“Hola, SIRI”

Aquesta és la salutació que milions de persones arreu del país, fem servir per parlar amb la veu més famosa d’Apple. Una veu que a qui li podem preguntar que ens indiqui la direcció més pròxima d’un restaurant mexicà, que ens avisi quan falten deu minuts perquè soni el timbre del forn i inclús, que ens desperti a l’hora que li diguem.  Siri, és una més a la vida de milers d’usuaris de l’iPhone en tot el món.

1. Els assistents personals intel·ligents i de veu

Un assistent personal intel·ligent és un agent de tipus software que pot realitzar tasques i oferir serveis a un usuari. Aquestes feines o serveis, estan basades en dades d’entrada d’un usuari, reconeixement d’ubicació i l’habilitat d’accedir a la informació d’una varietat de recursos en línia. Alguns exemples d’assistentes personals son Siri d’Apple, Braina, Google Assistant, Google Now, Amazon Echo o  S Voice de Samsung

1.1 Una mica d’història 

La primera eina que va permetre el reconeixement digital de veu va ser IBM Shoebox, presentat al públic durant la Fira Mundial de Seattle de 1962, després del seu llançament al mercat el 1961. Desenvolupada gairebé 20 anys abans de la introducció del primer IBM Personal Computer el 1981, va ser capaç de reconèixer setze paraules parlades i els dígits del 0 a 9.

La següent fita en el desenvolupament de la tecnologia de reconeixement de veu es va aconseguir en la dècada de 1970 a la Universitat Carnegie Mellon, amb el suport substantiu del Departament de Defensa dels Estats Units i la seva agència DARPA. La seva eina Harpy va dominar un miler de paraules, similar al vocabulari d’un nen de tres anys. Al voltant de deu anys més tard, el mateix grup de científics va desenvolupar un sistema que no només podia analitzar paraules individuals sinó seqüències senceres de paraules. Així, els primers assistents virtuals, els quals van aplicar programari de reconeixement de la parla van ser contestadors automàtics i programaris mèdics.

En la dècada de 1990, la tecnologia de reconeixement de veu digital va esdevenir una característica dels ordinadors personals de Microsoft, IBM, Philips i Lernout & Hauspieluchando pels clients. Molt més tard el llançament al mercat del primer telèfon intel·ligent IBM Simon el 1994 va establir les bases per als assistents virtuals tal com es coneixen avui en dia.

El primer assistent virtual digital instal·lat en un telèfon intel·ligent va ser Siri, que va ser presentat com una característica de l’iPhone 4S el 14 d’octubre de 2011. Apple Inc. va desenvolupar Siri després de la seva adquisició en 2010 de Siri Inc.

 

1.2 Els assistens personals més utilitzats al 2018

Font: Viquipèdia
  • CORTANA

És l’assistent personal controlat per veu o per escrit de Microsoft que ha incorporat amb l’actualització a Windows 10 tot i que ja existia per a Windows Phone 8.1. Mitjançant el reconeixement de veu pot completar diferents accions dintre el telèfon intel·ligent. A part, Cortana utilitza l’historial de cerca o les preferències de l’usuari per a fer recomanacions. Molt menys usada que Siri, s’està fent un lloc dintre dels màxims referents dintre del món dels assistents intel·ligents.

  • GOOGLE NOW

Google Now és l’assistent intel·ligent de Google. Inicialment només es trobava en dispositius Android, ara el trobem tant a dispositius iOS com al navegador Google Chrome. Utilitza tant el reconeixement de veu com l’escrit per a realitzar accions sovint relacionades amb informació extreta d’internet o amb aplicacions del mateix terminal com el temporitzador o els contactes. Utilitza un sistema de targetes que donen informació suggerida a l’usuari constantment en funció del seu historial de cerca o les seves aplicacions.

  • SIRI

2. Què és la SIRI?

És un assistent personal intel·ligent, que forma part dels sistemes operatius iOS, watchOS, macOS i tvOS d’Apple. Utilitza consultes de veu i una interfície d’usuari d’idioma natural per intentar respondre preguntes, fer recomanacions i realitzar accions delegant sol·licituds a un conjunt de serveis d’Internet. El programari s’adapta als usos, les cerques i les preferències dels idiomes dels usuaris perquè el seu ús sigui més dinàmic.

L’assistent de veu va ser llançat com una aplicació per a iOS el febrer de 2010, i va ser adquirida per Apple dos mesos més tard. Es va integrar a l’iPhone 4S al seu llançament l’octubre de 2011. En aquest moment, l’aplicació separada també va ser eliminada de la botiga d’aplicacions per a iOS. Siri s’ha convertit en una part integral dels productes d’Apple, adaptant-se a altres dispositius de maquinari al llarg dels anys, incloent-hi els nous models d’iPhone, així com iPad, iPod Touch, Mac, AirPods, Apple TV i HomePod.

Compta amb una àmplia gamma de funcions per l’usuari, que inclouen realitzar accions telefòniques, comprovar informació bàsica, programar esdeveniments i recordatoris, gestionar la configuració del dispositiu, buscar a Internet, buscar informació sobre entreteniment i participar amb aplicacions integrades amb iOS. Amb l’alliberament de iOS 10 l’any 2016, Apple va obrir accessos limitats de tercers a Siri, incloent-hi aplicacions de missatgeria de tercers, així com pagaments, transacció compartida i aplicacions de trucades per Internet. Amb l’alliberament de iOS 11, Apple ha actualitzat les veus de Siri per a veus humanes més clares, dóna suport a preguntes de seguiment i traducció de llenguatges, i accions addicionals de tercers.

3. Els creadors i la seva història

Siri, va ser la primera aplicació del món que va funcionar com a assistent personal virtual, la van crear Adam Cheyer i Dag Kittlaus pioners d’intel·ligència artificial, i Cheyer actual director del grup Advanced Products and Research a VerticalNet. L’aplicació és un producte de Siri INC., una empresa de tecnologia que va sorgir a partir de SRI internacional, una organització d’investigació sense ànim de lucre, on Cheyer treballava com a enginyer. El 2010 Apple va comprar l’empresa i Siri va ser incorporada als iPhone.

Durant dècades s’havien investigat els temes dels assistents conversacionals, però amb la SIRI, es va aconseguir integrar les tecnologies d’una manera més fàcil, perquè qualsevol enginyer de software pugues aplicar la tecnologia ràpidament a diferents dominis.

A més de Siri, Cheyer ha creat més de cinquanta aplicacions: neveres intel·ligents que generen receptes i ordenen els ingredients en línia perquè siguin entregats a domicili; televisions als quals se’ls dóna instruccions per controlar els electrodomèstics de casa i inclús equips de multirobots. Per l’enginyer, no hi ha límits en la implantació de les idees.

“Sempre fes més del que creguis que pots fer”

4. Com funciona SIRI?

Per començar a fer servir Siri, has de mantenir pres el botó “home” de qualsevol dels dispositius Apple que tinguin l’assistent, durant dos segons. Seguidament escoltaràs dos tons consecutius, i després arriba al moment de dictar-li a Siri allò que desitgis buscar. Fa un procés d’aprenentatge en el qual guarda les preferències de l’usuari.

Per introduir les dades personals i que Siri faci un procés d’aprenentatge amb el que tens guardat a preferències, s’ha d’anar a Configuració > General >Siri. En aquest espai es pot especificar el nom de l’usuari, la regió on viu, l’idioma i les altres dades personals.  Està disponible en més de vint idiomes entre ells, el francès, l’espanyol, el rus i l’àrab.

5. Qui hi ha darrere la SIRI?

El seu nom és Iratxe Gómez, té 43 anys i és d’origen basc. Quan no és professora d’anglès, és la que et desitja bon dia, la que et diu si farà fred o calor, busca la música pels usuaris i et suggereix on trobar un restaurant per anar a sopar un dia a les 11 de la nit.

“Siri és cent per cent basca, de naixement, Viu a Dulantzi, Àlaba, però és de Zamudio, Biscaia”

La seva veu va ser requerida per Apple per incorporar-la a l’aplicació de Siri després de sentir-la en diversos dispositius de GPS de cotxes d’alta gamma. Allà va ser quan va començar la seva carrera com a Siri. Durant tres setmanes va estar a un estudi de gravació de Vitòria, amb una mitja de cinc o sis hores al dia locutant unes 2.500 frases al dia. Va gravar totes les paraules mitjançant un sistema de captura de fonemes que després els converteix en paraules completes.

Però malgrat l’ho divertit que pot resultar treballar en una aplicació d’aquest tipus, hi ha situacions no tan emocionants. Segons explica en una entrevista a la televisió pública basca No vaig saber que m’havien seleccionat fins que vaig escoltar la veu de Siri en un programa de televisió xines i vaig dir: ¡Sí sóc jo!”.

Iratxe admet que és estrany perquè es troba la seva veu a tot arreu, en trucar al metge, al trucar a la diputació per presentar la Declaració de la Renta. Fins i tot el GPS del cotxe nou del seu home té la seva veu.

 

6. Webgrafía

Eitb. (18 de Març de 2018). Siri, la inimitable voz del iPhone, es vasca y se llama Iratxe Gómezhttp://www.eitb.eus/es/television/programas/ahora/videos/detalle/4904440/video-siri-inimitable-voz-iphone-es-vasca-se-llama-iratxe-gomez/

Infobae (18 de Març de 2018). Quién es realmente Siri, la voz en el teléfono. https://www.infobae.com/mix5411/2017/06/29/quien-es-realmente-siri-la-voz-en-el-telefono/

Ipadizate (18 de Març de 2018). El assistente de voz para Apple. https://www.ipadizate.es/tag/siri/

Apple (20 de Març de 2018). Sirihttps://www.apple.com/es/ios/siri/

El País (20 de Març de 2018). De Lisa a Siri: una historia de seducción. https://elpais.com/tecnologia/2016/03/31/actualidad/1459443847_210284.html

Applesfera (20 de Març de 2018). Siri desde dentro: The Information analiza los 7 años de desarrollo del assistente de Apple. https://www.applesfera.com/general/siri-desde-dentro-the-information-analiza-los-7-anos-de-desarrollo-del-asistente-de-apple

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.