Llibre, pel·licula, serie…

Pau González

Context

La narrativa transmedia és una tècnica que consisteix en fer una historia que es  desenvolupa utilitzant diferents mitjans com un llibre, un post, una pel·lícula, etc., per fer un relat coherent.

Els usuaris tenen un paper decisiu en el desenvolupament del relat. L’objectiu de la narrativa transmèdia és involucrar l’audiència, i per això els consumidors assumeixen un paper actiu en aquest procés d’expansió.

Un relat pot començar en un llibre, continuar en una pel·lícula i fer-ho encara més gran amb una cançó.  Cada segment ha d’estar lligat amb els demés i ha de tenir coherència amb la narrativa general.

L’Expansió, la continuïtat, la inmersió dels usuaris, el trencament de lo normal i la subjectivitat, són elements importants per fer efectiva la narrativa. 

Història i evolució

Narratives transmediàtiques històriques:Moltes series de televisió, llibres, pel·lícules, etc., que tant nosaltres, com els nostres pares com, inlus, els nostres avis, hem pogut gaudir, contenen narratives transmediàtiques.

Bola de Drac

Bola de Drac, la serie que ha arribat a marcar més d’una generació tot i començar sent un còmic que despres la narrativa transmèdia el va transformar en sèrie.S obretot aquí a Catalunya quan tv3 va decidir emetre totes les temporades que ha fet la serie. Pero tot i ser l’audiovisual el prinicpal motiu de l’èxit de Bola de Drac, ha agrda’t tant sempre que s’han arribat a fer una gran quantitat de figures, videojocs, pel·lícules, fanfics, etc.

La música també ens fa recordar aquestes series i de certa manera les asociem amb les narratives transmediàtiques.

Star Wars

La franquícia composta principalment d’una sèrie de pel·lícules concebudes pel cineasta nord-americà George Lucas a la dècada de 1970, i produïdes i distribuïdes per The Walt Disney Company a partir del 2012 compta, a més, amb una gran quantitat de còmics i de jocs per consola, on inclus l’empresa LEGO va voler colaborar amb ells fent una sèrie de videojocs.

Videojoc de LEGO

Últim Tràiler

Còmic

Marvel

L’univers de Marvel és molt gran. El més fàcil es recordar-ho per les desenes de pel·lícules que existeixen. Pero totes aquestes pel·lícules segueixen als comics amb una cronologia  que es van fer molt més abans. Marvel disposa d’una gran quantitat de fans que han dedicat esforços a fan fic, a més de fer videojocs, figures per nens i moltes altres coses.

Tràiler End Game

Univers Marvel

Series Marvel

Estat actual

A l’actualitat la narrativa transmèdia es difón per altres mitjans que abans no es podía, com les xarxes socials. Exemples com els d’abans segueixen augmentant la seva narrativa cada vegada més i amb més repercusió. Igual que altres exemples com DC còmics, Indiana Jones, The Walking Dead, Game of Thrones entre molts altres. Gràcies a les xarxes socials, nous llibres, pel·lícules, videojocs, etc., tenen la posibilitat de crear noves narratives i expandirles a una gran velocitat. 

Tràiler The Walking Dead

Xarxes socials i la seva expansió

Videojocs

Relació amb el periodisme

El periodisme busca noves formes de difusió per a que les notícies arribin a cada cop més gent i aquestes resonin amb força a tots els costats. Això, a vegades, provoca una difusió de informació errònea que finalment fa més soroll que una notícia verdadera.

Les xarxes socials son les principals causes d’aquests fets

Twitter

https://twitter.com/LaVanguardia/status/1498574792189956098

Presentació

Bibliografia

27 de febrer de 2018-Narratives Transmediàtiques Interactives

http://interactiva.uvic.cat/bloc/2018/02/27/narratives-transmediatiques-interactives/

Narrativa Transmedia y Storytelling: el arte de contar-CHRISTIAN PASTRANA, 25 NOVIEMBRE, 2019

Qué es la narrativa transmedia y cómo utilizarla en tu estrategia de contenidos- Ana Isabel Sordo,9 de marzo de 2020

https://blog.hubspot.es/marketing/narrativa-transmedia

Ejemplos de Narrativas transmedia a través del tiempo-Alcaldía de Medellín, 

https://bibliotecasmedellin.gov.co/parque-biblioteca-doce-de-octubre/2021/05/10/ejemplos-de-narrativas-transmedia-a-traves-del-tiempo/

Narrativa Transmèdia- Wikipedia

https://es.wikipedia.org/wiki/Narrativa_transmedia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.