Cada dia sorgeixen milions de grups i artistes que volen dedicar-se a la música. Degut a la gran quantitat d’artistes i bandes amb molt talent que comencen, fer-te un lloc al món de la música és molt complicat. Sort tenen aquells qui són contractats ràpidament per una gran discogràfica i poden escalar cap a la fama molt ràpidament.

Per l’altra banda, la majoria d’artistes no gaudeixen de les mateixes possibilitats ja que no tenen ningú que els ajudi a distribuir i promocionar els seus treballs de manera professional.

És aquí quan entren en joc les plataformes online, les quals poden ajudar als artistes nous a promocionar la seva música i a més a més podran mostrar-la al món de manera totalment gratuïta.

Aquí us explicarem les millors plataformes per promocionar la teva música, podrem veure quines limitacions té cadascuna i quines diferències hi ha entre elles. Per altra banda, entrarem dins del món de la música urbana, concretament el Hip Hop i el Reggae, on veurem com es desenvolupen en aquestes plataformes diferents artistes novells dins del gènere.

GOEAR

És una plataforma que ens permet escoltar música a través d’internet de manera totalment gratuïta, sense cap mena registre ni promocions. Goear és un projecte d’àmbit espanyol que treballa amb l’SGAE, per tant totes les cançons estan protegides per la legalitat; a més a més, el web té les seves respectives apps per Android, Iphone i Ipad, fet que fa que puguem escoltar música a qualsevol aparell.

La plataforma presenta un buscador molt senzill amb tres opcions (cançons, llista de reproducció o lletres) i podem buscar música per categories, artistes o estils. Fer servir l’aplicació no requereix cap mena de registre, però si per l’altra banda decidim guardar les nostres pròpies llistes de reproducció o penjar la nostra pròpia música a la xarxa sí que necessitem registrar-nos al web.

Per l’artista o músic el web és perfecte per mostrar els seus treballs al web, ja que aquests estaran totalment protegits, però per l’altra banda no permet que els arxius siguin descarregats pels demés usuaris (només escoltar en línia) i a més a més el seu servei tècnic s’encarrega d’eliminar tots els arxius que tinguin continguts racistes, xenòfobs o incitin a la violència.

YOUTUBE

És una pàgina web on els seus usuaris tenen la possibilitat de penjar i compartir vídeos amb tot el món. Youtube és el lloc web de vídeos més utilitzat d’internet i una de les pàgines més visitades de la xarxa, ja que s’estima que compta amb més de mil milions d’usuaris i diàriament es generen més de cent milions d’hores de reproduccions de vídeo.

La popular web, adquirida actualment per Google Inc. (gràcies a Google té aplicacions per Android, Iphone i Ipad) té la possibilitat d’albergar tots els vídeos que vulguis amb continguts i tipologies diferents; des de videoclips, tràilers de pel·lícules i tutorials fins a videoblogs, que han llançat a la fama als coneguts “videobloggers” com per exemple Auronplay, elrubiusOMG, YellowMellowMG i Loulogio al nostre país.

 Youtube però no només té la possibilitat de compartir vídeos, ja que també pot albergar àudio en diferents formats.  Aquest fet ha comportat que milions de milers de persones utilitzin el web  per escoltar música de manera totalment gratuïta i per l’altra banda, es clar, que els diferents usuaris i artistes musicals comparteixin les seves obres.

Per l’artista novell o ja consagrat, Youtube és un dels millors llocs per mostrar la teva música al món i promocionar-te, ja que és un dels llocs web més visitats del món i és fantàstic a l’hora de descobrir artistes nous gràcies a les seves recomanacions al lateral de la pàgina o al finalitzar un vídeo. Youtube també et dóna la possibilitat d’obrir el teu propi canal o perfil (t’has de registrar) on podràs penjar totes les cançons en conjunt i a més a més si aconsegueixes molta popularitat i tens un nombre de reproduccions considerable, el web pot arribar a pagar-te molts diners per cada “x” reproduccions.

Per l’altra banda, l’única pega que té aquest portal web és que és un lloc molt general (no té un gènere musical específic) i és bastant difícil ser reconegut molt ràpidament a causa de la gran quantitat d’artistes que pengen la seva música.

BANDCAMP

Si estàs cansat d’escoltar música mainstream, Bandcamp t’ofereix l’oportunitat de conèixer un gran ventall d’artistes poc coneguts de tots els gèneres musicals. El web “acull” molts artistes descontents amb les seves discogràfiques i/o futurs valors musicals.

En aquesta plataforma musical (també té aplicacions per Android, Iphone i Ipad) podràs escoltar música d’artistes independents en línia totalment gratuïta i a més a més podràs descarregar-te les cançons que vulguis per un modest preu fixat pel mateix autor. El millor que t’ofereix aquesta pàgina web és la possibilitat de descobrir grups i artistes independents que difícilment trobaràs en cap altre lloc i a més a més podràs comprar els seus treballs en diferents formats, ja sigui digital, CD, casset o vinil.

Els inconvenients que té l’aplicació és que només podràs escoltar la música des de la mateixa pàgina web o aplicació amb ús d’internet; si vols escoltar-la sense connexió l’has de comprar pagant el preu fixat per l’autor. Per l’altra banda, amb aquesta plataforma web només pots escoltar els grups independents que es promocionen a partir del web, o sigui, no pots escoltar els teus grups o cantants preferits.

Per l’artista que vulgui mostrar la seva música i promocionar-se aquesta és un web de molta qualitat. Aquí tindran la possibilitat de donar-se a conèixer i vendre les seves creacions, una iniciativa perfecte per a les persones que comencin una carrera musical i no tinguin cap discogràfica que faci aquestes funcions. A més a més, a diferència de moltes pàgines de la mateixa temàtica, Bandcamp és la primera que permet vendre els treballs dels seus usuaris en format físic.

SOUNDCLOUD

És una plataforma gratuïta que permet la distribució de qualsevol tipologia d’àudio, ja sigui música o sons de qualsevol tipus. En aquesta pàgina web (també per Android, Iphone i Ipad)  per una banda podrem seleccionar la música segons el gènere musical que preferim o simplement podem posar el nom del grup o cantant al buscador. Souncloud alberga música tant de musics independents com de superestrelles musicals de tots els gèneres, o sigui que al buscador podem posar el nom de qualsevol artista sempre que aquest sigui usuari de la pàgina o tingui música seva emmagatzemada.

Per l’altra banda, la plataforma també permet analitzar les cançons tot utilitzant les ones sonores que es despleguen al posar play, on cada usuari pot escriure un comentari al fragment que vulgui i així pugui donar la seva opinió.

En segon lloc, souncloud també permet compartir les cançons mitjançant una URL que podem publicar a altres pàgines o plataformes; a més a més la pàgina es coordina amb Twitter i Facebook, si volem registrar-nos només caldrà que entrem amb el nostre compte de les respectives xarxes socials.

Per l’artista novell Souncloud és l’aplicació perfecte. Aquest té un gran ventall de possibilitats: En primer lloc, pot registrar-se a través del Facebook o fer-ho a través del seu propi compte personal; en segon lloc pot publicar les cançons que vulgui al seu perfil i veure les opinions d’altres usuaris a través dels comentaris que deixen sobre les ones sonores; i per últim, l’artista té total disponibilitat per posar els seus treballs a descarrega lliure i també pot penjar el link de qualsevol cançó a les xarxes socials, fet que l’ajuda a auto promocionar-se.

LA MÚSICA URBANA

La música rap és un dels gèneres més escoltats pels joves d’arreu del món, i com és lògic cada dia són més els joves que decideixen practicar-lo i formar un grup. El rap a Espanya des dels seus orígens ha estat poc present als mitjans de comunicació i han sigut molt poques les discogràfiques que han apostat per aquest tipus de gènere musical. Si hi ha un nom a destacar aquest és el de BOA, que va ser l’única discogràfica espanyola que es va mullar i va apostar per produir només música hip hop i diferents gèneres d’aquesta cultura urbana, ja sigui rap, ragga o reggae.

Aquesta discogràfica, al ser gairebé l’única del panorama espanyol ha fet que la majoria d’artistes s’hagin hagut de buscar la vida per gravar i promocionar la seva música; com ho fan? Doncs sí, amb les plataformes musicals d’internet.

Personalment he tingut el plaer de conèixer artistes del gènere que utilitzen les plataformes digitals per promocionar la seva música. Tots aquests artistes formen part de La Bodega Studio, estudi de gravació situat a Can Amat i dedicat especialment al Hip Hop i el Reggae.

boddega

En primer lloc tenim en Chela Locoloco,  cantant de rap de Martorell. Aquest porta molts anys fent Hip Hop i penja gairebé tots els seus treballs a la plataforma Streamcloud on acumula temes amb més de 8000 reproduccions i més de 1000 descàrregues

.chela

També ens arriba de Martorell en Dominguez M. Aquest va començar amb el rap i ha anat expandint el seu repertori cap a altres gèneres com el Reggae i el Dancehall. Mostra els seus treballs a Soundcloud i a Youtube, gràcies als quals ha guanyat molts adeptes i ha trobat nombrosos concerts en diferents barris de Barcelona. Seguirà creixent.

Finalment trobem a I-Shence, cantant de Reggae i Dancehall de Capellades. Hem tingut el plaer de contactar amb ell i parlar sobre el tema que ens ocupa avui, les plataformes de música digital. Aquí us deixem l’entrevista i el seu canal de SoundCloud.

Reflexió 3

Entrevista a I-SHENCE (Reggae i Dancehall)

Quan fa que vas començar a cantar?

“A cantar farà ja uns sis o set anys. Vaig començar a cantar rap, però ara farà uns quatre anys que canto reggae i el dancehall.”

Promocionaves i mostraves els teus projectes a internet?

“Els primers temes, que estaven gravats a casa amb un micròfon pèssim no els vaig penjar enlloc. Quan vaig comprar-me un micròfon millor vaig començar a penjar-ho al meu compte de Myspace… Uns anys més tard vaig començar a gravar en un estudi i ho vaig distribuir a una pàgina de hip hop, sent el treball més descarregat de la pàgina.”

On penjes la teva música actualment?

“Actualment penjo els meus treballs a la plataforma Soundcloud i a Youtube.”

Perquè vas escollir la plataforma Soundcloud? 

“Penso que és una plataforma més seria que Youtube, té millor qualitat de so, pots contactar amb altres artistes i tens la possibilitat de posar els teus treballs en descarrega directa.”

Coneixies alguna plataforma més abans d’escollir Souncloud?

“En aquella època coneixia Myspace i res més.”

Quines possibilitats et dona?

“El que més m’agrada és el contacte. He fet moltes col·laboracions a través de Soundcloud, ja que pots contactar amb altres usuaris molt fàcilment.”

Quins beneficis has tret amb Soundcloud?

“Les més importants conèixer a nous cantants, fer col·laboracions i trobar concerts gracies a aquestes noves amistats.”

Quina plataforma creus que actualment ajuda a promocionar més l’artista novell?

“Crec que principalment són Youtube i Soundcloud. La primera està enfocada cap a un públic més general i la segona cap a un públic més específic”.

Moltes gràcies, ha sigut un plaer!

Igualment, salut!.

Conclusió

Després d’analitzar les diferents plataformes de música digitals, observar diferents perfils i entrevistar un artista novell, és fàcil veure que una de les més utilitzades és Soundcloud. Tot i la gran varietat i les diferents opcions que ofereixen les plataformes que hem explicat en aquesta secció, arribem a la conclusió que Soundcloud és la que inspira més confiança als artistes novells, ja sigui pel seu format encarat a l’àmbit social, la seva proximitat a un públic més específic o la possibilitat de posar les teves creacions a descàrrega directa.

WEBGRAFIA

OUNAE.COM. 21 mejores plataformas para descubrir música i nuevos artistas. [en línia]. http://ounae.com/descubrir-musica-nueva-mejores-servicios-online/

FARODEVIGO.COM. 10 portales para escuchar música online. [en línia].  http://www.farodevigo.es/vida-y-estilo/tecnologia/2014/10/31/10-mejores-portales-escuchar-musica/1122888.html

MUSICODIY.COM. Cómo ganar dinero con tu música en Soundcloud. [en línia]. http://musicodiy.com/2014/09/como-ganar-dinero-con-tu-musica-en-soundcloud/

http://recursostic.educacion.es/artes/rem/web/index.php/es/musica-educacion-y-tic/item/377-goear

WIKIPEDIA.ES. Youtube. [en línia]. http://es.wikipedia.org/wiki/YouTube

BOAMUSICA.COM. [en línia]. http://www.boamusica.com/es/quienes-somos