La geolocalització a les nostres vides

La geolocalització és una eina que permet als nostres dispositius que estan connectats a internet conèixer la nostra ubicació quan nosaltres vulguem. Els dispositius digitals que utilitzem tenen un xip GPS intel·ligent integrat dintre l’aparell. La geolocalització és una eina força precisa quan ens trobem a l’aire lliure. Quan la senyal és dèbil el dispositiu fa un càlcul mitjançant les torres de telefonia que es troben més properes per a saber la nostra posició, això si, no és tant precís com el GPS.

La geolocalització indica el posicionament mitjançant un punt, àrea, vector o volum, d’un objecte a un sistema de coordenades determinat.

Els éssers humans des de tota la seva història han volgut estar ubicats. Molts d’anys darrere s’ubicaven amb senyals de fum, com per exemple, per tornar a casa.

L’origen de la geolocalització és als telèfons fixos d’emergències dels Estats Units al 1996. Els operadors de telefonia mòbil estan obligats a proporcionar la localització de les trucades d’emergència des de telèfons mòbils.

A més, la geolocalització als ordenadors connectats a internet també comença a finals de la dècada dels 90 a causa de la inclusió de la base de dades d’adreces IP. Pel que fa el GPS és considerat el primer sistema de navegació basat en satèl·lits que va entrar en funcionament l’any 1965.

Apps més conegudes amb geolocalització

La més popular i coneguda per tothom és Google Maps. Primerament al 2005 creat per una pàgina web i posteriorment també creada com a app mòbil.

És la web i aplicació primera que ens ve al cap quan ens anomenen el terme geolocalització.

Els últims 2 anys ha tingut polèmica perquè els usuaris tot i desactivar l’opció de geolocalització, quan no s’està usant la app, segons investigadors, Google igual sabia on estaves.

Google Maps precisa de localització per a cercar una ruta, a més, també ens dona informació d’un lloc precís com pot ser un restaurant, un centre hospitalari…etc.

Tinder és una app que també necessita la teva geolocalització per a conèixer gent. Aquesta app, et busca la gent del teu abast i et dona la localització d’on viu la persona. Per arribar a parlar les dues persones han de donar-se m’agrada i llavors podran començar a xatejar.

Endomondo és una app reputada per als runners i els ciclistes. Utilitza la geolocalització per a gravar el recorregut. A més de donar moltes dades a l’usuari, com el ritme, les calories cremades, la distància recorreguda…etc.

Radar Covid, és una app creada pel govern espanyol el mes de setembre. És una app que rastreja els contactes que tenim per evitar la propagació del virus. Ha portat polèmica perquè aquesta app en principi no havia de contenir dades personals i la app no utilitzava la nostra ubicació. Però quan va començar a funcionar ara fa un mes, els usuaris del sistema operatiu Android, van veure que era tot el contrari i que la app si demana als usuaris les dades personals i a més, sense localització no funciona.

La geolocalització i el Periodisme

Per al periodisme ha suposat un avenç la geolocalització perquè pot saber des d’on el llegeixen, si el seu contingut es comparteix i on és comparteix.

El professional de la comunicació ha de conèixer abans al seu client, a el client de el client, els punts febles i els punts forts d’ambdós pols de fet a comunicar que els relacionarà i, finalment, el gust geolocalitzat del destinatari que interpretarà coneixement relacionat amb l’activitat de el primer.

També serveix per als periodistes que treballen online, ja sigui mitjançant un blog o un mitja de comunicació, depèn la geolocalització de la informació, podem anar deduint, interpretant, la veracitat o falsedat d’aquesta informació.A través de les xarxes socials, el periodista pot conèixer comportaments, tendències, opinions i els seus prescriptors d’on provenen.Les eines de monitorització, mitjançant rastrejos quantitatius podem saber l’hora i el lloc de l’usuari que ha compartit la informació, ha fet crítica o bé la intencionalitat d’aquest compartiment.

Presentació en vídeo

Webgrafia

Joan Nunes(2013) Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Los sistemas de posicionamiento global por satélite https://www.youtube.com/watch?v=AnTMd3MFr4c

Joan Nunes(2013) Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Los sistemas de posicionamiento global por satélite https://www.youtube.com/watch?v=AnTMd3MFr4c

Diario Digital 20minutos.es (2018) https://www.20minutos.es/noticia/3417145/0/google-geolocalizacion-sabe-donde-estas/?autoref=true

Danny Jusep Suarez Forero (2015) https://dannyjusep92.wixsite.com/geolocalizacion/inicio/author/Danny-Jusep-Suarez-Forero

Iván Gonzalez(17 de gener de 2020) Diari digital El Español https://www.elespanol.com/omicrono/tecnologia/20200117/galileo-gps-europeo-localiza-mejor-usado-siempre/460204804_0.html

Cristian Rus( 24 de juny de 2020) https://www.xataka.com/espacio/beidou-tiene-todos-sus-satelites-orbita-alternativa-china-al-gps-ahora-puede-operar-globalmente

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.