Història

Va ser Douglas Engelbart qui va canviar la manera en que la gent interactuava amb els ordinadors i va fer possible la realitat virtual. Veia els ordinadors com eines per mostrar entorns digitals no pas com eines per calcular una infinitat de números.

Als anys 60 altres persones van començar a pensar com ell i l’aspecte dels ordinadors va canviar.

Va ser a partir d’un atac nuclear es va crear un radar que mostrava la informació d’una manera més gràfica i entendible.
Els experts reestructuraren els ordinadors perquè poguessin processar i computar la informació, mostrant imatges i simulacions.

Al 1962, Ivan Sutherland va desenvolupar un dispositiu capaç de dibuixar traços en un ordinador i obrí el camí per què els dissenyadors creessin avantprojectes de cotxes, ciutats i productes industrials. Al final de la època, els dissenys operaven en temps real.

A partir d’aquí es van començar a inventar diferents simuladors com per exemple el de vol, ja que tant llavors com ara, era més barat i segur entrenar a pilots a terra abans de llençar-los a vols reals. El simulador de vol va ser un dels antecedents més influents de la realitat virtual.

image2

Font: Time Interviews

 

Principals característiques dels mons virtuals

  • Els usuaris construeixen nous entorns personals apart dels que ja estan disponibles. Per exemple: nous negocis, noves cases, nous productes…
  • Atribució de la propietat a un usuari que a creat o ha comprat un producte.
  • Elecció d’un avatar que ens representarà en 3D o 2D i possibilitat de caracteritzar-lo.
  • Possibilitat de xatejar amb xat de text o xat 3D que permeten una interacció immediata.
  • Disponibilitat de VoIP integrada que permet als usuaris comunicar-se amb la seva veu.
  • Suport integrat per a e-commerce que permet que els usuaris venguin objectes reals en el mon virtual.
  • Ús d’una moneda que reguli els intercambis ecónomics dins el món virtual.
  • Possibilitat de que els usuaris creen esdeveniments i els puguin mostrar públicament.
  • Possibilitat de jugar dins els mons virtuals ja sigui amb multijugador o un sol  jugador.
secondlifefiestaenreforma01

Font: Second Life

 

playstation-home1

Font: Play Station

 

 

 

 

 

 

Terminologia bàsica

 

Els mons virtuals com a eina d’aprenentatge

Diversos informes sobre el paper de les TIC en el context universitari esmenten el rol dels mons virtuals en 3D i els entorns de realitat virtual per a l’aprenentatge. Segons Horizon Report l’aprenentatge basat en jocs passaran a formar part del nostre futur.

Els mons virtuals 3D es caracteritzen pel seu us simple i per les seves possibilitats de treball col·laboració. La simulació? constitueix un entorn ric per desenvolupar accions d’aprenentatge sobretot per a adquirir competències transversals i així tenir mes preparació abans de trobar feina.

L’aprenentatge de competències transversals mitjançant els mons virtuals és un sistema complex que requereix el canvi de metodologies docents actuals i el suport d’entorns tecnològics que permetin aquesta simulació de situacions professionals.

Tot i això algunes universitats ja ho han posat en pràctica com és el cas de la Universitat de Harvard, l’Institut de Tecnologia de Massachussetts i l’Institut tecnològic de Georgia, i els resultats han estat positius.

En un altre camp d’aprenentatge com és el cas de la formació militar també s’han utilitzat mètodes no tradicionals basats en l’ús de la tecnologia. És el cas de “Boarders Ahoy!”

El joc es va desenvolupar en tant sols 3 mesos i 100.000 dòlars, una xifra baixa pel que fa al món de la simulació. Els estudiants reben la instrucció a un saló de classes virtuals juntament amb el material del curs. El joc consisteix en una missió d’immersió en equip on busquen un bot de tràfic marítim sospitós. El joc realitza un seguiment dels seus resultats motivant així als estudiants a complir amb tots els seus objectius de formació.

NATO-MIO_01-660x497

Font: Tactical Blueberry

Webgrafia
  1. Viquipèdia. (2014). Món Virtual. Consultat 7 de Març, 2016, des de https://ca.wikipedia.org/wiki/Món_virtual
  2. acTIC. (2009). Món Virtual. Consultat 7 de Març, 2016, des de http://actic.citilab.eu/navegacio/ACTIC_C1_M5/pagina_07.htm
  3. MaSter New Media. (2011). Mundos virtuales online.Mini guia. Consultat 8 de Març, 2016, de Letícia Castro, des de http://es.masternewmedia.org/2007/04/11/mundos_virtuales_online_miniY guia.htm
  1. Metaverso. Antonio Pascual. (2011). La OTAN muestra un nuevo videojuego destinado al entrenamiento virtual. Consultat 8 de Març, 2016, des de http://www.elmetaverso.com/2011/02/16/1180/#moreY1180
  2. Apunts. Educació física i esports [en línia], 2013, Vol. 1, Núm. 111 , p. 29-37. http://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/268138 

6.   Senges, M. (2007). Second life (Vol. 64). Editorial UOC.