És el Bitcoin la moneda del futur?

Tothom ha sentit parlar dels Bitcoins algun cop, però realment sabem el que són? Com funcionen? Que s’amaga darrere de la moneda digital més famosa de totes? És realment el diner del futur, o només estem vivint una bombolla del bitcoin que està a punt de trencar-se?

Bitcoin és la primera moneda digital o criptomoneda, descentralitzada, que permet transmetre valor electrònicament de manera segura  de forma molt ràpida entre dos usuaris sense mediació d’un tercer, com un banc o una empresa. Els Bitcoins només existeixen a la xarxa, no hi ha cap banc o empresa que els controli o reguli i això és la clau de la idea darrera dels bitcoins.

El terme bitcoin es va originar l’any 2009, i va ser creat per Satoshi Nakamoto, pseudònim del seu autor o autors, hi ha un gran misteri al voltant del creador o creadors d’aquesta moneda digital, ja que s’ha especulat molt amb la seva identitat, fins i tot va estar proposat per la nominació al Premi Nobel d’Economia en 2016.

El Bitcoin es va crear amb l’objectiu de què fos utilitzat només a través d’Internet, per proporcionar als ciutadans un mitjà de pagament que fes possible fer transferències de valors a baix cost i que no pogués ser controlat ni manipulat per governs, bancs centrals o entitats financeres, sinó que els mateixos usuaris fossin els qui autoregularen les transaccions que es fessin amb aquesta moneda.

Altres raons per les quals es van inventar el bitcoin van ser per acabar amb els sistemes de transacció dels bancs, ja que són bastant cars i per acabar amb la inflació, ja que tant els costos dels bancs i la inflació generen un cost extra que l’ha de pagar la societat.

Per poder utilitzar els bitcoins és necessària la descàrrega prèvia d’un software en el nostre dispositiu que s’anomena wallet i que generarà una d’adreça, que s’utilitza per enviar i rebre diners d’altres usuaris. L’enviament de bitcoins és instantani i tota operació pot ser monitoritzada en temps real. Les transaccions amb aquesta moneda impliquen una transferència de valor entre dues direccions bitcoin, publiques però anònimes. Per garantir la seguretat, les transaccions estan assegurades utilitzant una sèrie de claus que estan criptografiades, ja que cada compte disposa d’una clau pública i una altra privada.

Al voler fer una transacció, el software executa una operació matemàtica en la qual l’algoritme combina la direcció pública del receptor dels bitcoins amb la contrasenya privada del qui paga i amb la quantitat que es transfereix entre els dos.

Una vegada demanada la sol·licitud per fer la transacció és enviada a la xarxa per ser verificada pels altres membres de la xarxa bitcoin que no han de veure amb la transacció. Cada ordinador connectat a aquesta xarxa ha de fer dues operacions diferents, una per confirmar qui envia els diners és realment el propietari i un altre per saber si pot pagar i no ha gastat abans els bitcoins i té prou per poder pagar.

Un cop confirmada la transacció entra a un registre de blocs de transaccions i és impossible modificar-la, ja que és pública per tothom amb accés a aquesta xarxa, aquesta llista de transaccions és l’anomenat Blockchain, és com un llibre de comptes, una enorme base de dades, en la qual es van apuntant tot tipus de transaccions. Al ser publica tothom la pot veure i és impossible canviar-la. Tot funciona per consens de les parts que participen en aquesta xarxa, i no es pot esborrar ni modificar el passat, ni tampoc operar fora de les normes que s’ha donat la mateixa xarxa.

Es fan 7 transferencias valides per segon dins de la xarxa bitcoin, en canvi, per exemple el sistema de VISA fa unes 2000 per segon.

Si algú intentes modificar aquest llibre de comptes, simplement no és podria, ja que no quadraria amb el registre. Bitcoin té una seguretat molt alta, però es pot atacar igualment.

El bitcoin és una moneda digital que no podrà superar els 21 milions de bitcoins, ja que va ser creada així i actualment hi ha uns 26 milions repartits. A l’estar limitat el nombre de bitcoins pot augmentar la seva demanda i així multiplicar el seu preu. Com passa també amb les monedes tradicionals, l’economia diu que el valor del bitcoin augmenta quan augmenta el seu ús, com més circula més es pot intercanviar per altres béns o serveis i així també augmenta el seu valor. El problema és que el seu valor és molt variable per tant no serveix com a un valor fiable, però sí que serveix per especular.

L’única manera que hi ha de generar bitcoins és fent-se miner. És a dir descarregar-se un software concret que et permet buscar o minar bitcoins i entrar a competir criptogràficament cada cop que s’afegeix un bloc a la cadena de transaccions, que és cada 10 minuts. Qui aconsegueix la contrasenya per obrir el següent bloc, és qui guanya i rep bitcoins. Però cada quatre anys la recompensa es divideix per dos, es va començar amb 50$ en bitcoins, després es va passar a 25$ i actualment són 12,5$ de recompensa per guanyar un bloc.

Actualment hi ha usuaris que paguen als miners perquè les seves transaccions tinguin prioritat sobre la dels altres usuaris de la xarxa, però una vegada que els bitcoins s’acabin aquesta serà l’única recompensa que rebran els miners, ja que com hem dit abans la quantitat de bitcoins és limitada.
Un dany col·lateral d’aquesta mineria de bitcoins és l’impacte ambiental del consum d’energia dels miners. Per fer una transacció de bitcoin s’estima que s’utilitza la mateixa energia que una casa consumeix a estats units durant tota una setmana.

El periodista Paul Krugman al New York Times diu:

En principio, podemos efectuar pagos electrónicos con bitcoines. Sin embargo, para hacer pagos electrónicos también podemos utilizar tarjetas de débito, PayPal, así como otras plataformas, y resulta que los bitcoines son un medio de pago lento, inadecuado y costoso. De hecho, incluso los organizadores de conferencias sobre Bitcoin algunas veces no aceptan pagos en bitcoines de los participantes. En realidad, no hay ninguna buena razón para utilizar bitcoines en nuestras transacciones regulares —a menos que no queramos que nadie sepa qué compramos o vendemos, por lo que gran parte del uso real de bitcoines se asocia con las drogas, el sexo y otros artículos del mercado negro.

Quina és realment la utilitat del bitcoin? Simplement especular?

A principis de 2017 un bitcoin valia 1000$ i a finals d’any ja valia 20000$. Però actualment està per sota del 8000$.

El salt que va donar el bitcoin a finals de 2017 va disparar la publicitat d’aquesta i altres monedes digitals a Internet. Un dels motius pel qual els bitcoins i altres monedes digitals han baixat tant ha sigut la decisió tant de Facebook com Google de vetar els anuncis relacionats amb bitcoins i productes relacionats amb criptomonedes. Aquest canvi s’aplicarà en juny d’aquest any 2018 i la notícia a fer baixar el valor del bitcoin un 9%. Això és una molt mala notícia per a tots els propietaris de bitcoins, ja que Google i Facebook representen un 61% de la publicitat online de manera global.

La principal raó per la qual aquests dos gegants d’Internet han deixat de fer publicitat de criptomonedes ha estat perquè no volen que els seus usuaris tinguin problemes amb productes financers d’alt risc. La xarxa social considera que els anuncis de ICO (initial coin offerings) i moneda digital són generalment enganys amb els quals es busca confondre als usuaris. Facebook ha assegurat que volen que els seus usuaris aprenguin sobre nous productes i serveis a través dels anuncis, però sense por a enganys o fraus.

Aquestes noves polítiques en els seus anuncis afectaran tant a la pàgina principal de Facebook com Instagram.

Moltes de les empreses que han deixat de ser anunciades a Facebook han decidit migrar fins a Twitter per publicitar-se allà però les denuncies per estafa i publicitat enganyosa no han trigat a arribar a aquesta xarxa social. Twitter va adreçar un comunicat en el qual diu que està treballant per implementar un nombre de senyals per a evitar que aquest tipus de comptes interactuïn amb altres de manera enganyosa i s’ha posat a desactivar comptes de Twitter relacionats amb aquestes denúncies.

L’operació anti-bitcoin de Facebook i Google posa en un embolic al conseller delegat de Twitter, Jack Dorsey, qui té un segon treball com a fundador i conseller delegat a Square, Inc., una empresa de serveis financers que acaba de començar a oferir intercanvi de bitcoins i altres inversions en moneda digital. Per tant no se sap que farà Twitter, si valorarà als usuaris abans que els diners de la publicitat o decidirà quedar-se tal com està ara.

Un altre problema amb el qual s’està enfrontat els bitcoins es Xina i Corea del Sud, la preocupació se centra en l’augment de l’especulació associada a les monedes virtuals. Per frenar-lo, les autoritats xineses van començar amb les restriccions el passat setembre. Es van prohibir tots els serveis comercials amb criptomonedes per a clients locals, va ser llavors quan es van il·legalitzar les ICO.
Fins al moment, la Xina era una bona opció per a la mineria gràcies a la seva electricitat barata. Fins i tot hi havia llocs on els miners obtenien tarifes encara més barates, ja que negociaven directament amb centrals hidroelèctriques i no amb les xarxes locals i nacionals.

Amb les noves restriccions, això pot canviar deixant als miners sense una altra opció que abandonar el país asiàtic. D’altra banda, Corea del Sud, un dels països amb majors mercats mundials d’aquestes divises, juntament amb els Estats Units i el Japó, anuncia també la prohibició de les transaccions amb criptomonedes, el ministre sud-corea ha dit que:

La moneda virtual és actualment incapaç de funcionar com un mitjà de pagament i està sent utilitzat per a finalitats il·legals com el blanqueig de diners, estafes i operacions d’inversió fraudulentes

Les monedes digital s’han convertit en un mitjà popular de pagament a Corea del Sud i el Japó, i també en una forma de dipositar els estalvis o com a fons de pensions davant els ínfims rendiments d’altres actius d’inversió.

La situació actual del bitcoin no sembla estar en un bon punt, tant per les prohibicions que està havent-hi per part d’alguns països asiàtics com per la prohibició en Facebook i Google d’anuncis d’empreses i reclams publicitaris relacionats amb venda i intercanvi de bitcoins.

Tot això està fent baixar el seu valor de manera indiscriminada La idea que hi ha darrere dels bitcoins és molt bona, però els principals problemes del bitcoin són:

  • Que no està acceptat com a un mètode de pagament regular, ja que en ser una moneda digital no existeix al món físic, no com el dòlar o l’euro que si existeixen i estan regulats per diferents organismes, per tant això crea una desconfiança en la població i fa que el seu valor sigui molt volàtil.
  • Un altre factor que fa molt volàtil al bitcoin és que una part molt petita de la població és qui manipula el total de la criptomoneda el 95% dels bitcoins al mercat son manipulats per només el 4% de la gent al mercat.
  • El bitcoin al ser totes les comptes anònimes dins de la xarxa és molt susceptible de patir phishing o de fraus a internet per intentar canviar bitcoins per moneda tradicional.
  • El sistema del bitcoin és anònim, per tant no deixa cap rastre i això ho poden aprofitar els delinqüents per fer transaccions d’elements il·legals com drogues o armes, és a dir un mercat negre.

Amb tots aquests problemes actualment el bitcoin no és la solució pel futur que molts desitgen, és una manera bastant nova d’especular que té molts riscs i ningú et pot garantir que la inversió d’avui siguin diners demà.

Si encara tens dubtes sobre aquesta moneda digital, pots consultar el següent vídeo que recull un resum molt acurat del que és el bitcoin i les seves funcions:

 

WEBGRAFIA

Amoros, R. (2017). This Chart Reveals the Centralization of Bitcoin Wealth. Consultat 18 de març des de: https://howmuch.net/articles/bitcoin-wealth-distribution

Barredo, A. (2018 ). Google y Facebook prohíben los anuncios de ‘criptomonedas’ para evitar estafas. Consultat  18 març des de: http://www.lavanguardia.com/tecnologia/20180315/441521439046/google-facebook-bitcoin-anuncios.html

Ibarra, J. (2018 ). Bitcoin para principiantes, ¿de qué se trata? Consultat 18 de març des de https://www.eltribuno.com/salta/nota/2018-3-17-23-27-24-bitcoin-para-principiantes-de-que-se-trata

Krugman, P. (2018).  Los fraudes y problemas que habrá cuando estalle la burbuja de Bitcoin. Consultat 18 de març des de: https://www.nytimes.com/es/2018/01/31/burbuja-bitcoin-inversion-criptomoneda/

Laurent, L. (2018). Google’s Ad Ban Leaves Twitter With a Crypto-Challenge. Consultat 18 de març des de: https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-03-14/google-ad-ban-leaves-twitter-jack-dorsey-with-a-crypto-challenge

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.