Els 20 dies decisius és un seguiment digital de les notícies més rellevants succeïdes a Catalunya. Unes notícies clau per explicar el futur a Catalunya agafades per dues dates molt assenyalades com són l’11 de setembre coincidint amb la diada de Catalunya fins el 1 d’Octubre, el dia de l’autodeterminació de la comunitat autònoma de Catalunya. 20 dies decisius que marcaran un abans i un després en el territori català.

 Els 10 dies amb l’autonomia catalana                                                                  

Una diada diferent perquè és la 1 era mobilització massiva posterior els atemptats de Barcelona i també perquè estem a 20 dies de la convocació del referèndum en què catalans i catalanes podran decidir el futur del seu país. La celebració s’inicia amb un minut de silenci en memòria dels atemptats de Barcelona i comptar amb un ple absolut de més de 450 000 persones inscrites que varen omplir els 49 trams programats poques hores abans que s’inicies la manifestació a les 17.14 hores. Una diada amb el lema del SI, un SI a favor d’una independència de Catalunya.

Una diada que ens va deixar una imatges que avui dia semblen molt antigues però que són del passat 11 de setembre:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • Inici de la campanya del referèndum

El dia 15 de setembre a les 8 del vespre és dona el tret de sortida de la campanya a favor del “sí” al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. Abans de l’inici els assistents cridaren “Votem” i “No tenim por”.

Un meeting on ha comparegut Carles Puigdemont, Oriol Junqueras destacant la següent citació “‘Necessitàvem 5.000 persones per col·laborar amb el referèndum i ja som més de 47.000’. El meeting també comptar amb la presencia de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. El lema de la campanya sou “Hola República” amb la presentación del nou espot electoral.

 

  • Principis d’intervenció en l’autonomia catalana

El dia 15 de setembre el Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, anuncia un paquet de mesures “noves” per controlar les despeses de la Generalitat de Catalunya i que suposen de facto una intervenció parcial dels comptes d’aquesta comunitat autònoma. Amb la decisió adoptada aquest divendres al Consell de Ministres, l’Estat assumirà el pagament directe dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l’Educació, la Sanitat i els Serveis Socials. Això suposarà administrar bona part dels 1.400 milions mensuals que el Govern central lliura a la Generalitat a càrrec del sistema de finançament autonòmic.

Tweet del president del govern espanyol advertin de les conseqüències del incompliment de la llei.

Suspensió de l’autogovern català

El dia 20 de setembre és produeix un gir en l’autonomia de Catalunya.  El govern espanyol aplica un l’estat d’excepció a Catalunya i la Guàrdia Civil realitza 14 detencions i s’ha endut 10 milions de paperetes d’una impremta de Bigues i Riells en el marc de la macrooperació policial en contra del referéndum de 1 d’Octubre. Entre les persones detingudes hi trobem:

Josep Maria Jové, secretari general de la Conselleria d’Economia.

Josep Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda.

– Joan Ignasi Sánchez, assessor del gabinet de la consellera de Governació

Meritxell Borràs, arrestat a Sabadell.

– Jordi Puigneró, president del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Josué Sallent Rivas i David Franco Martos, responsables del CTTI.

– Xavier Puig Farré, responsable de l’oficina d’Afers Socials.

– Juan Manuel Gómez, responsable de la Conselleria d’Economia i Hisenda.

– Jordi Graells, director del departament d’Atenció Ciutadana del Govern català i responsable del vot electrònic de l’1-O.

– David Palanca, responsable de l’Oficina d’Afers Estrangers.

– Rosa Maria Rodríguez Curto, directora General de Servei de la Generalitat i responsable de desenvolupaments informàtics i que ha estat detinguda a Madrid.

– Pau Furriol, propietari d’una nau industrial a Bigues i Riells (Vallès Oriental) on els agents han confiscat d’entre sis i nou milions de paperetes per votar.

– Mercedes Martínez, vinculada a la nau industrial

Pep Masoliver, treballador de Fundacio.cat.

A més d’aquestes detencions s’han practicat vint-i-dos registres a diferents dependències, entre elles el despatx de Salvadó, número dos d’Economia, situat a la seu central del Departament, a la Rambla de Catalunya de Barcelona.També s’ha registrat l’edifici del Departament d’Economia que alberga les oficines de la secretaria d’Hisenda, situat a la Gran Via, així com la seu de l’Agència Tributària de la Generalitat.

Missatge del President Puigdemont informant de la reacció dels fets ocurreguts:

 

La reacció per part dels Catalans i Catalanes ha estat una massiva mobilització de forma pacífica davant del departament d’economia de la Generalitat, on els guàrdies civils estaven fent escorcoll al seu interior, en senyal de desacord per part de les actuacions que estaven duent a terme el govern espanyol.

En aquest video podem veure els moments viscuts en aquella mobilització en contra de l’intervenció de Catalunya:

 Setmana intervinguda a Catalunya    

La setmana prèvia el referèndum de l’1 d’Octubre van sorgir notícies interessants sobre el tema. El fet més característic i molt polèmic d’aquesta intervenció en l’autonomia de Catalunya és el fet de tenir la Guàrdia Civil pels carrers de Catalunya. Una setmana on van sorgir la famosa frase “Els carrers seran sempre nostres” o bé les típiques frases “Pues molt bé, pues adiós” com a forma d’acomiadament els Guàrdies Civils quan acaben d’escorcollar les impremtes o altres institucions públiques catalanes.

L’allotjament de la Guàrdia Civil també va ser focus de debat, ja que s’allotjaven en tres vaixells, 1 al port de Tarragona i dos al Port de Barcelona, un dels quals decorat amb dibuixos de la Warner Bross. Aquest vaixell amb il.lustracions de la Warner Bross, situat al port de Barcelona,  on s’hi trobaven allotjats la Guàrdia Civil va resultar-ne la icona de descontentament en les manifestacions. La polèmica va arribar tan lluny que la Warner Bross va demanar que és tapés, ja que estava donant una mala imatge el seu negoci. Un fet que va provocar encara més reacció a les xarxes amb el hashtag #FreePiolin o Piolín se fuerte.

 

Compte enrere pel referèndum 1-0ctubre                                

  • Notícies 29 de setembre

El divendres 29 de setembre, els tweets tant per part de l’Estat com per part de la Generalitat bullen d’informació sobre que passarà diumenge. D’una banda des del Twitter del Ministeri del Interior se’ns mostra amb els missatges de tranquil.litat l’impediment de la votació del Referèndum.

D’altra banda, observant el Twitter del Govern de la Generalitat de Catalunya se’ns mostra la presentació de les urnes amb el conseller d’Exteriors, Raul Romeva, El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras i el conseller a la Presidència, Jordi Turull.

 

La plataforma escoles obertes és una organització per impedir el tancament dels centres de votació. Una plataforma que consta d’una web escolesobertes.eu, que actualment es troba censurada, on més de 40 000 voluntaris s’hi van inscriure en menys de 24 hores per poder garantir la votació del dia 1 d’octubre.

Tot i el seu cessament virtual l’objectiu de plataforma per les escoles obertes va ser molt important arreu del territori català, en què milers de centres d’ocupació d’arreu de Catalunya van ser ocupats per garantir-ne la votació.

Imatges d’una de les activitats que es feien per mantener l’escola Oberta i l’acampanda a les escoles per impedir-ne el seu tancament a la nit.

Dia 1 d’octubre

El dia 1 d’Octubre és un dia que passarà a la història. Un diumenge, en què milers de catalans i catalanes es concentraren davant les escoles per garantir-ne la seva obertura. Un acte que va comportar a milers de ciutadans llevar-se ben d’hora o en alguns casos haver-hi passat els cap de setmana amb la Plataforma Escoles Obertes per poder votar el diumenge. Un cop oberts els centres de votació és produïren les repressives intervencions per part de la Guàrdia civil impedint la votació a cops de porra de forma proporcionada a tothom que es trobaven pel davant.

Davant d’aquestes intervencions, el govern de la generaliat de Catalunya s’avança i minuts abans que s’obrissin els centres de votació feien públic el cens universal en què no feia faltar votar en l’escola assignada sinó en qualsevol centre de votació és podia exercir el dret a votar. Una manera de garantir la votació.

Com a resposta els impediments de votació per part de la guardia civil, el govern de la Generalitat fa públic aquest missatge.

Tot i el cens universal es calcula que vots es calcula que uns 770.000 vots varen ser perduts per les fortes repressions de la policia nacional. De les 5 343 358 persones citades a votar van obtenir els resultats següents:

Sí: 2 020 144

No: 176. 565

En blanc: 45 586

Nul: 20 129

Un vídeo emotiu que ens mostra alguns dels moments qeu passaran a l’història de Catalunya:

Bibliografia

Les fonts del seguiment dels “20 dies decisus” han estat a través de la recerca de les notícies publicades al llarg d’aquests dies pels principals diaris catalans, però sobretot la recerca de notícies a partir de publicacions al twitter també ha estat força present, ja que algunes webs on parlaven sobre el tema estan censurades.

Twitter cercats:

Twitter de La Moncloa: https://twitter.com/desdelamoncloa?lang=es

Twitter del Ministeri de l’Interior: https://twitter.com/interiorgob

Twitter del President del Govern Espanyol: https://twitter.com/marianorajoy

Twitter del President de la Generalitat: https://twitter.com/KRLS

Twitter del Govern de la Generalitat: https://twitter.com/govern

Twitter del 3/24: https://twitter.com/324cat

Facebook de la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals:

https://es-es.facebook.com/324cat/

Principals diaris cercats per les portades de les notícies:

Informació i imatges de la diada 11 de setembre:

-Diari “La Vanguardia” : http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20170911/431092640233/actos-barcelona-diada-nacional-onze-de-setembre-2017.html

-Diari ARA: ARA Barcelona  https://www.ara.cat/politica/manifestacio-onze-setembre-diada-2017_0_1846615385.html

10 dies amb l’autonomia catalana

Congrès dels diputats: TN TV3 13 de setembre http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/telenoticies-migdia-13092017/video/5688025/

Principis d’intervenció de l’Estat: Redaccio Directe.cat Divendres, 15 de setembre 14:05 H

http://www.directe.cat/noticia/640753/montoro-aplicara-l-estat-d-excepcio-en-48h-contra-les-finances-de-la-generalitat

Plataforma escoles obertes:  Redaccions-Barcelona El Punt Avui 28 de setembre 12h http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1249283-el-web-d-escoles-obertes-ja-compta-amb-mes-de-40-000-voluntaris-per-obrir-els-col-legis-l-1-o.html

Dia 1 d’octubre: 

http://www.lavanguardia.com/politica/20171001/431688032104/referendum-1-o-en-directo.html