem de treballar amb elles. Per tant, aquest nou canvi de visió del món ens afectarà possitivament, ja que es crearan nous llocs de treball per cobrir l’atenció que la ciutat necessita: periodistes, càmeres, programadors, dissenyadors gràfics, xarxes socials, dispositius mòbils, continguts de la xarxa, publicitat… entre d’altres.

La ciutat del futur: Masdar city

Un cop explicat que són les smart citis i com poden afectar el nostre futur professional, m’agradaria parlar d’un cas pràctic. És el cas de Masdar city, un projecte de ciutat localitzada a Abu Dhabi als Emirats Àrabs Units.

Abu Dhabi és la capital i la segona ciutat més poblada després de Dubai. A la vegada, és la seu del govern de l’Emirat d’Abu Dhabi, un dels millors productors de petroli del món.

A la ciutat hi viuen al voltant de 850.000 persones i està governada per Califa Bin Zayed Al Nahayan, president dels Emirats Àrabs Units.

En l’última dècada, Abu Dhabi, ha tractat de diversificar la seva economia a partir d’inversions en el sector financer i el turisme. Però sobretot, ha fet una forta i innovadora aposta per la sostenibilitat amb la creació de la primera ciutat sostenible del món, Masdar City.

334451_132722_1

La idea de Masdar City va arrencar l’any 2006 de la mà del prestigiós estudi de disseny Foster + Partners amb la idea d’apostar per les energies renovables i les tecnologies energètiques sostenibles. Cal tenir en compte també, que aquest nou paradigma demostra la gran visió de futur amb relació a l’esgotament del petroli.

foster+partners

Foster+Partners

Altres empreses, com Siemens i institucions com el MIT, es van anar sumant al projecte, i així començar el projecte de construcció l’any 2008 per tal de finalitzar l’any 2016. No obstant això, a causa de problemes de pressupost i la crisi mundial que s’estava patint el projecte es va endarrerir fins a l’any 2020- 2025. A conseqüència d’això, l’any 2013 es va decidir obrir una quarta part de la ciutat amb la finalitat de rebre turisme, i d’aquesta manera impulsar l’economia de la ciutat i finançar la part de construcció que faltava.

Com hem dit anteriorment, Masdar City serà la primera ciutat amb 0 emissions de C02 amb l’objectiu de complir els deu principis de la sostenibilitat que proposa One Planet Living”. A primera vista, sembla un projecte difícil d’assolir, i més tenint en compte les condicions climàtiques i geogràfiques del país, que l’obliguen a dependre de les energies fòssils.

La ciutat proposa reptes molt exigents. L’electricitat serà generada per plaques fotovoltaiques i la refrigeració es realitzarà mitjançant torres eòliques que recolliran la brises del desert per posteriorment expulsar l’aire calent de la ciutat a l’exterior. Pel que fa el consum de l’aigua, s’instal·laran plantes de dessalinització que funcionaran mitjançant energia solar. A més, els jardins i espais verds de la ciutat seran regats amb aigües residuals tractades, és a dir, un cop hagin estat depurades a la planta de tractament d’aigües residuals de la ciutat. No obstant això, no només pretén ser una ciutat sostenible sinó que també forma part de la Iniciativa Masdar, encarregada d’explotar el desenvolupament i la comercialització de les futures fonts d’energia i de les solucions tecnològiques.

La ciutat de només 6 kilòmetres quadrats, acollirà a 1.500 empreses i 50.000 habitants. A més, serà seu d’un gran nombre de negocis internacionals i la ciutat líder mundial pel que fa al desenvolupament d’energies alternatives.

El Sultan Al Jaber, director executiu de la Iniciativa Masdar, ha assegurat que establirà nous paràmetres per la sostenibilitat i crearà un disseny molt respectuós amb el medi ambient.

  • Zero emissions de C02: 100% de l’energia subministrada a partir de fonts d’energia renovables: solar fotovoltaica, solar termoelèctrica, eòlica, etc.
  • Zero residus: reciclatge, compostatge i residus energètics.
  • Transport sostenible: No existència de coxes, utilització exclusiva de trens lleugers i taxis elèctrics, mobilitat molt reduïda i zero emissions de C02.

800px-Masdar_PRT_(1)

Característiques innovadores de la ciutat

Seu Mesdar masdar-2-e1304932467163

Aquest, serà el primer edifici del món que generi més energia de la que consumeix. El sostre i les parets estaran coberts de plaques solars, mentre que 11 cons que formen petits jardins s’encarregaran de la ventilació, el refredament de l’aire i la difusió de la llum a l’interior. En aquest edifici, hi haurà oficines i serà la seu principal de l’Agencia Internacional d’Energies Renovables.

Arquitectura clàssica

Per tal d’enfrontar-se al sol, els edificis estaran construïts amb materials que aïllen de les altes masdar-city-courtyardtemperatures. És per aquest motiu que les residencies tenen una estructura ondulada, en concret de fibra i vidre. El disseny de les infraestructures estarà inspirat en les tradicionals mashrabiyas àrabs.

A continuació podem veure un vídeo de la proposta final de la ciutat:

Reflexió: Realitat o Utopia?

Tot el que hem explicat anteriorment sona de magnífic, i si funcionés, estaríem davant no només d’un triomf tecnològic sinó que també és produiria un canvi en l’estil de vida de les persones. Un dels objectius primordials de qualsevol solució smart es l’oportunitat de fer la vida més fàcil als ciutadans a partir de la funcionalitat i la rapidesa.

800px-Masdar_city_under_construction_2012

Masdar city any 2014

No obstant això, aquest moment encara queda lluny, i podríem catalogar el projecte de Masdar City una utopia, o almenys a curt termini a causa dels problemes econòmics i la falta de col·laboració per part d’altres empreses. Com ja hem dit anteriorment, actualment hi ha una zona oberta per a visitants i turistes, i ja estan a la venta els primers habitatges, uns habitatges que ningú, de moment, vol comprar així doncs, el que havia de ser un projecte revolucionari té els seus carrers buits.

Els Emirats Àrabs estan realment preocupats pel medi ambient o estan preocupats pel seu futur econòmic? Aquesta és una pregunta que segurament us ha passat pel cap quan heu sabut on es troba localitzat el projecte. Ens intenten donar lliçons d’ecologisme? Tot plegat resulta una paradoxa, ja que la idea de construir una ciutat intel·ligent va ser d’uns xeics àrabs, que a la vegada són propietaris de quasi el 10% del petroli mundial. S’estan intentant amagar sota la capa de “Volem una ciutat sostenible”, quan realment ho estan fent perquè són conscients que d’aquí a uns anys el petroli s’acabarà i amb ell tota la seva fortuna. Així doncs, és Masadar City un projecte que busca la sostenibilitat o és simplement un negoci dels rics?

Webgrafia:

Alcatel – Lucent (2011) “Getting Smart about Smart Cities” (Internet) http://www2.alcatellucent.com/knowledge-center/admin/mci-files-

1a2c3f/ma/Smart_Cities_Market_opportunity_MarketAnalysis.pdf [13/03/2015]

Wikipedia [en línia] http://ca.wikipedia.org/wiki/Districte_22@ [13/03/2015]

Indra Company [en línia] <http://www.indracompany.com/sobre-indra/compania-global-de-ti> [13/03 2015]

Mi Ciudad inteligente [en línia] <http://www.miciudadinteligente.info/> [13/03/2015]

Ajuntament de Barcelona [en línia] <http://www.22barcelona.com/> [13/03/2015]

Multimèdia

  • Industry leaders magazine <http://www.industryleadersmagazine.com/world%E2%80%99s-first-zero-carbon-city-comes-to-life-with-marketmasdar-city/> [13/03/2015]
  • Inhabitat <http://inhabitat.com/exclusive-new-photos-plus-energy-masdar-city-in-abu-dhabi/masdar-city-lead/> [13/03/2015]
  • Wikipedia <http://en.wikipedia.org/wiki/Masdar_City#/media/File:Masdar_city_under_construction_2012.jpg [13/03/2015]
  • Wikipedia <http://en.wikipedia.org/wiki/Masdar_City#/media/File:Masdar_PRT_(1).jpg> [13/03/2015]
  • Wikipedia <http://en.wikipedia.org/wiki/Masdar_City#/media/File:Masdar_City.jpg >[13/03/2015]
  • Youtube [En línia] <https://www.youtube.com/watch?v=X5ZZxx2v1No> [13/03/2015]
  • Greentechmedia <http://www.greentechmedia.com/articles/read/masdar-update>
  • Cartfree <http://www.carfree.com/cft/i046.html>