Què és la Internet de les coses?

Segons Margery Conner i Sean Dodson, la internet de les coses és una xarxa d’objectes de la vida quotidiana que es troben interconnectats. Altres, el defineixen com un gran sistema nerviós que connecta totes les parts del nostre cos. Per mi, és la destrucció total de les relacions humanes i de totes les coses que uneixen a les persones. Una espècie de bomba en la societat que ens tornarà egoistes, freds i incapacitats.

Per posar un exemple: aquest mapa, és un mapa de la Internet de les Coses, que ens permet veure que no només nosaltres podem estar connectats sinó que els nostres dispositius també poden estar-ho, i es comuniquen entre ells i amb nosaltres a través de la xarxa. Si ho mires des d’una altra perspectiva, també és un mapa que t’ensenya tots els dispositius que acabaran substituint les tasques que avui en dia fem els humans. Sembla divertit veure tots els dispositius interconnectats oi? No et farà tanta gràcia quan tot això et faci una persona inútil i incapacitada per a realitzar qualsevol feina, o més ben dit, incapacitada per fer la feina millor que una màquina.

Què passarà amb la nostra feina?

En un article de Henry Manzano per la techtarget (2015) explica que la Internet de les Coses permetran als negocis evolucionar de forma considerable, i fa un llistat d’oportunitats que la Internet de les coses pot oferir a les empreses, algunes d’aquestes m’han sorprès considerablement, vegeu aquí un esquema d’algunes oportunitats:

 Infografia article d'opinió

Segons la consultora International Data Corporation (IDC), pronostica que el 2020 hi haurà 32.000 milions d’aparells connectats. Avui en dia la quantitat de dispositius que es connecten via Internet està arribant als 200.000 milions, tot i així, un 7% d’aquests aparells ja estan connectats en aquesta gran xarxa i es comuniquen entre ells.

Gràfic evolutiu de la Internet de les Coses. (2014-2020)

Gràfic evolutiu de la Internet de les Coses. (2014-2020)

Això aporta una nova etapa de relacions i interaccions entre les empreses i els consumidors. Una etapa d’incultes o d’intel·ligents, qui sap. El que sí que se sap és que amb aquests recursos la Internet de les coses ens pot aportar alguns avantatges o oportunitats de negocis:

oportunitats

Poso incís en el punt 3 per dir que no ser si millorarà la qualitat de vida o l’empitjorarà. Però algú s’ha preguntat si hi haurà destrucció de feina? O si la nostra societat estarà robotitzada per culpa d’aquests dispositius? Que si, que fins ara ens hem adaptat molt els canvis tecnològics, però creieu que l’impacte que crearà tants dispositius interconnectats ens ajudarà a ser més humans i menys màquines? Us convido a reflexionar-hi.

L’empresa consultora Accenture fa un estudi que indica que es crearan més llocs de treballs que no pas se’n perdran. En aquest estudi diu que el 86% de 1.400 directors d’empresa pensa que la Internet industrial de les coses serà un creador de nous llocs de treball. Aquesta empresa estima que el 2030 la Internet de les coses augmentaria el PIB mundial per la creació de productes i serveis. Sí, segurament crearà llocs de treball per programadors, científics de dades, experts en màrqueting i publicitat… Però que se’n farà dels que treballen a una fàbrica? Es diu que amb la Internet de les coses, els treballadors seran substituïts per robots. En són conscients de la quantitat de persones que es guanyen la vida en una fàbrica? Cal reflexionar també en els desavantatges de l’evolució de la tecnologia. Si vols llegir més informació sobre aquest estudi, clica aquí.

Tot i els grans inconvenients que ens pot aportar laboralment les IoT, també ens ofereix àmplies oportunitats per a construir nous negocis. Us deixo un vídeo de Ericsson que va reunir alguns experts per parlar de les oportunitats de negocis que ens podria aportar la Internet de les coses.

Les IoT provocaran un gir de 360º a la nostra vida personal

Els éssers humans tenim uns sentits, una capacitat d’entendre el nostre món i les persones que ens envolten, per tant, sobrevivim perquè som capaços d’interaccionar cada dia entre nosaltres. En la Internet de les coses, els sensors són els que s’encarreguen de transportar aquesta visió que té l’ésser humà a les màquines. Hi ha moltes tecnologies que detecten, reconeixen i proporcionen els mitjans per crear experiències que simulin un coneixement del món que l’ésser humà viu i les visions que poden tenir els seus habitants.
Amb altres paraules, arriba un punt en què les màquines seran capaces d’entendre el nostre món i trobar solucions els nostres problemes diaris.

No teniu por que la intel·ligència artificial superi la intel·ligència humana? De mica en mica els animals, les persones i fins i tot les sabates, els arbres i les mascotes, es connectaran a la Internet de les Coses, i el món tindrà moltes possibilitats de convertir-se en un lloc millor. O no. Mil bilions de sensors incorporats a l’entorn que estaran controlats per sistemes d’ordinador, software i serveis, provocarà una revolució com la que es va produir amb l’aparició de la internet.

Mapa del 2020 de la Internet de les Coses. Infografia de Mario Morales. IDC

Mapa del 2020 de la Internet de les Coses. Infografia de Mario Morales. IDC

Exacte, parlem d’una connexió que pot canviar la nostra vida a límits que nosaltres no ens esperem. Et creuries que en un futur la nevera et recomanés una dieta més equilibrada després d’analitzar la teva orina? O creus que algun dia el teu raspall de dents et concertarà cita al dentista després de detectar una càries? Sembla molt surrealista però això és internet de les coses i és així com es creu que evolucionarà aquest concepte.

No només la Internet es carregarà les relacions humanes, sinó que a més a més ens farà totalment inútils en les labors de la nostra vida quotidiana. Deixarem d’aprendre a fer les coses perquè una màquina serà capaç de fer-la millor que nosaltres.

Et toca reflexionar…

La importància de la Internet de les coses no està només en com aconseguirem augmentar els llocs de treball i com serà de fàcil comunicar-se. El que crearà un abans i un després de les IoT és totes aquelles coses que ens afectaran negativament, i que marcaran un punt d’inflexió en la societat. A causa de l’evolució de la Internet ens creiem més poderosos, però en realitat ens estem apartant del camí que estem creant.

Bibliografia