Les narracions transmèdia estan obrint nous horitzons en el món de la ficció i en el periodisme. Es trenquen barreres i es repensen conceptes, però, com afecten les narracions transmèdia al periodisme?

L'evolució de les narratives ha obligat a repensar com es presenten les històries

L’evolució de les narratives ha obligat a repensar com es presenten les històries

 

 

 

 

 

Què és transmèdia?

Henry Jenkins, acadèmic del Massachusetts Institute of Technology, va popularitzar el terme en utilitzar-lo en el seu article “Transmèdia Storytelling” (2003), on parlava de l’ús coordinat de la narració mitjançant diferents plataformes.

L’any 2007, Jenkins va publicar, en el seu bloc “Confessions of an Aca-Fan”, un decàleg que identificava característiques recurrents de les narracions transmèdia. El 2009, el mateix Jenkins, va publicar 7 principis fonamentals que havien de complir les narracions transmèdia. Posteriorment, el 2010, en va fer una revisió.

Els set principis transmèdia de Henry Jenkins

Els set principis transmèdia de Henry Jenkins

Què és el periodisme transmèdia?

Carlos Scolari proposava imaginar-se que un succés destacat es produeix inesperadament a les quatre de la tarda, nosaltres escoltem la ràdio que n’informa de manera gairebé immediata i amb informació limitada, ampliem el coneixement del succés al vespre mirant el telenotícies a la televisió i finalment llegim l’endemà al matí els diaris que ens analitzen el fet succeït. Tres canals diferents que ens expliquen les coses adequant el contingut al mitjà, i cada una ens aporta peces narratives, que individualment tenen sentit, per acabar construint un tot. Per Scolari això ja era periodisme transmèdia.

També trobem exemples de narratives transmèdia al periodisme en els portals de notícies a internet: des de notícies que combinen text, àudio o vídeo fins a peces que necessiten la interacció de l’usuari. L’evolució tecnològica i l’aparició de nous suports i interfícies han conduït el periodisme cap a altres formes de posada en escena. La connexió a internet ha permès la construcció d’un entorn dinàmic i interactiu d’intercanvi  d’informació. Enmig d’aquesta evolució narrativa-tecnològica apareix el concepte de Comunicació Transmèdia i porta al periodisme a un pas més enllà. No hi ha un model únic de fer periodisme transmèdia, utilitzant els diferents canals i eines es poden obtenir resultats diferents.

Exemple de periodisme transmèdia

Existeixen reportatges i documentals transmèdia. La combinació d’àudio, text i vídeo amb la interacció dels usuaris ha donat forma a una nova manera de presentar la informació. Una mostra de periodisme transmèdia és el reportatge de John Branch, publicat al web del New York Times, anomenat “Snow Fall. The Avalachee at Tunnel Creek”. Aquesta narració transmèdia explica la història de 16 persones que van quedar atrapades sota una esllavissada de neu a les muntanyes de Washington.  Branch va combinar imatges, vídeos, text i animacions per crear una peça periodística que anava més enllà del reportatge convencional. “Snow Fall” també es va publicar al dominical del New York Times, on, per les limitacions del format paper perdia l’aspecte transmèdia.

Altres exemples

Però, no és l’únic cas de periodisme transmèdia. Altres exemples de narracions transmediàtiques i interactives dins el periodisme són:

HIGHRISE

highriseHighrise és un documental que mostra com és la vida en els grans edificis vertical de les ciutats des dels inicis de la civilització fins a l’època moderna (centrant-se sobretot en aquesta última).

 

TOP SECRET AMERICA

top secret americaTop Secret America és una sèrie d’articles i informacions sobre les xarxes d’operacions secretes que el govern d’Estats Units va posar en marxa després de l’11 de setembre.

 

100 GALLONS

100 GALLONS100 Gallons: Reflections from a nation powered by water posa la lupa en l’aigua com a recurs. La importància d’ella a la nostra vida diària i les conseqüències de no disposar-ne.

 

COLLAPSUS

collapsusCollapsus: The energy risk conspiracy explora la transició de les energies fòssils a les renovables mitjançant la ficció i la participació de l’usuari.

 

A GLOBAL GUIDE TO THE FIRST WOLRD WAR

1st worl wao

A global guide to the First Wolrd War és un documental sobre la primera guerra mundial. Mitjançant vídeos, imatges, àudios i textos ens explicaran el que va passar.

 

PHOTOGRAMMAR

photogrammarPhotogrammar presenta un recull de fotografies dels Estats Units ordenades per anys (entre el 1935 i el 45) i zones geogràfiques.

 

FIRESTORM

firestormFirestorm: The story of the bushfire at Dunalley narra la historia d’una família d’Austràlia que va sobreviure a un incendi que va devastar la seva comunitat.

 

GOA HIPPY TRIBE

goa hippyGoa Hippy Tribe explica com el moviment hippy occidental va establir un dels seus punts claus a Goa (Indía).

 

ROUGH RIDE

rough rideRough Ride mostra la vida dels treballadors que extreuen petrolis per les grans empreses.

A més a més

No necessàriament el periodisme transmèdia ha d’estar lligat als grans documentals, en trobem exemples en el periodisme diari. Són formes de periodisme transmèdia les infografies interactives, els mapes interactius, els gràfics interactius, les galeries de fotos, els jocs informatius o els organigrames. A més a més, també és periodisme transmèdia el seguiment en directe d’ alguna conferència, la interacció entre periodistes i lectors,  etc.   El periodisme transmèdia és des d’una notícia que conté text, vídeo i/o galeria de fotos, fins als exemples que hem vist anteriorment. Les possibilitats són variades i van sorgint noves formes d’aplicar la transmèdia al periodisme. No hi ha una única manera rígida de fer transmèdia, només la creativitat i la tecnologia poden limitar el resultat final.


Bibliografia

 

Add to Anti-Banner