Les Webs són pàgines visuals, recursos utilitzats per la gran majoria de persones del món per comunicar-se i expressar-se. A través d’aquestes i amb suports diferents o plataformes podem visualitzar, editar o, fins i tot, crear-les.

En un món en el què estar connectat a Internet és gairebé una malaltia adictiva, no ens preguntem pas com hem arribat a tenir el que tenim. Però, per això la història del Web es remunta a la primera xarxa com a tal que connectava la informació, en el Departament de Defensa dels EEUU. Es tractava d’una xarxa militar, d’ús exclusiu per aquest departament.

Inicis

El 1969 la Universitat de Califòrnia a Los Angeles va crear el primer node d’aquesta xarxa, anomenat ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Es tracta d’un sistema molt bàsic per transmetre informació, de manera unidireccional.

Font: Imatge de Google

El Web és una xarxa de pàgines escrites en hipertext mitjançant el llenguatge de marcatge HTML i connectades entre si mitjançant vincles, de manera que formin un sol cos (d’informació i coneixement) pel qual es pot navegar fàcilment.

Font: Imatge de Google

L’Hipertext és un document digital que s’organitza en forma de xarxa gràcies a les relacions que s’estableixen entre nodes i enllaços (Campàs, 2005).

El llenguatge de marques HTML

Font: Imatge de Google

Font: Imatge de Google

(Hipertext Markup Language) combina text i informació addicional lligada al text. La informació addicional, per exemple sobre l’estructura o la presentació del text, s’expressa fent servir la marcació, intercalada al text.

Per accedir a una web és indispensable utilitzar un navegador web.

 


Paral·lelament…


Font: Imatge de Google

Paral·lelament a aquesta xarxa, el 1960
el filòsof i sociòleg estatunidenc Ted Nelson va iniciar el projecte Xanadu, encara
inacabat.

A més de ser l’inventor del mot “hipertext”, Xanadu és un document (“docuverse”) global i únic que pretenia interconnectar tot allò escrit al món, tota la informació recollida.

La idea d’aquest projecte tan ambiciós es va agafar per, posteriorment, convertir-se en el World Wide Web (WWW), el que avui dia coneixem com a Web.

Cap a l’actualitat…

Font: Imatge de Google

El març del 1989, l’informàtic britànic Tim Berners-Lee junt amb el CERN de Ginebra (Consell Europeu per a la Recerca Nuclear) estava treballant a un projecte amb els seus investigadors, l’ Information Management: A Proposal per millorar el sistema d’hipertext, organitzat en web.

Pretenia millorar l’intercanvi d’informació. Aquest projecte es va consolidar, pel que es va fer d’una manera més formal.

El 1990, Berners-Lee junt amb l’enginyer belga Robert Cailliau van desenvolupar la World Wide Web, on els documents d’hipertext es podien veure a través d’un navegador web. Va ser un avenç important a nivell tecnològic, ja que hi permetia una reciprocitat entre client i servidor.

FUNCIONAMENT CLIENT – SERVIDOR

Font: Imatge de Google

Font: Imatge de Google

Un servidor espera peticions i quan les rep, les processa i retorna una resposta. D’aquest servidor se’n poden aprofitar un o diferents clients. Un client, en canvi, envia peticions, espera una resposta i posteriorment la processa.

La proposta de Berners-Lee i Cailliau de la WWW en un principi era només de lectura però tenien previst, a llarg termini

“la creació de nous vincles i nous materials pels lectors, [de manera que] l’autoria esdevindria universal”, així com “la notificació automàtica als lectors quan hi hagi disponible nou material del seu interès” (Viquipèdia, 2015).

Resultat…

El 1993 el CERN ho va proclamar públic i lliure de pagar drets d’autor, de manera que va arribar a les llars dels països més desenvolupats del món.
Font: Imatge de Google

Font: Imatge de Google

Amb un ordinador NeXTcube (nom d’una companyia informàtica, actualment fusionada amb Apple Inc.) és com va desenvolupar:

  1. Primer servidor web,
  2. Primer navegador web (el WWW)
  3. Primeres pàgines web.

Va publicar el seu projecte i, per tant, va passar a disposició del PÚBLIC.

 

Cap al futur…

I per últim, us mostro un quadre comparatiu de les aplicacions que pot tenir el Web amb el pas del temps:

COMPARATIVA D’APLICACIONS
Web 1.0 Web 2.0 Web 3.0
Tothom pot accedir Tothom pot publicar Tothom pot innovar
Pàgines estàtiques Pàgines dinàmiques amb contingut multimèdia La base de dades pot estar en el núvol (Data Web)
Només el web màster pot compartir L’usuari pot compartir S’implementa la IA (Intel·ligència Artificial)
Només el web màster pot modificar L’usuari pot modificar S’implementa aplicacions en 3D
Només el web màster pot comentar L’usuari pot comentar
Només el web màster pot interactuar L’usuari pot interactuar  

 

Font: Material propi

 

 


BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIA

 

¿Penseu que l’evolució del Web és finita, o està constantment renovant-se? …