La decadència de la televisió convencional

Introducció

La televisió per Internet genera un canvi en la forma de veure la televisió. L’entrada de la internet proporciona a l’usuari la facilitat de reproduir-ho quan i a on vulgui. El contingut ja no es perd sinó que queda enregistrat en una hemeroteca digital.
En el passat, la televisió només era distribuïda per cable, satèl·lit o per sistemes terrestres. La primera forma de televisió per Internet és el “streaming”, que es tracta del vídeo seleccionable des d’Internet.
L’augment de la velocitat de connexió, la millora d’Internet i l’augment d’internautes han donat importància a la televisió per internet, en alguns casos prevalent la televisió analògica.

 

Característiques i Implementació

La televisió per Internet té molta varietat de contingut, alguns amb protecció per no permetre la seva còpia, i uns altres que poden ser gravats. Les subscripcions de televisió per Internet poden ser de pagament, gratis i sustentades per publicitat.
La televisió per internet es sol dir televisió a la carta ja que ens permet visionar el contingut quan vulguem, on vulguem, en el format que ens vagi millor, i en el suport que triem, ja siguin mòbils, tauletes o televisions mateix, anomenades Smart TV, és a dir, amb connexió a Internet.
Aquestes característiques confereixen a la televisió IP una gran projecció, és evident que tots els avantatges que presenta deixen obsoleta la televisió analògica. La televisió s’enfronta a una gran fragmentació de l’audiència, la qual cosa fa que existeixin multitud de formats audiovisuals que tenen el seu sector de mercat, així que el gran avantatge de la televisió online és la diversitat que ofereix. Per donar una major pluralitat, neixen noves solucions de vídeo com YouTube Red, una subscripció mensual que et permet veure els vídeos de la web sense anuncis i tenir accés a contingut exclusiu.

 

 

Els drets de retransmissió

Els drets de radiodifusió varien d’un país a un altre, inclús dins de les províncies de cada un dels països. Aquests drets regeixen la distribució de continguts i mitjans protegits pels drets d’autor.
Un exemple de contingut que solament es transmet a alguns països es el cas del iPlayer de la BBC. La BBC comprova la direcció IP d’un usuari per assegurar-se que solament els usuaris ubicats dins el Regne Unit puguin veure els seus continguts. La BBC solament permet l’ús gratuït dels seus productes pels usuaris de Regne Unit, ja que els usuaris han pagat per una llicència de televisió que és el que acaba finançant la BBC. Aquesta comprovació de la direcció de la IP no és infal·lible ja que l’usuari pot accedir a la pàgina web de la BBC a través d’un servidor VPN o Proxy. Aquesta extensió o programa enganya a l’ordinador fent-lo creure que està en el país desitjat.

Sorgiment de nous proveïdors i efectes

Amb l’arribada de les connexions a Internet de banda ampla, diversos proveïdors d’streaming han aparegut al mercat en els darrers anys. Els principals proveïdors són Netflix, Hulu i Amazon. Alguns d’aquests proveïdors com Hulu publicita i fixa un mes gratuït. D’altres com Netflix i Amazon tenen una quota mensual i no tenen publicitat. Netflix és el proveïdor més gran ja que té uns 137 milions d’usuaris i els seus números no paren de créixer.

Logotips de Netflix i Amazon Prime, dos dels principals proveïdors de “streaming”

 

Nombre de subscripcions de Netflix en milions de 2011 a 2018

L’augment de la televisió per internet ha donat lloc a la pèrdua de clients per part de les grans companyies de distribució de cable d’internet que estan cancel·lant els seus contractes de televisió per satèl·lit escollint el servei de televisió per internet que inclou també pel·lícules, sèries i altres continguts d’Internet. Un altre efecte colateral de la televisió per internet és la forta baixada de la pirateria de contingut audiovisual, amb els nous serveis que estan apareixent la gent està disposada a pagar el servei.

 

Tipus de televisió per Internet

Gratuïta:

La televisió gratuïta per Internet està disponible a través d’una pàgina web, sense necessitat de cap altre element. L’element principal és que la televisió via satèl·lit, o cable, utilitza el mateix model que una plataforma oberta on qualsevol pot accedir, usar, i crear amb el sistema de codi obert.
D’aquesta manera es creen valuosos continguts que tenen l’oportunitat de distribuir-se directament a una audiència molt àmplia, impossible amb els mètodes anteriors.
El primer país a implementar la seva pròpia Internet TV va ser Xipre (Cyprustv.com).

De pagament:

Aquest tipus de servei és creat i sustentat per grans empreses que, on hi ha una àmplia gamma de competidors de proveïdors de televisió per cable i proveïdors de xarxa. És el successor de la televisió per cable o televisió per satèl·lit, aquesta és paga per obtenir serveis de televisió d’alta qualitat, vídeo sota demanda i enregistrament de vídeo digital.
Europa i Àsia són els pioners a implementar aquesta tecnologia, i s’espera que en pocs anys es converteixi en el principal sistema de televisió de pagament. Els proveïdors en els EUA no mostren massa interès sobre aquesta tecnologia ja que troben més interessant Internet TV que la televisió per cable.
El 27 de juliol de 2007 la BBC va llançar la seva iPlayer (com un programari de versió de prova) al Regne Unit, un sistema de pagament, amb llicència per obtenir continguts de la BBC a través d’Internet.

 

 

Webgrafia

Youtube Originals:
https://www.youtube.com/channel/UCqVDpXKLmKeBU_yyt_QkItQ

Cnet. Everything you need to know about YouTube Red:
https://www.cnet.com/how-to/youtube-red-details/

Statista. Number of Netflix streaming subscribers worldwide from 3rd quarter 2011 to 3rd quarter 2018 (in millions):
https://www.statista.com/statistics/250934/quarterly-number-of-netflix-streamingsubscribers-worldwide/

Ny Times. Can Netflix Survive In The World It Created?:
https://www.nytimes.com/2016/06/19/magazine/can-netflix-survive-in-the-new-world-itcreated.html

Reddit. Television Discussion:
https://www.reddit.com/r/television/

Wikipedia. Streaming Television:
https://en.wikipedia.org/wiki/Streaming_television

Tv3. A la carta:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.