Las claves de la comunicación interpersonal en la empresa. (2016). [Fotografia]. https://rpp.pe/economia/negocios/las-claves-de-la-comunicacion-interpersonal-en-la-empresa-noticia-953715

La comunicació és una de les necessitats bàsiques de les persones i, des de sempre, l’ésser humà ha buscat relacionar-se amb els seus familiars, amics i coneguts. La societat ha anat evolucionant i, conjuntament, la forma de compartir experiències. Un invent que ha revolucionat per complet la manera de comunicar-se de les persones ha estat Internet, que s’ha encarregat de facilitar que tothom pugui relacionar-se amb tothom allà on sigui, sempre que disposi d’un dispositiu mòbil o fixe, com per exemple un telèfon o un ordinador.

En la societat actual que vivim, existeixen moltes formes de comunicar-se amb les persones, però en aquest tema em centraré a explicar el què significa la comunicació interpersonal, que no és més que el fet de relacionar-se amb dos o més individus.

Un exemple clar per diferenciar-ho amb la comunicació de masses seria publicar una fotografia a Instagram, que no es consideraria una forma de comunicació interpersonal pel simple fet de que no vols interactuar verbalment, sinó el fet de que els altres puguin observar la teva imatge. No obstant això, si que es consideraria comunicació interpersonal l’opció Direct de la mateixa aplicació, ja que permet comunicar-se amb els teus seguidors.

Actualment, i segons la meva opinió, hi ha quatre principals formes de comunicació interpersonal, que son el xat, el correu electrònic, les videotrucades i els fòrums. De tots aquests, n’explicaré la seva història i com es poden implementar en el periodisme actual.

Història i evolució

EL XAT

El xat es va inventar com a tal a la dècada dels 60, però com que encara no hi havia Internet, només era possible que dues persones es connectessin en un mateix ordinador i parlessin entre elles.

Uns 20 anys després, es va crear Arpanet, una xarxa d’ordinadors que només s’utilitzava com a mitjà de comunicació entre institucions acadèmiques i estatals. Posteriorment va sorgir Telnet, un servei de xat de comunicació entre universitats d’Estats Units per fer debats o tenir conferències en línia.

Finalment, el 1988 i amb l’arribada d’Internet, va sorgir l’Internet Relay Chat, creat pel finlandès Jarkko Oikarien, que va dissenyar el primer servidor per xat del món. Aquest sistema es va provar primerament en diverses universitats de Finlàndia i posteriorment en altres d’Estats Units.

Poc a poc, i a mesura que es va anar popularitzant la World Wide Web, es va començar a propagar aquest sistema, que permetia socialitzar-se intercanviant informació amb persones de diferents parts del món sense haver-se de registrar. Aquest mètode va canviar el 1999 amb l’arribada del Messenger de Microsoft i Yahoo! Messanger, ja que només es podia xatejar amb gent que estava registrada en aquestes plataformes.

A continuació, va arribar el Short Message Service (SMS), que va ajudar a passar el xat de l’ordinador als dispositius mòbils, ampliant encara més l’intercanvi de missatges. Avui en dia, aquest sistema gairebé ja no s’utilitza gràcies a l’arribada de vàries aplicacions de missatgeria instantània com Whatsapp i a l’entrada del xat en les xarxes socials més populars del món, com Facebook o Instagram.

Qué pasa cuando se archiva un chat en Whatsapp. (2021). [Fotografia]. https://www.tuexpertoapps.com/2021/03/11/que-pasa-cuando-archiva-chat-whatsapp/

EL FÒRUM

Els fòrums van néixer al 1979, quan uns estudiants de la Universitat de Duke van observar que les llistes de correu no assolien tots els objectius sobre si algú tenia un dubte.

Seguidament, van realitzar unes aplicacions que van anomenar Network News. Amb el pas dels anys, va passar a anomenar-se Usenet, i avui en dia està totalment dintre d’Internet.

Els fòrums son considerats fills dels Butlletin Board System, unes publicacions de notícies i informacions les quals eren els propis usuaris els que les realitzaven i que van ser molt famoses als Estats Units entre els anys 80 i 90.

Forocoches se rebela contra la subida de los combustibles. (2011). [Fotografia]. http://javiercostas.com/2011/01/forocoches-se-rebela-contra-la-subida-de-los-combustibles/#more-649

EL CORREU ELECTRÒNIC

De la mateixa manera que el xat, el correu electrònic és anterior a l’arribada de l’Internet i el primer precedent es data sobre l’any 1962, però no va ser fins al 1965 que es va inventar el servei Mail, que igual que l’Arpanet amb el xat, només oferia la possibilitat d’enviar i rebre correus des d’un mateix ordinador.

El primer correu electrònic enviat a través d’Internet data del 1971. El va realitzar Roy Tomlinson, un enginyer dels Estats Units que també va inventar un altre símbol que avui dia encara s’utilitza: l’arrova.

A l’any 1988, el correu electrònic es va professionalitzar gràcies a Microsoft, que va originar el Microsoft Mail. Això va suposar una revolució, ja que en el mateix any es va arribar a la xifra de més de mig milió de comptes creats.

Posteriorment, van sorgir Hotmail (1996), que més endavant va ser venut pels seus creadors a Microsoft i Gmail (2004), el servei d’e-mails més utilitzat del món.

Google dejará de examinar tu correo Gmail para la recomendación de anuncios personalizados. (2017). [Fotografia]. https://www.globbit.com/google-dejara-mirar-correo-gmail-la-recomendacion-anuncios-personalizados-10839/

LES VIDEOTRUCADES

Les videotrucades sorgeixen per primer cop al 1927, quan la companyia telefònica AT&T presenta una sèrie d’idees en matèria de comunicació. Després d’uns quants anys, concretament el 1956, AT&T va treure al mercat un primer prototip, anomenat Picturephone, però tot i que la gent va quedar fascinada per l’invent, les ventes van ser escasses.

Al 1992, AT&T ho va tornar intentar amb el Videophone 2500, però la població seguia sense tenir interès en aquesta novetat. No va ser fins al 2010 quan Steve Jobs, el creador d’Apple, va presentar l’iPhone 4, que comptava amb el FaceTime, un sistema de videotrucades.

Com que el públic ja estava familiaritzat amb els Smartphones, aquesta nova funció d’Apple va aconseguir generar l’interès que no havia pogut aconseguir AT&T. Ràpidament, els competidors directes d’Apple, com Microsoft o Google, van crear les seves pròpies aplicacions, aconseguint un gran èxit.

Las mejores apps para hacer videollamadas en Android. (2021). [Fotografia]. https://www.xatakandroid.com/listas/mejores-apps-para-hacer-videollamadas-android

Estat actual i relació amb el Periodisme

Actualment, totes les eines que he explicat tenen un paper fonamental en la vida dels periodistes, ja que faciliten la feina d’aquests. Aquesta tecnologia encara és recent, però en pocs anys ha ajudat a millorar la vida dels comunicadors i les relacions entre nosaltres, facilitant-nos molt les coses.

El correu electrònic és l’eina tecnològica comunicativa més antiga que existeix, ja que no només s’utilitza en periodisme sinó en molts àmbits de treball administratiu, pel fet de que es poden enviar missatges entre persones d’una mateixa empresa o també adreçar arxius.

Abans de que la tecnologia evolucionés, i de l’arribada de Twitter i de l’evolució dels fòrums, la població podia expressar la seva opinió fent cartes al director. Amb l’arribada del correu electrònic, aquest es va convertir en el mitjà més eficaç per compartir-les. Tot i que actualment poca gent fa cartes al director, aquesta secció segueix apareixent en molts diaris. A més, alguns mitjans periodístics utilitzen el correu electrònic per enviar les notícies més destacades.

En definitiva, l’ús del correu electrònic encara segueix sent molt important en la societat actual, tant pel què fa als periodistes com en moltes altres feines.

En el cas del xat, els periodistes poden comunicar-se amb qualsevol persona, tant sigui companys de treball seus per compartir la seva tasca com, per exemple, amb qualsevol individu del que necessitin conèixer la seva opinió o experiència per realitzar una notícia, un reportatge, una crònica, etc. Actualment, l’aplicació més important en aquest àmbit a Espanya i en el continent europeu és Whatsapp, que també permet crear grups entre vàries persones per poder xatejar conjuntament i fer videotrucades.

Els fòrums també son una eina important en el periodisme. És un espai on la gent es sent còmode, ja que poden debatre sobre els temes que els hi agraden o els interessen o també l’utilitzen per informar-se. Tot i que els diaris més importants de l’Estat Espanyol no en solen tenir, si que és més habitual trobar-ne en pàgines especialitzades sobre un tema determinat, com per exemple Forocoches, que és un dels fòrums més coneguts del país.

En quant a les videotrucades, s’han posat molt de moda en l’actual moment que està vivint la societat actual per culpa de la Covid-19, ja que molts espais televisius solen realitzar videotrucades amb experts de la matèria per conèixer informació important sobre l’evolució del virus. 

Un altre aspecte que s’ha estès últimament i que està relacionat amb les videotrucades son els directes, ja que els comunicadors ho fan servir quan volen gravar el què està passant al moment amb el telèfon mòbil. Això es pot considerar una forma de comunicació interpersonal perquè moltes persones ho utilitzen per interaccionar amb els seus seguidors, ja que s’inclou l’opció de que els individus que estan veient el directe puguin enviar missatges a la persona que l’està emetent.

Pesantez, P. (2019, maig 23). ¿La tecnología está cambiando la forma de comunicarnos? [Video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=NQ3zOOI3ygg

Presentació del treball

Webgrafia

Andalucía Digital. Educar para proteger.Guía de formación TIC para padres y madres de adolescentes. Recuperat de https://www.andaluciaesdigital.es/educarparaproteger/adolescentes/capitulos/perfilestics/chat-y-mensajeria.html

Gómez, S. lawebdetuvida. Qué es un foro en internet y cómo se hacen. Recuperat de https://lawebdetuvida.com/que-es-un-foro-en-internet/

Portafolio. Así nos ha cambiado la vida con la tecnología. Recuperat de https://www.portafolio.co/contenido-patrocinado/asi-nos-ha-cambiado-la-vida-con-la-tecnologia-542957

TrueConf. ¿Qué es una videollamada?. Recuperat de https://trueconf.com/es/video-llamada.html

Pérez, J., Merino, M. (2008). Definición.de. Definición de correo electrónico. Recuperat 2021, de https://definicion.de/correo-electronico

Forocoches se rebela contra la subida de los combustibles. (2011). [Fotografia]. http://javiercostas.com/2011/01/forocoches-se-rebela-contra-la-subida-de-los-combustibles/#more-649

Rivero, J.F. (2015). De discusión Historia Los foros de discusión nacieron en 1979, en la Universidad de Duke, cuando un par de estudiantes observaron que las listas de correo. Recuperat de https://slideplayer.es/slide/5496175/

Las claves de la comunicación interpersonal en la empresa. (2016). [Fotografia]. https://rpp.pe/economia/negocios/las-claves-de-la-comunicacion-interpersonal-en-la-empresa-noticia-953715

Bloc del Taller de Comunicació Interactiva de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. (2019). Plataformes digitals orientades a la comunicació interpersonal. Recuperat de http://interactiva.uvic.cat/bloc/2019/02/27/plataformes-digitals-orientades-a-la-comunicacio-interpersonal/

Información (2019). El correo electrónico, una historia de éxito. Recuperat de https://www.informacion.es/vida-y-estilo/tecnologia/2019/10/09/correo-electronico-historia-exito-5306116.html

Google dejará de examinar tu correo Gmail para la recomendación de anuncios personalizados. (2017). [Fotografia]. https://www.globbit.com/google-dejara-mirar-correo-gmail-la-recomendacion-anuncios-personalizados-10839/

Romero, J. (2020). Origen y evolución de los chats en Internet. Recuperat de https://www.trecebits.com/2020/11/12/origen-y-evolucion-de-los-chats-en-internet

Qué pasa cuando se archiva un chat en Whatsapp. (2021). [Fotografia]. https://www.tuexpertoapps.com/2021/03/11/que-pasa-cuando-archiva-chat-whatsapp/

Las mejores apps para hacer videollamadas en Android. (2021). [Fotografia]. https://www.xatakandroid.com/listas/mejores-apps-para-hacer-videollamadas-android

Loupen. (2021). La evolución de las videollamadas: de los teléfonos en 1927 a GoToMeeting en 2020. Recuperat de https://loupenlatam.com/es/blog/video-chamadas-historia/