La geolocalització és la capacitat per obtenir la ubicació geogràfica real d’un objecte, com un radar, un telèfon mòbil o un ordinador connectat a Internet.

Contextualització

Pots obtenir la posició geogràfica d’un dispositiu mòbil, especialment d’un telèfon, gràcies a les ones de ràdio que emet o per mitjà d’un receptor de GPS incorporat. Dit d’una altra manera utilitza dades obtingudes dels dispositius d’una persona per identificar la seva ubicació física real.

Arran de la geolocalització hi ha moltes apps que se’n suporten. Un dels sistemes més coneguts és el (GPS). Amb aquest sistema podem saber en tot moment la poscició, pràcticament exacte, que té un objecte en tot el planeta. Les primeres aplicacions que se’ns poden venir al cap serien les més conegudes com ara “Google maps“. Aquest ofereix imatges de mapes desplaçables i et permet observar qualsevol part del món gràcies a la seva funció de satèl·lit. En definitiva, et pots desplaçar arreu del món sense moure’t del sofà de casa.

Història i evolució

“L’origen de la geolocalització és pràcticament tan antic com el de les xarxes de telefonia, incloses les de telefonia fixa, o com el de l’ús públic d’Internet. Els primers exemples de geolocalització possiblement siguin els de localització de telèfons fixos per als serveis d’emergència, molt abans de la digitalització de la pròpia telefonia fixa. Aquest tipus de geolocalització per a serveis d’emergències començà a desenvolupar-se igualment sobre les xarxes de telefonia mòbil.”

La geolocalització és una tecnologia que registra la nostra privacitat i intimitat i la pot enviar en qualsevol moment, ja que els dispositius mòbils poden conèixer la nostra localització, i, per tant, la recollida i utilització de les nostres  dades ha de ser estrictament la que haguem autoritzat. 

Estat actual

Actualment, el GPS suposa un èxit rotund en l’economia i l’administració.

Amb l’ús d’un dispositiu connectat a internet i la geolocalització és possible obtenir diferents tipus d’informació en temps real i localitzar-los en un mapa amb gran precisió en un moment determinat.

A dia d’avui aquestes dades es poden recopilar de diferents formes:

– A través de telèfons mòbils 

– Dispositius GPS

– Adreça IP

– Entre d’altres

My112
GoogleMaps
Strava

Relació amb la titulació

El periodisme d’avui és periodisme de dades. Aquestes dades poden estar recollides i presentades en articles o notícies a través de dispositius o exemples GPS. Com per exemple quan en alguna zona en concret desapareix alguna persona, vehicle… els periodistes s’ajuden de mapes per completar la informació. Ja siguin mapes de calor, format satèl·lit…

També podem relacionar la geolocalització amb el periodisme quan en els diaris digitals iniciem sessió amb la nostra IP, l’ordinador o el propi mitja et demana si vols que faci un rastreig de la teva ubicació per mostrar-te notícies de proximitat i que segurament et seran de major interès.

Webgrafia

https://help.gnome.org/users/empathy/stable/geolocation-what-is.html.ca

https://www.racc.cat/blog/viatges-i-oci/geolocalitzacio-mobil-salvar-vides/

https://sites.google.com/a/xtec.cat/eines-web-2-0/home/geolocalitzacio-1