Fa uns anys enrere, no teníem l’opció de penjar, guardar i compartir els arxius a la xarxa en línia (online). Els documents, les imatges, la música i els vídeos els emmagatzemàvem i transportàvem en memòries externes, CD’s o USB. Al no tenir les anomenades xarxes per compartir, la memòria dels ordinadors i d’altres dispositius quedava col·lapsada. Avui dia, amb l’arribada d’aquestes xarxes online no tenim aquests problemes d’espai.

 

QUÈ SÓN LES XARXES PER COMPARTIR?

Les Xarxes per compartir són pàgines web i/o aplicacions que es troben a Internet i que ofereixen el servei de compartir els teus documents, imatges, música, vídeos, etc. Són xarxes on pots pujar, guardar i compartir amb amics tot tipus d’arxiu de manera online. A més, consten d’un alt grau de seguretat i protecció d’antivirus. Podem disposar de les xarxes per compartir en qualsevol plataforma, ja sigui a l’ordinador o en forma d’aplicació per la tauleta tàctil o el telèfon intel·ligent, sempre i quan disposem de connexió a Internet.

Font: Google

Font: Google

Dropbox, Google Drive o Box són alguns exemples del que anomenem xarxes per compartir. En aquestes pàgines web i/o aplicacions podem compartir qualsevol document, foto, vídeo o música a través d’Internet.

Font: Google

Font: Google

COM PENJAR ELS ARXIUS A LA XARXA?

Per accedir i tenir el teu propi espai on guardar arxius en aquestes xarxes per compartir, és necessari obrir la sessió amb el teu correu electrònic o creant el teu propi compte.

Els arxius que es comparteixen a la xarxa, queden emmagatzemats dins del núvol (the cloud). El núvol és l’expressió que s’utilitza per referir-se al servei d’emmagatzematge a través d’Internet:

 

Font: Google

Font: Google

“Técnicamente la nube, que viene del inglés Cloud computing, es el nombre que se le dio al procesamiento y almacenamiento masivo de datos en servidores que alojen la información del usuario.” (Gutierrez, 2015)

El núvol, és un nou sistema de processament i emmagatzematge d’arxius mitjançant Internet. Així, podem accedir als nostres arxius de la xarxa en qualsevol lloc i moment a través del mòbil (Smartphone), Tablet i ordinador portàtil (sempre i quan hi hagi connexió a Internet).

Aquesta, és la manera de no guardar tanta informació en el nostre ordinador, on ocupa un gran espai. A més, apart de pujar i guardar documents, la finalitat principal de les xarxes és compartir imatges, vídeos, documents o música amb qui decideixis (amics, família, companys de feina o d’estudis, etc.)

Actualment utilitzem l’emmagatzematge de el núvol a Internet fins i tot sense adornar-nos:

“Para cualquier usuario de Internet se hace casi imposible esquivar la omnipresencia de la nube y por ello hemos de aprender a disfrutar de los beneficios que nos ofrece y prestar atención con lo que subimos a las redes sociales” (Fedriani, 2014).

De la mateixa manera que amb les xarxes per compartir pengem, emmagatzemem i compartim arxius a el núvol, amb les xarxes socials passa el mateix; els documents, fotos i vídeos que pengem queden allotjats en un magatzem remot, en un centre de dades d’alguna gran empresa d’Internet. Per tan, no podem saber si els nostres arxius estan en un centre de dades de l’Índia, d’Estats Units o de França.

 

CARACTERÍSTIQUES DE LES XARXES PER COMPARTIR

  • Capacitat limitada o il·limitada

Les diferents Webs i/o Aplicacions que ens permeten penjar i compartir arxius a la xarxa tenen unes certes característiques. Hi ha xarxes que tenen una capacitat d’emmagatzematge limitada i per tant, quan superes la capacitat límit has de fer un ingrés de diners per a poder continuar utilitzant l’emmagatzematge en aquella xarxa. Hi ha d’altres, però, que la seva capacitat d’emmagatzematge és il·limitada i per tan, no hi ha límit per a penjar imatges, vídeos, música o documents.

  • Gratuïtes o de pagament

Hi ha xarxes, que són totalment gratuïtes i d’altres que una vegada superat el límit d’emmagatzematge has de pagar per a continuar utilitzant la xarxa per a compartir documents, imatges, música o vídeos.

 

EXEMPLES DE XARXES PER COMPARTIR

  • Google Drive és una de les xarxes més destacades per compartir arxius a Internet, és un servei d’emmagatzematge en el núvol que ofereix Google. És totalment gratuït i té una capacitat per penjar arxius limitat a 15 GB. Google Drive et permet pujar tota mena d’arxiu des de qualsevol Smartphone, Tablet o Ordinador. Tots els arxius que pengis a Drive es guarden automàticament i de forma segura, de manera que no els pots perdre si no ets tu qui ho elimina. A més, des de Google Drive pots convidar fàcilment a altres usuaris per a que mirin, modifiquin, editin o facin comentaris sobre els teus arxius, documents, imatges, vídeos, etc. Google Drive també compta amb els botons de desfer o refer l’escriptura, entre d’altres botons d’edició i inserció. Des del Drive pots crear carpetes i documents per organitzar-te millor allò que vulguis penjar i pots configurar-ho per a compartir-ho amb qui decideixis. També té la possibilitat de buscar els documents o les carpetes pel nom, ja que té una barra de cerca a d’alt de tot de la pàgina. La interfície gràfica de Google Drive és pràctica i clara per a que puguis accedir ràpidament als arxius més recents, als arxius compartits, i fins i tot et permet accedir als detalls i les modificacions realitzades per els altres usuaris que comparteixen amb tu algun document.  Google Drive et permet també veure els documents en format PDF.
Font: Google

Font: Google

  • Dropbox és una altra de les xarxes més destacades per a compartir arxius en el núvol. És un servei gratuït fins a una capacitat limitada. Dropbox et permet penjar fotos, documents i vídeos a Internet però fins a una capacitat de 2 GB d’emmagatzematge gratuït. Per connectar-te a Dropbox ho pots fer mitjançant la seva Web, o amb la descarrega de la seva l’aplicació al teu ordinador. També et pots baixar l’aplicació a altres dispositius ja sigui una Tablet o un Smartphone, així, quan penges qualsevol arxiu, es sincronitza automàticament i es guarda en tots els teus dispositius. A més, ofereix la possibilitat de sincronitzar les fotos penjades a Facebook i d’aquesta manera, pots tenir-les també a Dropbox de manera segura. Dropbox també dóna la possibilitat de crear enllaços públic per a compartir imatges amb qualsevol persona, sigui o no usuari de Dropbox. Amb aquesta xarxa per compartir, pots accedir i modificar tots els teus documents des de qualsevol lloc quan estiguis fora de casa i també permet guardar els arxius adjunts del teu correu electrònic directament a Dropbox. A més també té la possibilitat de crear carpetes on guardar les fotos i els vídeos i compartir-ho amb els teus amics de forma fàcil, ràpida i segura.
Font: Google

Font: Google

 

  • Box és una altre xarxa per compartir on es poden guardar, gestionar i compartir tots els teus arxius, ja siguin fotografies, vídeos o documents. Box també és una forma segura de compartir i guardar arxius i compta amb 10 GB d’emmagatzematge gratuït en el núvol. Amb aquesta xarxa, tots els teus arxius poden estar al teu abast tan si accedeixes des de la Web, des de l’ordinador, des de la Tablet o des del teu Smartphone. Box és una xarxa per compartir que també permet deixar comentaris amb els teus amics, familiars o companys de feina. A més, amb Box tens l’opció de visualitzar i imprimir més de 100 tipus d’arxius com PDF, Word, Excel, AI, PSD, PPT, etc. A més tu mateix tens l’opció de controlar la seguretat dels teus arxius.
Font: Google

Font: Google

Hi ha moltes més xarxes per compartir on penjar i guardar arxius com ara: Flickr, Zoho, Dropcanvas, Droplr, Ge.tt, Hi Drive, File Dropper, Dropmark, Hightail, SugarSync, Minus, WeTransfer, Dropsend, Sendspace, CloudApp, Onedrive, MediaFire, 4shared, Egnyte, MegaUpload, etc.

 

WEBGRAFIA

Agencia de Marketing Online: Trazada, (2013). Plataformas gratuitas para compartir documentos en la nube. Consultat 25 octubre 2015, des de http://trazada.com/plataformas-gratuitas-compartir-documentos-en-la-nube/

Carrodeguas, N. (2015). Servicios gratis donde subir, guardar y compartir fotos en internet. Consultat 25 octubre 2015, des de https://norfipc.com/descargas-gratis/servicios-gratis-donde-subir-guardar-compartir-fotos-internet.html

Fedriani, M. (2014). Que es la nube en Internet- Mantenimiento informático. Consultat 25 octubre 2015, des de http://informaticos.co/mantenimiento-informatico-en-madrid/que-es-la-nube-en-internet

Gutierrez, A. (2015). ¿Qué es la nube de Internet?. Consultat 25 octubre 2015, des de http://windowsespanol.about.com/od/AccesoriosYProgramas/f/Qu-E-Es-La-Computaci-On-En-La-Nube.htm

Mendez, P. (2013). Como compartir archivos entre telefónos móviles y ordenadores de forma sencilla. Consultat 25 octubre 2015, des de http://reinspirit.com/compartir-archivos-entre-telefonos-moviles-y-ordenadores/