Com a usuaris digitals, també tenim drets

Figura 1: Blog Segueix el fil de la història

Els Drets Humans, establerts a finals del segle XVII, definits com a inalienables i inherents per a cada persona i considerats base d’ètica i moral, han existit i segueixen existint en les societats tradicionals, però què passa en la societat actual?

Diverses organitzacions han vist la necessitat d’establir un seguit de Drets Humans adaptats als nous temps, a les noves tecnologies. Per tant, en un moment on Internet forma una gran part de les nostres vides hem de ser conscients que també existeixen uns drets inviolables en aquesta plataforma.

Per conèixer aquests drets online, en aquest post ens centrarem en les activitats de reconeixement i plasmades en guies que han dut a terme el Consell Europeu i la Coalició Internet Rights & Principles, una xarxa internacional de persones i organitzacions que treballen per defensar els Drets Humans a
Internet i que col·labora directament amb l’Associació d’Usuaris d’Internet, des del 2008 ha activat una discussió basada en els drets a Internet.

Figura 2: http://derechoseninternet.com/

Tot i així, cal mencionar altres organitzacions com l’APC (Asociación para el Progreso de las Comunicaciones), que el maig del 2011 va presentar una declaració al Consell dels Drets Humans per donar veu als drets a Internet després de veure com s’estaven violant drets com la llibertat d’expressió o la lliure circulació d’informació a través d’Internet.

Va ser el gener del 2015 quan la Coalició Internet Rights & Principles va presentar la Carta de Drets Humans i Principis per Internet després d’estar molts anys actius en promocionar i discutir sobre tots aquests principis dels drets a Internet. En aquesta, doncs, s’hi presenten cada un dels drets a tenir en compte.

 

Sempre que es parla de drets s’ha de parlar de DEURES. En aquest cas, doncs, podem parlar de la “Netiqueta”. Aquest concepte sorgeix de la paraula xarxa en anglès “Net” i Etiqueta i engloba tot el conjunt de comportaments que hem d’adoptar per tal de crear una convivència còmode a Internet, és a dir, la manera de comportar-se correctament.

Tot aquest seguit de deures han estat impulsats per als usuaris mateixos per garantir seguretat i humanitat en el contacte virtual entre usuaris. Així doncs, si tots apliquem la netiqueta en el dia a dia d’interacció a Internet, podrem gaudir d’una convivència agradable i confiable.

L’any 1996 l’IETF (Internet Engineering Task Force, Grup de Treball d’Enginyeria d’Internet) va elaborar un document amb l’objectiu de regular les comunicacions a la xarxa. A partir de llavors, les diferents societats van passar a elaborar les seves pròpies regles:

  • Regla 1: Mai oblidis que la persona que llegeix el missatge és un altre ésser humà amb sentiments que poden ser ferits.
  • Regla 2: Adhereix els mateixos estàndards de comportament en línia que segueixes a la vida real.
  • Regla 3: Escriure tot en majúscula es considera com cridar i, a més, dificulta la lectura.
  • Regla 4: Respecta el temps i l’espai de les altres persones.
  • Regla 5: Mostra el cantó bo de tu mereix mentre estàs a la xarxa.
  • Regla 6: Comparteix els teus coneixements amb la comunitat.
  • Regla 7: Ajuda a mantenir els debats en un ambient sa i educatiu.
  • Regla 8: Respecta la privacitat de terceres persones.
  • Regla 9: No abusis del teu poder o dels avantatges que puguis tenir.
  • Regla 10: Excusa els errors dels altres. Compren els errors dels altres igual que esperes que ells comprenguin els teus.

I totes aquestes regles es poden resumir en dos: posa’t sempre en el lloc dels altres que utilitzen la xarxa i pensa que les altres persones no són sempre iguals que tu.

 

Figura 3: http://empresastehuacan.com/blog/7-consejos-fundamentales-que-deben-seguir-los-ninos-en-las-redes-sociales/

Però sempre es respecten aquests drets i deures que hauríem de tenir tots i totes com a usuaris digitals?

Malauradament, la resposta és no. I aquí us deixo tres exemples on s’ha vulnerat un dret o no s’ha respectat un deure. Tot i així, també existeixen solucions a l’hora de ser vulnerats o no respectats.

“Publicados los datos de 39 millones de infieles registrados en Ashley Madison”

“La gente cree que todo vale en las redes sociales”

“Judici i condemna per insultar a les xarxes socials”

Figura 4: https://blog.doiser.com/que-novedades-nos-trae-el-nuevo-reglamento-europeo-de-proteccion-de-datos-de-2016-2/

I finalment, us proposo un exercici per acabar de reflexionar sobre el tema:

Feu la cerca a Google del vostre nom complet!

A veure si us sorpreneu!

“Lo sentimos, no hay manera de borrar su rastro digital”

 

WEBGRAFIA

APC (Asociación para el Progreso de las Comunicaciones) [Consultat el 07 de març de 2017]

Dret a la Protecció de Dades  [Consultat el 07 de març de 2017]

Drets Humans a Internet, Coalició Internet Rights & Principles i Conell Europeu  [Consultat el 07 de març de 2017]

Netiqueta  [Consultat el 07 de març de 2017]

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.