INTRODUCCIÓ:
Aquests darrers anys la tecnologia ha avançat moltíssim, actualment tenim tot tipus de gadgets tecnològics, entre ells el dron.
Un dron és un vehicle aeri no tripulat (VANT), s’assembla a un avió d’aeromodelisme clàssic però és més sofisticat. Està dissenyat amb càmeres, GPS i sensors que ens permeten controlar-lo mitjançant un control remot (semblant al joystik) o fins i tot amb la intervenció d’un software.
Els drons poden ser de dos tipus: els que s’assemblen a l’avió i els que s’assemblen a l’helicòpter, ja que poden mantenir-se estàtics a l’aire.
Hi ha diferents grandàries i s’utilitzen per diverses finalitats. Tot i ser inventats des de fa temps, tot just ara es comença a apostar pels drons, ja que anteriorment era molt car fabricar-los i tampoc disposaven de les característiques actuals.
Inicialment els drons es van començar a desenvolupar perquè es fessin servir en grups militars, com espies o fins i tot portant míssils de guerra per disparar contra teledirigits.
Tot i això, actualment l’ús d’aquests drons, va més enllà de la finalitat bèl·lica i la seva venta i distribució està orientada amb diverses utilitats com pot ser l’oci, els estudis científics, en situacions d’emergència…
Com hem esmentat anteriorment, els drons es manipulen mitjançant un control remot o gràcies a aplicacions per tablets o smartphone. És per aquest motiu que és molt probable que actualment trobem aplicacions desenvolupades per iOS i Android. Les companyies que s’encarreguen de fabricar-los tenen com a finalitat fer-lo cada vegada més intuïtiu i senzill perquè qualsevol persona sigui capaç de fer-lo servir.
Actualment ja tenen varies funcions dins de la societat i d’altres que estan en fase d’experimentació.
NORMATIVA:
Com hem dit abans, l’ús dels drons va en augment i és per aquest motiu que creiem oportú explicar la normativa bàsica que es requereix al fer ús d’aquests aparells.
Ens basem amb la normativa espanyola d’AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aeria) , que dins del marc jurídic espanyol s’encarrega de la nova regulació aprovada que permet un millor desenvolupament en termes de seguretat d’aquest nou sector, tecnològicament punter i emergent.
En primer lloc hem de diferenciar si l’ús que volem donar al nostre aparell serà en el terreny recreatiu, és a dir com a joguina, o li donarem un ús professional, normalment en el sector del cine o gravacions des de les altures. Depenent de l’ús que fem amb el dron veurem quina legislació haurem d’aplicar. I per tant, sabrem quins són els requisits per pilotar-lo de forma legal a Espanya.
- A nivell recreatiu
No serà necessari assegurar el dron i tampoc farà falta ser titular de cap llicència ni obtenir cap certificat. Simplement has de tenir en compte que no pot pesar més de 2Kg i que s’ha de seguir una sèrie de recomanacions d’AESA. En el cas de no complir-les ens arriscaríem a multes de fins a 225.000 euros.
Algunes d’aquestes recomanacions són:
- No es pot volar en zones urbanes
- No es pot volar de nit
- No es pot volar sobre aglomeracions de gent com ara parcs, concerts, platges…
- No es pot volar a prop d’aeroports o recintes on hi hagi vols a baixa alçada
- No es pot posar en perill la vida de tercers
- A nivell professional
Si la teva intenció és utilitzar el dron a nivell professional, tens l’opció de ser el titular de qualsevol llicència de pilot, tot i que normalment el procediment per l’ús professional com a operador de vol de drons és obtenir el certificat Classe 2 específic. S’ha de passar per una prova mèdica i dos exàmens, físic i teòric. El preu del curs pot variar entre els 500 i 1.000 euros depenent de l’acadèmia, sempre i quan tinguin el certificat com a ATO que són qui s’encarreguen de la formació d’aeronàutica i aviació. Cal destacar que cada llicencia només ens habilita per pilotar un model concret de dron i si es vol pilotar un dron diferent ens haurem de treure una altra llicencia.
A part d’això, s’haurà de matricular el dron per poder-lo identificar, igual que el propietari i el pilot.
Pels drons inferiors als 25Kg en vol és necessari una assegurança. Les pòlisses habituals ofereixen una cobertura des de 300.000 euros fins a 500 euros de franquícia i amb una quota entre els 200 i 400 euros. No obstant, les cobertures i el preu dependrà de cada asseguradora i les característiques del dron.
UTILITATS ACTUALS D’UN DRON
- En esdeveniments:
Tenen com a avantatge principal que poden volar més baix i més a prop de la gent que un helicòpter i a més tenen més possibilitats de maniobrar que un braç de grua, és per aquest motiu que els drons obren una nova gama de possibilitats al periodisme fotogràfic i als cineastes entre d’altres.
Exemples:
- Dolce&Gabbana utilitza drons per mostrar la seva nova col·lecció de bosses a la passarel·la.
- Durant els Jocs Olímpics d’Hivern d’aquest 2018, Intel ha realitzat un vídeo amb més de 12.000 drons volant al mateix moment amb perfecte sincronia i dibuixant sobre el cel de Pyeongchang, entre d’altres figures, els tradicionals anells olímpics.
- En situacions d’emergència
Una de les qualitats principals dels drons és la seva efectivitat en situacions límits, especialment en àrees que queden aïllades o de difícil accés. Això es demostra per exemple en zones on hi ha hagut desastres naturals. La seva velocitat de vol permet recórrer àrees molt grans en molt poc temps, portant l’ajuda necessària o en una fase prèvia avaluar l’ajuda necessària o la forma de poder accedir al lloc i fins i tot traslladant bancs de sang.
Exemple:
- Un dron salva la vida de dos joves arrastrats per una onada a casi 700 metres de la costa australiana. El dron estava sobrevolant la zona i només va tardar aproximadament 70 segons a arribar al lloc on hi havia els nois, a qui va deixar caure un flotador que els va ajudar a arribar a la platja sans i estalvis.
- Vigilància
El fet de portar una càmera i un GPS incorporat ajuda als cossos policials a controlar diferents localitzacions com poden ser fronteres, actualment els Estats Units està avaluant l’ús d’aquests drons per controlar la frontera amb Mèxic per així dissuadir possibles immigrants il·legals o tràfic de droga, o per fer controls als accessos marítims com es planteja la Guàrdia Civil.
Exemple:
- Els Mossos d’Esquadra utilitzen drons per vigilar el Mobile World Congress 2018 de Barcelona.
- Finalitats geològiques
A tot el món els drons s’utilitzen per accedir a zones perilloses pel ser humà. Un exemple clau seria els volcans en activitat. Els drons són capaç d’aconseguir mostres de l’interior del volcà i de les cendres que aquest emet, fent-nos predir pròximes erupcions i ajudant a alertar amb més antelació a les poblacions més properes. Per altra banda, aquesta informació també s’utilitza per aprofundir en la investigació científica dels estudis sobre el centre de la terra.
Exemple:
- Els Estats Units d’Amèrica solen utilitzar drons per estudiar i predir la ruta dels huracans. Aquests aparells són enviats a l’ull de l’huracà per tal que prenguin la temperatura i la humitat, ajudant a pronosticar el camí que realitzarà l’huracà i alertar a la població disminuint els danys.
- Investigacions biològiques
S’estan començant a utilitzar aquests avions teledirigits en investigacions biològiques. Un dels principals usos que fan els drons en aquestes investigacions és reproduir la ruta de les aus en llibertat. És a dir, es registra el vol amb un GPS incorporat a l’au i després es reprodueix amb un dron. Els investigadors poden determinar d’aquesta manera el perquè del seu recorregut animal i tenen la possibilitat de registrar exactament les característiques de la zona on vola.
Exemple:
- Un grup d’ornitòlegs del Gettysburg College de Pennsylvania ha utilitzat drons per estudiar les aus, tot i que afirmen que seria més fàcil si aquests aparells fessin menys soroll.
- Investigacions arqueològiques
Són utilitzats per buscar i analitzar restes arqueològiques gràcies a la seva capacitat de recórrer i realitzar fotografies d’àrees extenses.
Exemple:
- A Perú es van utilitzar els vehicles no tripulats per tal d’estudiar les ruïnes de Cerro Chepén, i es van obtenir més de 700.000 fotografies només amb deu minuts, casi 50 vegades més fotos que les que es poden aconseguir mitjançant altres mitjans.
- Control d’incendis forestals
Els drons ens permeten controlar des de les alçades i de manera molt àgil el nostre territori, és per aquest motiu que Espanya s’han creat els primers drons especialment dissenyats per a la prevenció i el control d’incendis forestals. La seva funció és reunir la informació necessària per anticipar-se amb la mesura que sigui possible la prevenció i expansió d’incendis.
Exemple:
- “DRONE HOPPER es un drone diseñado para actuar en la extinción de incendios forestales. Se trata de una solución de alta tecnología, que permite su adaptabilidad de acuerdo a las diferentes condiciones y necesidades requeridas en el momento de controlar los incendios forestales. Cada dron tiene una capacidad máxima de hasta 300 litros de agua y unas dimensiones de 160 cm de diámetro por 50 cm de alto. La configuración elegida da como resultado una solución compacta, estable y resistente al fallo. El dron cuenta con modificaciones estructurales que permiten implementar características que hacen viable el transporte y nebulización de hasta 300 litros de agua, así como los sistemas de control, cámaras térmicas y navegación.” Enllaç
- Drons a les zones rurals
Els agricultors comencen a treure profit dels drons ja que els faciliten moltíssim la seva feina i els utilitzen per diferents funcions:
En primer lloc, gràcies a les fotos i vídeos d’alta definició que permet la GoPro incorporada, a més aquesta els hi facilitat el monitoratge de grans dimensions que d’una altra manera seria impossible. Aquest equip pot recórrer més de mil hectàrees només amb una hora i a més els hi permet localitzar més aviat plagues o rareses del cultiu.
En segon lloc, també s’utilitzen aquests vehicles sense tripulació pel control del bestiar.
I finalment, també s’utilitzen amb fins immobiliaris, ja que els agricultors tenen la possibilitat de mostra amb exactitud les característiques dels seus terrenys en pocs minuts.
Exemple:
- Actualment un 40% dels arrosa’ls japonesos tenen un dron sobrevolant. La tecnologia s’ha exportat a Corea del Sud i recentment a Austràlia, una terra on hi ha abundància de grans plantacions. També és calcula que a Àsia hi ha uns 2.400 drons utilitzats per escampar pesticides i fertilitzants a grans terrenys rurals.
- Drons de lliurament (Delivery)
Últimament ha sonat molt els drons especialitzats com a delivery, es tracta de drons que s’utilitzen per transportar objectes i fer-los arribar a casa, a la feina o allà on es vulgui.
Com hem anat esmentant al llarg del post, els drons ens són molt útils ja que ens proporcionen aquesta agilitat i rapidesa que nosaltres no podem tenir. És per això que els estem començant a utilitzar en la recerca de persones, per vigilància, en investigacions arqueològiques… i no és menys per transportar-nos objectes.
Exemples:
- Actualment, a Rússia i a Israel fan servir drons que reparteixen pizzes.
- A Xina, l’empresa de correus SF Express envia paquets a través d’aquests vehicles no tripulats.
- En canvi, Amazon Prime Air és el sistema d’entrega que utilitzaria drons per repartir compres realitzades a la seva botiga online. Tot i que la mateixa companyia va assegurar que actualment no seria possible i que tardarien uns 5 anys, ja que l’actual legislació no ho permet.
CONCLUSIÓ
Com hem pogut observar al llarg del post, els drons són una eina molt útil pels humans. Tot just comencen a fer-se un lloc a la tecnologia del nostre present i del futur. Aquestes aeronaus teledirigides ens són de gran ajuda en moltes situacions en que l’esser humà és incapaç d’afrontar o tardaria moltíssim en aconseguir els resultats que ens proporcionen els drons en breus instants.
Com a futurs comunicadors audiovisuals és molt recomanable que prenem consciència dels usos i aplicacions d’aquests vehicles no tripulats, ja que en un futur és molt probable que durant la nostra carrera professional els hàgim de fer servir.
I no només professionalment, encara hem d’avançar en el sector però ja hi ha constància de futurs serveis quotidians amb drons que en un futur no molt llunyà utilitzarem com ara desplaçar-nos amb una taxi-dron individual!
WEBGRAFIA
MediaTrends. (2018). Drones. Usos y aplicaciones en el futuro. [En línia] Disponible a: https://www.mediatrends.es/a/37978/drones-como-revolucionaran-nuestro-futuro/ [18/03/2018].
Consein.com. (2018). [En línia] Disponible a: http://www.consein.com/2016/10/04/el-mundo-de-los-drones-i-parte/ [18/03/2018].
Visuair.com. (2018). [En línia] Disponible a: http://www.visuair.com/docs/infobasica_uso_profesional.pdf [18/03/2018].
Seguridadaerea.gob.es. (2018). Drones-Trabajos aéreos-Compañías o empresas-AESA-Agencia Estatal de Seguridad Aérea – Ministerio de Fomento. [En línia] Disponible a: https://www.seguridadaerea.gob.es/lang_castellano/cias_empresas/trabajos/rpas/default.aspx [18/03/2018].
Villamil, C. (2018). ¿Qué necesito para volar un drone de forma legal?. [En línia] Cinco Días. Disponible a: https://cincodias.elpais.com/cincodias/2016/08/08/gadgets/1470645355_687916.html [18/03/2018].
Álvarez, R. (2018). Es la primera vez en la historia que dos personas atrapadas en el mar son rescatadas gracias a un drone. [En línia] Xataka.com. Disponible a: https://www.xataka.com/drones/es-la-primera-vez-en-la-historia-que-dos-personas-atrapadas-en-el-mar-son-rescatadas-gracias-a-un-drone [18/03/2018].
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.